Minden idők legjobb regényét keresi az MTV

2005.03.02. 17:13
Esterházy Péter, Winkler Róbert vagy éppen Ganxsta Zolee beszél kedvenc könyveiről mától az MTV-n, ahol elindult A nagy könyv című műsorsorozat, ami Angliában több millió embert ültetett a képernyők elé, de itthon már elégedettek lennének másfélmillió nézővel is.

Kedvenc regényükről és az olvasás élményéről mesélnek híres médiaszemélyiségek, művészek és tudósok márciustól a Magyar Televízióban A nagy könyv című olvasásnépszerűsítő mozgalom keretében, mondta Sipos Pál, az MTV művelődési főszerkesztője szerdán a közszolgálati intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Angol recept

A program mellé állva hatvannál is több színész, művész, sportoló, tudós és ismert személyiség tesz majd őszinte vallomást olyan könyvekről, amelyek megváltoztatták, rendbe hozták, vagy éppen felforgatták az életüket, tette hozzá. Ismertetése szerint az MTV két csatornáján naponta többször, összesen 636 alkalommal láthatják a nézők e héttől, 53 napon át a beharangozó egyperces etűdöket.

A 2005. év egyik legjelentősebb kulturális eseményeként beharangozott, brit minta alapján megvalósuló programban - amelynek az olvasáskultúra fejlesztése, az olvasás népszerűsítése a legfontosabb célja - az ország kedvenc könyvét keresik. A BBC-n már nagy sikerrel vetített formátumot a Magyar Televízió nagyon jutányos áron, valamivel több mint bruttó tízmillió forintért vásárolta meg.

A nagy könyv első megjelenése a március 15-i 80 perces műsor lesz, amelyben megismertetik a nézőket a szabályokkal. Április 23-án, a beérkezett jelölések alapján bemutatják Magyarország száz kedvenc könyvét, ami után hetente két alkalommal jelentkezik majd a könyvek csatája című vitasorozat. Június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe; ezután a regényekhez egy-egy ismert személyiség készít majd rövid reklámfilmeket, amelyek később megmérkőznek a nézők, olvasók kegyeiért.

Ősztől egy-egy adásban két kisfilmet láthatnak majd a nézők, ezekre lehet majd szavazni interneten, telefonon és SMS-ben. A műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet.

Kedvenc regényeik

Az újságíróknak szerdán levetített egyperces ajánlók között Szabó István filmrendező Jorge Semprun A nagy utazás című regényéről, Bálint András színész-rendező Márai Sándor Föld, föld!... című emlékezéseiről beszélt, Winkler Róbert, a Totalcar újságírója pedig Mihail Solohov Csendes Donját népszerűsítette.

Nagy Marcell, a Sorstalanság című film főszereplője Kertész Imre azonos című regényéről osztja majd meg érzéseit a nézőkkel, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke J. D. Salinger Zabhegyezőjéhez, Vitray Tamás újságíró Thomas Mann: József és testvérei című regényéhez fűződő viszonyáról fog szólni.

Mozgalom és másfélmillió néző

Rudi Zoltán, az MTV Rt. elnöke azt mondta: a közszolgálati televíziónak az a feladata, hogy nagyon fontos ügyeket, nagyon korszerű formátumban minél több emberhez juttasson el. Lényegesnek nevezte, hogy az MTV ne pusztán műsorokat készítsen, hanem a közszolgálat jegyében ügyeket képviseljen.

Rudi Zoltán az Index kérdésére válaszolva elmondta, hogy meggyőződése szerint ezzel a projekttel a közjót tudják szolgálni, érdekesen, izgalmasan és látványosan, úgy, hogy az sok embert érdekeljen. "Bár nem tudjuk megszorítani a Való Világot, a Big Brothert vagy Győzikét, várakozásunk szerint esténként másfél millióan fogják figyelemmel kísérni a tovább jutó könyvek majdani kampányfilmjeit novemberben" - tette hozzá.

Koncz Erika, a kulturális tárca helyettes államtitkára úgy vélekedett: biztosan eredményre vezet ez a nagy összefogás a minisztérium, a média, valamint a programba példaértékűen bekapcsolódó iskolák és legfőbb támogatóik, a könyvtárak között.

A nagy könyv játékos olvasómozgalomban a rendszeresen jelentkező tévé- és rádióműsorok nézőit, hallgatóit, a program internetes oldalának látogatóit, valamint a kapcsolódó könyvtári és iskolai rendezvények résztvevőit szavazásra szólítják fel: nevezzék meg kedvenc magyar, illetve külföldi regényüket. Voksolni lehet könyvesboltokban, iskolákban, könyvtárakban, színházakban, művelődési intézményekben, éttermekben és szórakozóhelyeken, ingyenesen beküldhető szavazólapokon és a honlapon.

Nem olvasunk

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma háttéranyaga szerint ma az érettségizettek egyharmada és a diplomások egyhatoda egyáltalán nem olvas könyvet, a felnőttek alig fele olvas el évente legalább egy könyvet.

A tárca 110 millió forint szán arra, hogy a programban részt vevő kétezer közkönyvtárhoz eljuttassa majd a tizenkét legnépszerűbb könyvet.

Magyarországon az emberek 87 százaléka néz naponta televíziót, ugyanakkor a megkérdezetteknek csak 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy éppen olvas egy könyvet; főleg a középkorosztálybeliek panaszkodnak arra, hogy nem jut elég idejük olvasásra, közölte az MTA szociológiai kutatóintézete által végzett felmérés adatait a Könyvtárellátó Kht.-én belül létrehozott A nagy könyv programiroda.