Még mindig nincs MTV-elnök

2008.10.10. 10:48
Úgy tűnik, hogy a harmadik forduló is eredmény nélkül zárulhat, mivel mai ülésén sem sikerült megállapodnia a kuratóriumi elnökség fideszes és szocialista delegáltjainak. Lassan egy éve folyik a pályáztatás, március óta nincs választott elnöke a tévének.

Ismét nem sikerült elnököt jelölnie a Magyar Televízió élére a nagyobbik köztelevíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének - értesült a testület több tagjától bő egy órával péntek reggeli tanácskozásuk kezdete után az MTI.

A voksoláson - amelyen a jelöltté váláshoz 10 szavazatot kellett volna szereznie valamelyik indulónak - Székely Ferencet heten, Havasi Jánost öten, Baló Györgyöt ketten támogatták.

A poszt március eleji megüresedése óta sorrendben ez volt a harmadik pályázat, amelyen a legtöbben, 13-an versengtek a tisztségért.

Testületi tagoktól származó értesülés szerint szerda délután informális ülést tartott a kuratóriumi elnökség, de nem körvonalazódott olyan személyi javaslat, amely megkaphatná a hét szocialista, három fideszes, két szabad demokrata, valamint egy-egy MDF-es és KDNP-s delegált kétharmadának szavazatát.

Korábbi sajtóinformációk szerint a mostani pályázók között van még Szinetár Miklós, Pálffy István, Szabó Stein Imre és Zelles Sándor is.

A médiatörvény előírásai szerint a megbízatás négy évre szól, ám egy alkalommal - az elnökké választáshoz szükséges arányú támogatás mellett - lehetővé teheti a kuratórium, hogy pályázat nélkül újrázzon a hivatalban lévő vezető.

Ilyen döntésre eddig egyetlen alkalommal, idén szeptember végén került sor, amikor Cselényi László, a Duna Televízió elnöke jövő februárban lejáró hivatali idejét toldották meg négy esztendővel. Az MTV-ben a médiatörvény 1996-os hatályba lépése óta egyetlen elnöknek, az idén márciusban távozó Rudi Zoltánnak sikerült kitöltenie mandátumát.

Tavaly október 17-én a kuratóriumi elnökség nem kezdeményezte, hogy újrázhasson posztján az MTV-t négy éven át vezető Rudi Zoltán. Az első pályázat végén, február 12-én pedig nem tudott jelöltet állítani a három jelentkező közül a kuratóriumi elnökség. A második, április 2-án zárult menetben 13-an vették meg az induláshoz szükséges csomagot. Közülük hatan adták be május 5-ig, a határidő lejártáig pályamunkájukat, de ekkor sem sikerült jelöltet állítani.

A pályázati procedúra október 14-ig zárul le: addig vagy betöltik a tisztséget, vagy új pályázatot írnak ki arra, ellenkező esetben a kuratóriumi elnökség megbízatása megszűnik, tagjai pedig nem jelölhetőek a következő testületbe.

Egy lépéssel közelebb?

"Egy lépéssel megint közelebb kerültünk a tévéelnök megválasztásához" - kommentálta még az ülés szünetében a történteket az MTI-nek a testületbe a Fidesz által delegált Szabó László.

Mint hangoztatta: világossá vált, hogy a szocialisták által támogatott Székely Ferenc immár a szabad demokraták voksait sem tudta megszerezni, így a konszenzuskeresésnek kell a szocialisták kuratóriumi "erőpolitikájának" helyébe lépnie.

"Mindkét nagy párt csökönyös, ami nem vezet sehová sem" - mondta a szabad demokraták által delegált Kozák Márton, aki álláspontjukat magyarázva kitért arra, hogy Székely Ferencet is támogatták volna abban az esetben, ha ez eredményre vezethetett volna. Minthogy azonban világossá vált számukra, hogy a többi ellenzéki párt nem voksolna Székely Ferencre, más módon kívánták érzékeltetni, hogy véleményük szerint "el kell mozdulni az álláspontoktól".

Rajk Lászlóval, a szabad demokraták által delegált másik kurátorral együtt ezért, a nagy pártok "csökönyössége" elleni tiltakozásul támogatták a másik kiváló jelöltet, Baló Györgyöt - fejtette ki.

Testületi tagoktól származó korábbi értesülés szerint szerda délután informális ülést tartott a kuratóriumi elnökség, de nem körvonalazódott olyan személyi javaslat, amely megkaphatná a hét szocialista, három fideszes, két szabad demokrata, valamint egy-egy MDF-es és KDNP-s delegált kétharmadának szavazatát.