Rudi: Az MTV-ben szabadság van

2006.09.19. 16:18
Az MTV elnöke a kövekkel megdobált és felfeszített elnöki irodában beszélt a kiegyensúlyozott tájékoztatásról, az MTV ostromáról és a HírTv-ről. Az biztos, hogy a köztévének több tízmilliós kárt okozó tüntetőket nem akarná megkérdezni a Híradóban.
Igaz az, hogy az MTV már tegnap napközben kapott olyan fenyegető telefonhívásokat, amik arra utalnak, hogy az épület ostromára készülnek bizonyos csoportok?

Nincsenek ilyen információim, hozzám nem jutottak el olyan hírek, hogy a Magyar Televíziót bárki is megfenyegette volna.

Akkor ezek szerint nem is kértek előre rendőri védelmet?

Nem a tévéelnök dolga, hogy megvédje a köztévé székházát, erre való a rendőrség és a karhatalom.

Felmerült, hogy engednek a tüntetők követeléseinek, és beolvassák élő adásban a petíciót?

Nem, mert hajnali kettőig, amíg a tüntetők betörtek az épületbe, és Kert Attila, az MTV hírigazgatója átvett egy követeléseket tartalmazó lapot, nem is tudtuk, hogy miért is vannak itt. Nem volt szó addig semmilyen petícióról. Egyébként is a Magyar Televízió egy szabad intézmény, itt szabadság van, szólásszabadság, ami viszont nem jelenti azt, hogy bárki bármit felolvashat a televízióban. Azért vannak az MTV-nek jól képzett, felkészült munkatársai, hogy biztosítsák a vélemények sokszínűségét a hírműsorokban, hogy egy-egy téma kapcsán minden érintett fél megszólalhasson.

Ez azt jelenti, hogy az ostrom élére állók, például Toroczkai László a Hatvannégy Vármegye vezetője is szót kaphat az MTV hírműsoraiban?

Nem én szerkesztem a Híradót, a szakemberek, például Kert Attila hírigazgató majd eldöntik, hogy a hiteles, kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében kiket is kell megszólaltatni. Ennek ellenére, úgy gondolom, hogy akik autókat gyújtottak fel, feldúlták a köztévét és több száz ember életét fenyegették, nem biztos, hogy szót kell, hogy kapjanak az MTV-ben. És most még igyekeztem visszafogottan fogalmazni.

Mekkora kár keletkezett az épületben és a televízió berendezéseiben?

Még most is tart a kárfelmérés, de biztos, hogy kiégett az MTV négy gépkocsija, több munkatárs autóját is felgyújtották, károk keletkeztek az épület homlokzatában, az előcsarnokban, több irodát is feltörtek, és elvitték a számítógépeket vagy a nyomtatókat. Emellett a bejárat melletti vágóhelyiség, ahol a reklámokat és az előzeteseket készítették, teljesen kiégett, megsemmisült minden technikai felszerelés. A károk biztos, hogy több tízmillió forintra rúgnak. Többek közt az én elnöki irodámat is feltörték, nem dúlták fel, de a laptopom elvitték.

Kaptak már ígéretet a kárenyhítésre a kormányzattól?

Egyelőre még nem tárgyaltunk hosszan erről, de ígéretet kaptunk arra, hogy az MTV esetleg kaphat a Katasztrófavédelmi Alapból a károk helyreállítására.

Hogy értékeli az MTV hírszerkesztőségének tegnap esti munkáját?

Kiváló munkát végeztek ebben a válsághelyzetben is. Az elkövetkező napokban, hetekben érkező kritikákról egyszerűen nem fogok tudomást venni, mert nem hiszem, hogy azzal kéne foglalkoznunk, hogy vajon elég élőkép volt-e az MTV Híradójában, amikor százötven munkatársam volt közvetlen életveszélyben, és ilyen körülmények közt próbálták végezni a munkájukat, ameddig csak lehet.

Akkor megkérdezem. Miért nem volt több élőkép a műsorban, amikor Önök voltak a legközelebb az eseményekhez?

Mert az MTV közvetítő kocsija a Kossuth térről nem tudott átmenni a Szabadság térre, nem úgy, mint például a HírTv autója, ami furcsa mód hamarabb a téren volt, mint a tüntetők. Kézi kamerákkal a helyszínen voltunk, de azok élő képet nem tudnak sugározni, a leforgatott felvételeket a mai hírműsorokban használtuk fel. Az épületben a stúdiókból kihozott, állványra szerelt kamerákkal próbáltunk képeket adni, amíg csak lehetett.

Miért ért véget a székház elfoglalása előtt az m1 és az m2 adása is?

Az MTV biztonsági főnöke és az épületben tartózkodó rendőri erők parancsnoka egyaránt úgy látta, hogy nem lehet garantálni a dolgozók biztonságát az épületben, ezért gyorsan döntenünk kellett, és úgy határoztunk, hogy fél kettő előtt pár perccel evakuáljuk a dolgozókat. Utoljára az m1 munkatársai hagyták el az épületet, amikor ők elhagyták a stúdiókat, a tüntetők a székházban voltak, ezért külön rendőri egység hatolt be az épületbe, hogy kihozzák őket.

Meddig maradt Ön az épületben?

A kulturális szerkesztőség irodájában voltam egy ideg Juhász Ferenccel és Navracsics Tiborral, azután a többi dolgozóval együtt hagytam el az épületet.