Csak a pénzt markolta fel, de nem archivál az MTV

2006.09.16. 08:23
Egy másodpercnyi archív felvételt sem digitalizált a Nemzeti Audióvizuális Archívum számára az MTV, pedig tavaly több mint négymilliárd forintot kapott a célra. Idén 4,75 milliárd járna, de a pénzt az MTV még nem kapta meg.

Még egyetlen percnyi archív felvételét sem digitalizálta a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) számára a Magyar Televízió. Pedig az MTV eddig 4,25 milliárd forintot kapott az anyagok felhasználási jogának átengedéséért, derült ki a Holub Katalin MTV-szóvivő az MTI-nek adott válaszaiból.

"Tény, hogy a teljesítésnek az a formája, miszerint a bevétel ellentételezéséül szolgáló anyagokat digitális formában átadtuk volna a NAVA-nak, eddig elmaradt. Ennek oka a felek szűkös technikai kapacitása" - közölte.

Holub szerint az MTV-nek - erre alkalmas berendezés hiányában - nem volt módja "üzemszerű mértékű digitalizálásra"; "egyébként erre vonatkozó kötelezettséget a szerződés egyik félre sem ró" és határidőt sem tartalmaz, tette hozzá.

"Ennek ellenére bármely, a listán szereplő kazetta egyedi átadására készek voltunk, és vagyunk. Eddig a NAVA részéről erre igény nem volt" - jegyezte meg. Holub szerint az idei évre vonatkozó szerződést a felek még nem írtak alá, "most folyik az egyeztetés a vitás pontokról"; az ez évi költségvetésben 4,75 milliárd forint szerepel e célra, ám "ebből semmi nem folyt be".

"A tavalyi megállapodás mellékletét képezi az a tételes lista, amely 10 763 óra, bruttó 4 260 016 000 forint értékben tartalmaz archív anyagokat, a szerződés ellentételezéseként". A 2005-ös megállapodás "sehol másutt be nem szerezhető, politikatörténeti jelentőségű dokumentumokat", azaz archív híradó-bejátszásokat és a rendszerváltástól 2004. novemberéig a parlamenti közvetítések teljes anyagát tartalmazza.