Nincs pénze új műsorra MTV-nek

2005.09.08. 19:07
Alig másfél milliárd forintból készíti két csatornája műsorait az év utolsó négy hónapjában a Magyar Televízió. Pénz híján új műsorokat nem indítanak, de az m1-en több híradó, az m2-en pedig több kulturális műsor lesz.

"Ez van, erre szerződtünk, ebből kell megpróbálni kihozni a maximumot" - mondta Simon András műsorokért felelős alelnök az MTV őszi struktúráját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Újra m1

A jövő héttől ismét m1 néven működik a Magyar Televízió (MTV) egyes csatornája. Az MTV 2002 október végén jelentette be, hogy nevet vált az addig m1 néven működő nemzeti főadó. Simon szerint az m1 - amelynek programja ősszel 37 százalékban tájékoztató, 31 százalékban szórakoztató, 20 százalékban művelődési műsorokból áll - célja továbbra is az lesz, hogy "kiszolgálja a társadalom legszélesebb rétegeit".

Pusztai András, a jövő héttől ismét m1 néven működő főadó csatornaigazgatója arról beszélt, hogy gyökeresen átalakul a csatorna hírstruktúrája: két-három óránként kerülnek adásba híradók és hírösszefoglalók. Emellett például - a már bevezetett Panoráma néven - "nagyon hiteles és nagyon igényes külpolitikai műsor" jelentkezik a közeljövőben, de megújul a Napi Mozaik című délelőtti szolgáltató műsor is.

"Bátor m2"

Az m2-t irányító Kósa Somogyi György elmondta, a csatorna délelőttönként művészeti és népszerű ismeretterjesztő, este kulturális műsorokat kínál, de hétköznaponként este fél kilenctől például dokumentumfilm-sávot indít. Az m2-t "egy nagyon bátor, nagyon úttörő, nagyon formateremtő" tematikus csatornaként képzeli el a menedzsment. Az MTV az új műsorrenddel egyebek mellett arra törekednek, hogy megtartsák a fiatalabb korosztályok nyáron felkeltett érdeklődését.

Rudi Zoltán, az MTV elnöke a közelmúltban beszélt arról, hogy egyes betervezett, de bizonytalanná vált bevételek miatt "óvatosan tervezi" őszi struktúráját az intézmény. Az MTI a menedzsmenthez közel álló, neve elhallgatását kérő forrástól csütörtökön úgy értesült, egész évre - szemben a tavalyi tizenkét milliárddal - mintegy hatmilliárd forintnyi műsorra fordítható pénzzel számolt a társaság vezetése.

Nem indul el az m3

A közszolgálati tévé szeptember elején jelentette be, hogy az idén már nem indul el az m3. A közéleti, hír- és információs adó beindításának szintén anyagi akadályai vannak. Az m3-at már nyilvántartásba vette az ORTT, de mivel a csatorna nem indul el, kábeltársaságok a Fővárosi Bíróságon támadták meg a testület döntését. Az ORTT ez év júliusában műholdon továbbított, szakosított közszolgálati adóként regisztrálta az MTV harmadik csatornáját.

A kérelmezők szerint a médiatörvény nem nyújt lehetőséget arra, hogy az MTV újabb - akár szakosított - csatornát indítson, hiszen a jogszabály pontosan meghatározza, hogy az MTV-nek egy földi és egy műholdas sugárzású csatornája (m2) van, s pályázati úton helyi és regionális csatornákat indíthat.