A közszolgálati médiák közül az MTV-t büntették legtöbbször

2007.02.27. 17:51
Tavaly huszonkét esetben büntették meg az MTV-t. A reklámidő túllépésével, a rossz korhatárkarikákkal és a burkolt reklámokkal volt baja az ORTT-nek. Az MTV-nek nyolcmilliót kell fizetnie, miközben a Duna Televízió és a Magyar Rádió együtt sem fizetett egymilliót.

Noha minden korábbi évhez képest kevesebbszer marasztalta el tavaly az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Magyar Televíziót (MTV), az intézmény ezzel az adattal is a legrosszabb eredménnyel zárt a közszolgálati médiumok sorában - derül ki az ORTT által az MTI érdeklődésére közölt adatsorból.

Mé' médiák?
Sok olvasónk kifogásolta a cikkben szereplő médiák kifejezést mondván, helytelen, médiumok a helyes. Pedig nem így van, sőt: gondoljon a foliumra, a fóliára, a fóliákra meg a médikuratóriumra! Kicsit bővebben Nádasdy Ádámtól: "Aki a médiák-at a dupla többes szám alapján kifogásolja - mint, gondolom, ön is -, az "az eredet csapdájába" esik (fallacia etymologica), amikor tehát megtudja egy kifejezés származását, és rá akarja kényszeríteni az idegen nyelv kategóriáit a magyarra." Még bővebben.

Az összeállítás 22, MTV-s ügyben törvénysértést megállapító határozatot tartalmaz, miközben a Magyar Rádiónál 16, a Duna Televíziónál 11 ilyet említ. Az adatsorból kiderül: míg az MTV esetében egy év alatt harmadával, addig a Magyar Rádiónál is közel ekkora arányban, a Duna Televíziónál pedig két esztendő alatt a felére csökkent a szabálysértést megállapító határozatok száma.

A médium egy héttel ezelőtti, MTV: a törvényesség útján című közleménye szerint "az MTV vezetői kedvezően ítélik meg azt, hogy a határozatok harmada csupán a sérelmezett magatartás megszüntetésére hívta fel a figyelmet, és nem járt pénzbírsággal".

Eközben az adatsor alapján a Duna Televízió csupán egyetlen alkalommal kapott a figyelmeztetés mellett - 200 ezer forintos - szankciót, a Magyar Rádiónál pedig hat esetben járult a felszólításhoz összesen 600 ezres bírság, míg az MTV-t közel nyolcmilliós bírság megfizetésére kötelezte a tavalyi évben a médiahatóság.

Ehhez - a közszolgálati adók közül egyetlenként - képernyő-elsötétítés is társult, ha csak tíz pernyi is.

Az MTV-re kiszabott bírságok leggyakrabban a sportközvetítésekhez kötődnek. Itt a játékok kiszámíthatatlansága miatt előfordul, hogy reklámblokkok összecsúsznak, vagyis a csatorna megszegi a médiatörvény azon rendelkezését, hogy bárhogyan számított műsorórában csak hat perc reklámot sugározhat. Az MTV ezenkívül a korhatárbesorolás megsértése és a műsorban elrejtett, burkolt reklámok sugárzása miatt is többmilliós büntetéseket lesz kénytelen kifizetni.