Miklós
-7 °C
2 °C

Felmond összes külsősének az MTV

2006.05.31. 11:40
Május 31-i hatállyal összes külsős munkatársával szerződést bont a köztelevízió. A létszámleépítés akár nyolcszáz embert is érinthet.

"A Magyar Televízió reorganizációja keretében megvizsgálta a közszolgálati feladatok ellátásához szükséges humánerőforrásait, és úgy döntött, a külsős, nem az intézmény állományába tartozó munkatársakkal kötött korábbi szerződéseit május 31-ei határidővel egységesen felmondja" - tudatta sajtóközleményében a Magyar Televízió.

"A közszolgálati televízió az ideális létszám kialakításához pontosan meghatározta, mely feladatokat gazdaságos belsős munkavállalókkal és melyeket megbízási vagy vállalkozási szerződés alapján foglalkoztatott külsős munkatársakkal ellátnia" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az MTV "az alapos és körültekintő előkészületek után úgy döntött", külsős szerződéseit május 31-ei határidővel egységesen felmondja. A tájékoztatás szerint az MTV mérlegelte, ki az, akit határozott időre, munkajogviszony keretén belül kíván alkalmazni, illetve melyek azok a tevékenységek, amelyeket szolgáltató cégek biztosítanak az intézménynek, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a jelenlegi külsősök közül kik dolgozhatnak ezentúl is a közszolgálati tévénél.

1600 és nőhet

"A nemzeti főadó 2006. május 1-jétől hatályos kollektív szerződése egyértelműen rögzíti, csak akkor alkalmazhat külsőst, ha egy-egy munkára nem talál megfelelő belsőst. Ezért minden esetben ezen alapelv érvényesítésére törekszik" - olvasható a közleményben. Az Index megkereste az MTV illetékeseit, akik további részleteket nem kívántak elárulni.

Az intézkedés az Index információi szerint 6-800 külsős munkatársat érint, de a június közepéig tartó tárgyalások végéig azt nem lehet tudni, hogy ezek közül hány embert alkalmaz majd belsős munkatársként a Magyar Televízió. A közszolgálati televíziónál jelenleg 1600 belsős munkatárs dolgozik, míg például a Tv2 és legnagyobb beszállítói (többek közt az Interaktív) együttesen is csak körülbelül ötszáz embert foglalkoztatnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.