Az MTV nem diszkriminálja a nőket

2005.11.28. 16:11
Az ombudsmani jelentés szerint a köztelevízió nem diszkriminált, amikor az esti Híradóból kitette a nőket. Veszély azért van.

Óvatos dorgálásnak nevezte azt a jelentést Takács Albert ombudsman, amelyben az MTV esti Híradójából kitett nők ügyéről van szó. Az állampolgári jogok biztosa általános helyettese szerint nem történt diszkrimináció a műsorvezetők kiválasztásánál a Magyar Televízió Híradójában, viszont Takács jelentésében úgy látja, hogy a köztévében "a kiválasztásnak, a személyzeti politikának a szerkezete olyan, hogy magában hordozza a diszkrimináció veszélyét".

"A Magyar Televízió hírműsorokat irányító vezetői korábban is szakmai szempontok alapján választották ki a Híradó műsorvezetőit, és a jövőben is csak a tudást, a tájékozottságot, a tapasztalatot és a teljesítményt veszik figyelembe személyi döntéseiknél. Az MTV-ben ezért nem is történhetett nemi diszkrimináció azzal, hogy 2005. szeptember 12-étől átalakult a hírstruktúra, ezzel együtt a műsorvezetés rendje és a műsorvezetők beosztása a Híradónál" -reagált az ombudsman jelentésére sajtóközleményében a Magyar Televízió.

Az MTV sajtószóvivője, Holub Katalin Takács Albert kifogásaira válaszolva megjegyezte: "Az MTV tudomásul veszi Takács Albert véleményét, noha meggyőződése, hogy egyértelmű, a hátrányos megkülönböztetést kizáró szakmai kritériumrendszer van érvényben a Híradónál".

Új hírek, új nők

A felzúdulások miatt egyébként november 15-től újból van női műsorvezetője a köztelevízió esti Híradójának. Szeptember 12-én Varga Editet, Novodomszky Évát és Nagy Juditot vették ki a televízió legnézettebb hírműsorából, ők most sem térhettek vissza, ellenben az MTV felvette Hegedűs Juditot.

Hegedűs Judit budapesti regionális híradó és az uniós információs magazin műsorvezetője volt, tudósításai láthatók voltak Az Este című közéleti és politikai hírháttér-műsorban, és öt éven át tudósított az Országházból. Az elmúlt években 13 műsor elkészítésében vett részt, az MTV-ben, pályája elején dolgozott a közszolgálati Magyar Rádióban és a TV3-nál is, hét éve van a köztévénél.