Most tizenhárman vágynak az MTV-elnök székére

2008.12.10. 01:03
A negyedik nekifutásra tizenhárman vették fel az MTV elnöki posztjára kiírt pályázat anyagát. A legtöbben a határidő lejárta előtti utolsó napokban.

Tizenhatan vették fel a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára kiírt pályázaton induláshoz szükséges csomagot a határidő kedd délutáni lejártáig - közölte Balogh László, a televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnökhelyettese az MTI-vel.

"Ez örvendetesen nagy szám, remélem, hogy ennyi jelentkező közül már lesz olyan, akinek a személyében konszenzusra tudunk jutni, és akinek megadjuk a bizalmat ahhoz, hogy korszerű közszolgálati tévét csináljon, mert nagy szükség volna erre" - mondta Balogh László, a kulturális sokszínűség és a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás fontosságát hangsúlyozva.

Név nélkül nyilatkozó testületi tagoktól származó információ szerint a legtöbben ismét a finisben vették fel a pályázati csomagot. A múlt hét közepén még csupán négy, kedd délben már tizennégy érdeklődőről szóltak az információk, amelyek szerint több esetben ügyvédi irodák vették fel a dokumentációt, így nem okvetlenül derül majd ki, hogy ki is az azok mögött álló érdeklődő.

Ez a posztra meghirdetett negyedik pályázat; kiírásáról október 10-én döntött a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, aznap, amikor nem tudtak jelöltet állítani a tisztségre. A voksoláson ugyanis - amelyen a jelöltté váláshoz tíz szavazatot kellett volna szereznie valamelyik indulónak - Székely Ferencet heten, Havasi Jánost öten, Baló Györgyöt ketten támogatták.

A poszt március elején üresedett meg, miután lejárt Rudi Zoltán négyéves megbízatása. Ő volt a Magyar Televízió első olyan elnöke a médiatörvény 1995-ös elfogadása óta, akinek sikerült kitöltenie hivatali idejét.