Szavazatszámlálás

2002.12.09. 06:31
Már több mint három hónapja van velünk a valóság, illetve annak intimbetét-reklám és intelligens mélytisztító mosóporhirdetés szaggatta változata, és lassan úgy vagyunk vele, mint egyszeri kamionsofőr a Kamaz-fülke falára tapasztott mezítelen playlánnyal: először még bizsergetett a látványa, aztán megszoktuk a közelségét, most pedig gyakran már észre sem vesszük. Mostanában már egyre ritkábban pillantunk fel a könnyed esti pacalpörköltből Oki vagy Majka kedvéért, és talán még akkor sem hagynánk ki a Barátok közt papírmasé karaktereit és furnérlemez konfliktusait, ha Évi ezúttal Bálinttal adna elő pár jelenetet a Káma-Szutra alsó-kaposvári átiratából.

realitynaplo.index.hu
Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Realitynapló 7. - Szerencseherék

Realitynapló 8. - Jogi esetek

Realitynapló 9. - Valóságshow-elmélet haladóknak

Realitynapló 10. - Fele királyságok

Realitynapló 11. - Vissza a valóságba

Realitynapló 12. - Ámbár

Realitynapló 13. - Kontrapornó

Realitynapló 14. - Valóságshow a sufniból

Realitynapló 15. - Irén Csodaországban

Realitynapló 16. - Tizenkét választás

Realitynapló 17. - Valóságshow első vérig

Realitynapló 18. - A valóság sivataga

Realitynapló 19. - A kő marad

Realitynapló 20. - Mese egy szalmaszőke jányról

A helyzet azonban fokozódik, az események pediglen hipertér-ugrásra készülnek, hiszen a villalakók most már erőltetett menetben szavazzák ki egymást, és eközben valaki egyre közelebb kerül a milliókat érő hepiendhez is. A háttérrealityzásnak tehát lassan vége, és jobb lesz, ha a hűtőt is behozatjuk a nagyszobába, mert az elkövetkező hetekben a főműsoridő nagy részét valószínűleg a fotelba tapadva töltjük majd, hogy a képernyőn vonakodva változó szavazatdiagramokat bűvöljük elszántan. A karácsonyi szeretet-kiárusítás és bóvlivásár szüneteiben az elszántabbak biztos majd emeltdíjas SMS-ek bepötyögésével ütik agyon az időt, de mi ne higgyünk a médiademokrácia apró betűs üzenetének, hiszen az eredmény nem a mi kezükben van, erősen markolja azt a népléleknek nevezett megfellebbezhetetlen entitás.

Az infarktus közeli izgalmakat elkerülendő vegyük fel inkább a hétmérföldes fejkendőt, és amolyan Gyurcsok József-szerű ön- és közámító magabiztossággal pillantsunk bele a titokzatosan gomolygó realitygömbbe, hogy megjósoljuk, ki is szerzi meg majd a tétként felajánlott lét, és hozzá a nép szeretettől verdeső veres szívét!

Popey, a tenger ész?

Verebes Pista mondta egykoron a maga sajátságos, orrsövény-ferdüléses, némileg populista bölcsességével, hogy az fogja megnyerni a valóságoperákat, aki a legkevésbé zavarja meg a nézők csendes esti tévénézését a maga különleges, egyedi és utánozhatatlan személyiségével, inkább egyszerű átlagemberként megbújik a szürkeségben. Az elmélet értelmében a Nagy Testvér házibajnokságát Popeynek, a break és a mignon királyának kéne nyernie, amire egyébiránt minden esélye meg is van, miután Szabi a tizenhatmilliós fődíjat egyszerűen lecserélte a valamivel értéktelenebb Zsanettra, és a velejáró bulvárszerelemre, illetve egy esetleges lagzilajcsis álomesküvőre. Renato, az olasz cserejátékos pedig az utóbbi időben saját komplexusai közt vergődik, és a sűrű cazzodicavallozás és a csendes, de kitartó megőrülés mellett már nem nagyon marad ideje arra, hogy szimpatikusnak tűnjön.

Popeye?
Persze elméletileg akár Évi is megnyerhetné a fődíjat, de sajnos még a nálunk fejlettebb, az egyenjogúságot nem csak a szigorú EU-normák miatt elfogadó, de meggyőződésből is hirdető társadalmakban sem gyakran választ női játékost a tévék előtt telefonvoksoló néplélek. Éppen ezért Bálint az egyetlen játékos, aki igazán megszorongathatja Popey-t, bár esélyeit nagyban rontja, hogy tulajdonképpen a műsor nagy részét egyszerűen hibernáció közeli állapotban vészelte át, egyébként is valami művészféle, az ilyen gyanús alakok lelkét meg nem biztos, hogy megérti a köz. Persze az Angéla-kártyát még kijátszhatja a villa legfiatalabb és legálmosabb lakója, hiszen egy Story Magazin címlapjára kívánkozó szerelem azért sok kisnyugdíjast és szeretethiányos háziasszonyt késztethet szavazásra.

Majka Ewing?

A Verebes-paradigma alapján Szabolcsnak kéne győznie a Való Világban, hiszen ő annyira szürke, hogy a házimozi szettek előtti időkből itt ragadt fekete-fehér készülékeken szemlélve rendre beleolvad az ülőgarnitúra fakó huzatába. Az RTL Klub műsorának élesebben konfrontálódó, agresszívabb stílusa azonban nem kedvez a tucategyéniségeknek, ezért a Penthouse felfedezettje helyett valószínűleg Majka vagy Oki fogja megnyerni a majdnem negyvenmillió forintot érő fődíjat, mivel rájöttek, hogy a valóságshowkban nem a lét, hanem tulajdonképpen a nézők szórakoztatása a tét.

Majka?
A mindenből morális kérdést kanyarintó Lorenzo vagy Györgyi helyett ugyanis egyszerűen csak nevetni és nevettetni akarnak, és éppen ezért ugyanúgy tudatosan, a kameráknak játszva élik villaéletük, mint a néhai Pongó a Big Broher-házban.

Előéletüket tekintve ők a nép egyszerű jófejei, akik ott lebzselnek minden diszkóban, közvetlenül a bárpult mellett, hogy több év kemény gyűjtőmunka eredményeként felhalmozott és alaposan begyakorolt frappáns poénjaikkal felszedhessék a szombat esti lázban vergődő fodrászlányokat. A villában eltöltött hónapok alatt viszont fenegyerekek, rapsztárok lettek, sőt Majka egyenesen amolyan önjelölt Berényi Miklóssá, a nép Jockey Ewingjává vált, aki a szilárd erkölcsi alapokról letekintő, de roppant unalmas Bobbyk és Lorenzok ellenében humorával, és kisfiús bűneivel lopta be magát a nézők szívébe. Kettőjük párharcát valószínűleg Majka nyerné meg, egyszerűen azért, mert kulturáltabban tud böffenteni, ráadásul nincsenek elburjánzó tetoválásai, ami elriaszthatja a nagymamakorú esetleg egyszerűen csak konzervatív szavazók jelentős részét.

Mindez azonban csak jóslat, sőt inkább találgatás, hiszen a magyar néplélek matyómintás vászoningjében és susogós, lila Nike-melegítőjében kiismerhetetlen jelenség, ezért, ahogy azt már jó néhány ennél sokkal fontosabb választáson megtapasztalhattuk, minden csak az utolsó pillanatokban dől majd el.