Az MTV lemondana a reklámokról

2006.05.15. 18:07
Az MTV nem sugározna több reklámot, ha az Országgyűléstől legalább annyi pénzt kapnának, mint 1997-ben.

A Magyar Televízió értékálló és kiszámítható finanszírozási rendszer kialakítását kéri a döntéshozóktól - mondta Rudi Zoltán, az MTV elnöke hétfőn rendkívüli budapesti sajtótájékoztatóján.

"A Magyar Televízió hajlandó akár önként is beszüntetni a reklámok sugárzását cserébe a kiszámítható és értékálló finanszírozásért" - jelentette be Rudi Zoltán.

Az MTV elnöke azt mondta: azt szeretnék, hogy legalább három-öt évre előre láthatna, tervezhetne az MTV Zrt. A néző megérdemli, hogy az a médium, amelyet finanszíroz, legyen független és valóban csak neki szóljon, csak az ő érdekeit képviselje - hangsúlyozta Rudi Zoltán, hozzátéve: szükség lenne arra, hogy a döntéshozók megteremtsék a feltételét a valóságos függetlenségnek.

Mint megjegyezte, a köztelevízió reklámbevétele évente körülbelül négymilliárd forint. Szakértők szerint egyébként a köztelevízió önkéntes reklámmoratóriuma jó hatással lenne a televíziós reklámpiacra, hiszen ezt az összeget az ügynökségek valószínűleg nem a már így is reklámokkal zsúfolt országos kereskedelmi televízióknál, hanem a kis, tematikus csatornáknál költenék el.

A tájékoztatón közreadott sajtóanyag szerint az elmúlt tíz évben csaknem a felére csökkent a köztévében foglalkoztatottak száma. "A Magyar Televízió menedzsmentje elkötelezett a létszám további racionalizálása mellett". Ehhez azonban a XXI. században elengedhetetlen műszaki beruházásokra van szükség - írták.

36 milliárd kéne

Rudi Zoltán szólt arról is, hogy a közszolgálati televízió, 1996-os megalakulását követően, 2005-ben először üzemi és mérleg szerinti eredménye pozitív lett. Az MTV műsorkészítésre 16,5 milliárdot fordíthatott és a gazdálkodása egyensúlyban volt.

Az Index kérdésre válaszolva Rudi Zoltán elmondta: "egy valóságos közszolgálatiságot jól betöltő televíziót lehet csinálni", ha nominál értéken annyit kapna a költségvetéstől az MTV, mint 1997-ben. Akkor az MTV 36 milliárd forintot kapott - mutatott rá.

Tavaly egyébként 16,5 milliárd forintot vagyis közel 62 millió eurót kapott a köztévé (ebben az összegben nincsen benne a sugárzás díja), míg például Csehországban ugyancsak két közszolgálati adó évi 165 millió euiróból működik, a Magyarországgal közel azonos lélekszámú Portugáliában pedig 259 millió jutott a köztelevíziók finanszírozására.