István, a király-os Megasztár indul az MTV-ben

2006.10.25. 17:40

Ég-Úr-Széke, a tanácsadó megvakarta a filofaxát, majd gondterhelten felnézett Onok-Arok-Urára, akit a Tévéelnöknek is neveztek:

„Nem állunk olyan rosszul, mint Szekeres Imre a törpepártok szpartakiádján, de kéne valami, ami igazán megdobja a köztévé nézettségét."

„Van egy eredeti ötletem. Mi lenne, ha megcsinálnánk a saját Megasztárunkat?"

„Zseniális ötlet. És ahhoz mit szólnál, ha az egészet ráhúznánk az István, a királyra?"

„Lángész vagy, Ég-Úr-Széke, jutalmul elküldelek egy zsíroskenyértúrára Magyari-Tába, amit az ibérek Madridnak is neveznek, de ha jönnek a megszorítások, a legrosszabb esetben is kapsz két all inclusive hetet a Baál Otthon partján, mondjuk Füreden. Ha jól emlékszem, a luxushajózás már megvolt Kairótól az asszony-honi gátig."


Nézzen képeket Bródy Jánosról!

Igen, jól értik, a heves megújulás közepén tartó Magyar Televízió azzal akar robbantani, hogy egy sajátos Megasztár-klónműsor keretében megpróbálják kiválasztani a XXI. század válaszát Deák Bill Gyulára, Varga Mikire és Sebestyén Mártára. Vagyis a tehetségkutató vetélkedő célja, hogy összeálljon az István, a király új stábja. A műsor címe a Társulat lesz, és nem egy darab győztesig megy a meccs, hanem, mint említettük, addig, míg össze nem áll az ismert rockopera szereposztása. Előre rágjuk a körmünket az első döntőre, amikor elkezdenek az énekesek versengeni a Táltosasszony szerepéért.

A nagy tervről Rosta Mária, a Szörényi klán-közeli Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője beszélt a sajtónak a Kárpátia étteremben, ami álközépkori belsejével adekvát helyszín volt a bejelentéshez. A játékmenet egy ideig a szokásos sémára épül: a talán rengeteg jelentkezőből előszűréssel kiválasztanak 200 wannabe Vikidál Gyulát és Juhász Jácintot, aztán, már kamerák előtt, hat előválogatón 48-asra faragják a mezőnyt. Ha bent hagynak elegendő hibbant Victor Máté-aspiránst, ez lehet a műsorfolyam legszórakoztatóbb része. Utána négy elődöntőn 16-osra fogy a csapat, majd jön a hungarikum, vagy zikkuratikum vagy micsoda: nyolc, döntőnek nevezett adás jön ugyanis, melyek mindegyikén 2-2 aspiránst jelölnek a nyolcfős szereposztás (Táltosasszony, Laborc, Gizella, Torda, Sarolt, Réka, Koppány és István) valamelyik szerepére. Ők ketten egymással fognak birkózni, de mindegyik 90-100 perces élő adásban énekel majd minden, még játékban lévő versenyző.

A Kárpátiában fölvonult a teljes nehéztüzérség, Szörényi „Mezopotám" Leventével, Bródy „Koncz Zsuzsa" Jánossal, Rudi tévéelnökkel, Szikora rendezővel, Lévai Balázs (Dob és Basszus, Bestseller) producerrel és az inkognitóban érkező Zenebutik Előddel az első vonalban. Kedvenc előadónk Kocsák Tibor zenei producer volt, aki leleplezte, hogy „a könnyű műfaj valójában nehéz", de azt is elárulta, hogy a tehetségkutató verseny során nem csak az István, a királyból fognak énekelni a játékosok (hiszen, ahogy a sajtóanyag írja, „az rendkívül unalmas és egyhangú lenne"), hanem egy rakás magyar musicalből meg rockoperából, illetve pár örökzöld nyugathoniból is, persze magyar szöveggel. Az esemény során a „magyar" szó 674 alkalommal hangzott el. (Ez gyurcsányi léptékű hazugság, de nagyot nem tévedhetünk.) Ha nem omlik össze a hazugságspirál, a végéig 300 dalt dalolnak el a XXI. század Berek Katijai.

Az ötletgazdák szerint az István, a király - ami szerintünk azért mégiscsak arról szól, miért fogadjuk el jó szívvel Kádár „Szent István" Jánost - annyira beépült a magyar kulturális alapkészletbe, hogy „már a hat évesek is fújják", így szinte kiköveteli a tömeg, hogy a kivénhedt pionírok helyett jöjjön egy új szereposztás.


Nézzen képeket Szörényi Leventéről!

Az egész dolog vége egy Bazilika előtti szabadtéri díszelőadás Szikora János rendezésében, aztán jön a sumér kegyetlenséggel végrehajtandó blietzkrieg: a darab koncertszerű verzióját road show-val körbeviszik az országon, egy óriási, ledes háttérfal társaságában. Hont-Il-Is-Ma-Us-S-Ar irgalmazzon a megyei jogú városok lakosságának!

„Erdélyben előbb nyílt nyilvános moziterem, mint a mai Magyaroszág területén. Csak az a furcsa, hogy egyes források szerint ötezer évvel" - gondoltuk éppen, amikor Rosta Mária elárulta, hogy Tóth „Megasztár" Vera élete álma Sarolt szerepe. Erre varrjanak hatszárnyú oroszlánokkal és álszakállas férfiakkal díszített pecsétnyomó hengert!

A nagyszabású bejelentés súlya szinte agyonnyomta a tájékoztatót, Bródy János is csak annyit bírt mondani, hogy artisjusosként örül a sok eléneklendő magyar szerzeménynek, aztán távozott a büfécsakra irányába. Szörényi „Mezopotám" Levente váratlanul kirohanást intézett az István, a király színpadi előadásainak szerinte ügyetlen szereplői miatt, idolnak nevezte Vikidál Gyuláékat, aztán ő is a melegkonyhát választotta, hozzánk hasonlóan.

„25 év a szakmában nem múlik el büntetlenül ezeknél a rockereknél" - mondta Rosta Mária, mi pedig szarmataellenes érzésekkel a szívünkben távoztunk. Tuti, hogy nézni fogjuk a Társulatot! Ha nem, vágja belénk a Mennyei Szigonyt Onok-Arok-Ura, vagyis a Hungarok ura, kinek jelképe a párduc. Ami nem él Szudánban, hiába jelenti azt az ország neve, hogy Sud-An, vagyis Sütő-Hon, ahol forróság van.