Nem tetszett a Gyurcsány-film a KDNP-nek

2006.10.12. 20:13
A szerda este bemutatott Gyurcsány-film miatt a Kereszténydemokrata Néppárt úgy véli, hogy megszűnt a közszolgálati Magyar Televízió, s ma már csak kormánytelevízióról lehet beszélni. A tévé hírigazgatója szerint Orbán Viktornak is felajánlották a szereplés lehetőségét, de nem akart élni vele.

"Az október 11-én este bemutatott Mészáros Antónia nevével fémjelzett Egy válság vágóképei című Gyurcsány PR-film sugárzásával az MTV munkatársai kiállították a végbizonyítványt szakmai alkalmatlanságukról, végtelenül egyoldalú politikai elfogultságuk bizonyításával az egész újságírói szakmát csúfolták meg" - fogalmaz közleményében Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

Hitbizomány és agitprop

"Akinek eddig kétsége volt, annak a számára is nyilvánvalóvá vált, hogy megszűnt a közszolgálati Magyar Televízió; ma már csak kormánytelevízióról beszélhetünk, amely ellentétes minden európai közszolgálati gyakorlattal". Semjén Zsolt szerint az adófizető polgárok adóforintjaiból fenntartott Magyar Televízió "immár a szocialista - szabad demokrata koalíció hitbizományának tekinthető, amely szabad folyást enged a - Gyurcsány Ferenc által Balatonőszödön elismert - hazug és felelőtlen kormányzati propagandának".

Semjén Zsolt közleményében emlékeztetett: az ORTT által végzett felmérés alapján az MTV reggeli műsora, a Nap-kelte eddig sem volt kiegyensúlyozott. A KDNP elnök-frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy a Fidesz és a KDNP képviselők nem hajlandók szerepelni az MTV Nap-kelte című műsorában, mert ott "agitprop" tevékenység folyik. Semjén Zsolt különösen Aczél Endre és Orosz József tevékenységét bírálta.

"Nehéz egy olyan párttal"

Kert Attila, az MTV hírigazgatója a párt közleményére reagálva kijelentette: "azonos szövegű felkérést kapott a riportban való szereplésre Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. Orbán Viktor nem vállalta el. Vagy ő nem vállalta el, vagy a stábja nem adott megfelelő választ" - fogalmazott az MTV hírigazgatója.

A hírigazgató elmondta, a riportfilmet igyekeztek tárgyilagosan elkészíteni, "egy politikai eseménynek a kulisszák mögötti részleteit, valamint egy politikus személyes megjelenését próbáltuk bemutatni". Arra a kérdésre, hogy nem az lett volna-e a jó megoldás, ha a Fidesz-elnök elutasítása miatt a másik filmet sem mutatják be, Kert Attila úgy válaszolt: "ekkor csak arról készíthettünk volna filmet, amiről Orbán Viktor vagy az ő stábja akarja. Ez nem vezetne sehova".

A KDNP álláspontjával kapcsolatban Kert Attila úgy vélekedett: "nagyon furcsa, hogy egyik pillanatban bojkottot hirdet, másik pillanatban pedig a tárgyilagosságot kéri számon. Nehéz egy olyan párttal kiegyensúlyozottnak lenni, amelyik deklarálja, hogy nem hajlandó szerepelni".