A Miniszterelnöki Hivatal átvenné a médiafinanszírozást

2007.12.18. 11:05
Az új médiatörvényt előkészítő kormánybiztosság tervezete szerint a meghatározó véleményformáló képességű tömegmédiák tartalomfejlesztési hozzájárulással mentesíthetnék magukat a közszolgálati feladatok, például a hírműsorok gyártása alól, és a teljes médiafinanszírozás a Miniszterelnöki Hivatal kezelésébe kerülne.

Benyújtotta a Nemzeti Audiovizuális Stratégia (NAMS) jogalkotási koncepcióját a kormányzatnak a Sarkady Ildikó vezette Audiovizuális Média Kormánybiztosság múlt pénteken.

Az Index birtokába került dokumentum szerint a korábban a médiaszabályozás alkotmányos alapjának tekintett frekvenciaszűkösség a digitalizációval és az új technológiák térnyerésével megszűnik, ezért a médiaszabályozást a meghatározó véleményformáló képességre (MVK) kell alapozni. Ez a szabályozás elsősorban a televíziós és a rádiós piacra vonatkozna, az MVK küszöb meghatározásának alapja az éves átlagos nézettség vagy hallgatottság volna.

A tervezet indokoltnak tartaná egy alacsonyabb küszöbérték alapján meghatározott, kevesebb kötelezettséget tartalmazó kategória, a jelentős véleménybefolyásoló képesség (JVK) bevezetését is.

Az MVK kötelezettségek 20 százalékos éves átlagos nézettség vagy hallgatottság, míg a JVK kötelezettségek 10 százalékos éves átlagos nézettség alapján kerülnének megállapításra, figyelembe véve az egyéb média- és sajtópiaci részesedéseket is. Egyúttal eltörölnék a jelenleg érvényben lévő kereszt-tulajdonlási szabályokat a televíziós piacon, és jelentősen enyhítenék a teljes médiapiacra vonatkozó tulajdonosi korlátozásokat.

Viszont "az internetes oldalak piaci jelentőségét a tulajdonosi korlátozások szempontjából vizsgálni szükséges" - áll a tervezetben.

Az MVK, illetve JVK státuszú szolgáltatókat terhelő kötelezettségek körébe tartozna az európai művek és a nemzeti kultúra kiemelt támogatása. A hír- vagy közéleti műsort készítő MVK szolgáltatót emellett a kiegyensúlyozottság kötelezettsége is terheli.

Ugyanakkor "a kereskedelmi műsorszolgáltatók közszolgálati feladatok ellátására nem kötelezettek": az MVK, illetve JVK státuszú szolgáltatók tartalom-fejlesztési hozzájárulás fejében mentesülhetnének a közszolgálati feladatok, például a hírműsorok készítésének kötelezettsége alól. "Ez nem kívánatos következmény, például a TV2 és az RTL híradója el fog tűnni" - mondta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő politikus a tervezetről.

A tervezet szerint a már eltörölt üzemben tartási díj visszaállítása helyett a központi költségvetésből kellene finanszírozni a közszolgálati médiát, a médiafinanszírozás pedig - az ORTT vagy jogutódja helyett - a Miniszterelnöki Hivatal fejezeti kezelésébe kerülne.