A National Geographic fotósa nem adja a negatívot

2003.09.08. 14:20
A hamisítással vádolt magyar fotós könnyen tisztázhatná magát, mégsem teszi. A nemzetközi botrány ennek ellenére, úgy néz ki, érdeklődés hiányában elmarad.
Az Index elérte Szentpéteri L Józsefet, az augusztus végén kirobbant National Geographic-botrány egyik szereplőjét, akit a Magyar Természetfotósok Szövetsége azzal vádolt meg, hogy hamis, kitömött állatokról készült fotókat adott el hiteles természetfotóként a nagytekintélyű nemzetközi szaklapnak.

Preparált valóság

Nem mutatja meg
Nem mutatja meg
Augusztus 28-án a Délmagyarország című lap írta meg először, hogy a Tisza-virágzásról szóló National Geographic-cikkhez készült, huszonhárom országban megjelent fotón a természetfotós szövetség véleménye szerint csupán egy kitömött jégmadár és egy döglött kérész látható, a vízfelszínen menekülő rovart pálcikákkal támasztotta ki a fénykép készítője, a madár pedig lezuhanna a képen látható testtartásban. Az ügyről még aznap sajtótájékoztatót tartott a Magyar Természetfotósok Szövetsége, ahol bemutatták a leleplező szakvéleményeket tartalmazó kétnyelvű honlapot is.

Az ügy kirobbanása óta számos szakértő mondott véleményt, a szövetség egész honlapot szentelt a tudományos bizonyítékok számára, mégis biztosan még most sem lehet megállapítani, hogy eredeti-e Szentpéteri L József fényképe. A szövetség és a National Geographic szakértőinek többsége egyetértett abban, hogy a kép hitelességét csak a fényképet tartalmazó negatív vizsgálata után lehetne minden kétséget kizáróan megállapítani. A z Index információi szerint a negatív Szentpéteri birtokában van, akit viszont az ügy kirobbanása óta nem lehetett elérni, mivel a híresztelések szerint éppen gombákat fényképezett Romániában.

Túl bonyolult

Hétfőn délelőtt az Indexnek sikerült elérnie Szentpéteri L Józsefet, aki azonban nem volt hajlandó érdemben nyilatkozni az ügyről. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem mutatja be a vitás fotót tartalmazó negatívot, hogy ezzel gátat szabjon minden vádaskodásnak, azt a választ kaptuk, hogy az ügy túlságosan bonyolult, és a kellő időpontban majd talán mindenki megismerheti a fotó hitelességét igazoló bizonyítékokat, addig viszont nem kíván többet mondani az ügyről.

Kármán Balázs, a Magyar Természetfotósok Szövetségének alelnöke egy korábbi beszélgetés során az Index kérdésére megjegyezte, hogy a bizonyítékokra talán azért nem válaszol Szentpéteri és a National Geographic, mert minden módszerrel gátat akarnak szabni a botránynak, és megpróbálják agyonhallgatni az ügyet.

A természetfotós szövetség honlapját, ahol szakértői véleményekkel támasztják alá, hogy a kép hamisítvány, eddig több mint hatvan országból töltötték le, de ennek ellenére külföldi újság, az Index tudomása szerint, még nem írt az esetről, és a Google News hírkeresője sem talál a témába vágó külföldi cikket vagy hírt.