Előd
5 °C
12 °C

A National Geographic fotósa nem adja a negatívot

2003.09.08. 14:20
A hamisítással vádolt magyar fotós könnyen tisztázhatná magát, mégsem teszi. A nemzetközi botrány ennek ellenére, úgy néz ki, érdeklődés hiányában elmarad.
Az Index elérte Szentpéteri L Józsefet, az augusztus végén kirobbant National Geographic-botrány egyik szereplőjét, akit a Magyar Természetfotósok Szövetsége azzal vádolt meg, hogy hamis, kitömött állatokról készült fotókat adott el hiteles természetfotóként a nagytekintélyű nemzetközi szaklapnak.

Preparált valóság

Nem mutatja meg
Nem mutatja meg
Augusztus 28-án a Délmagyarország című lap írta meg először, hogy a Tisza-virágzásról szóló National Geographic-cikkhez készült, huszonhárom országban megjelent fotón a természetfotós szövetség véleménye szerint csupán egy kitömött jégmadár és egy döglött kérész látható, a vízfelszínen menekülő rovart pálcikákkal támasztotta ki a fénykép készítője, a madár pedig lezuhanna a képen látható testtartásban. Az ügyről még aznap sajtótájékoztatót tartott a Magyar Természetfotósok Szövetsége, ahol bemutatták a leleplező szakvéleményeket tartalmazó kétnyelvű honlapot is.

Az ügy kirobbanása óta számos szakértő mondott véleményt, a szövetség egész honlapot szentelt a tudományos bizonyítékok számára, mégis biztosan még most sem lehet megállapítani, hogy eredeti-e Szentpéteri L József fényképe. A szövetség és a National Geographic szakértőinek többsége egyetértett abban, hogy a kép hitelességét csak a fényképet tartalmazó negatív vizsgálata után lehetne minden kétséget kizáróan megállapítani. A z Index információi szerint a negatív Szentpéteri birtokában van, akit viszont az ügy kirobbanása óta nem lehetett elérni, mivel a híresztelések szerint éppen gombákat fényképezett Romániában.

Túl bonyolult

Hétfőn délelőtt az Indexnek sikerült elérnie Szentpéteri L Józsefet, aki azonban nem volt hajlandó érdemben nyilatkozni az ügyről. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem mutatja be a vitás fotót tartalmazó negatívot, hogy ezzel gátat szabjon minden vádaskodásnak, azt a választ kaptuk, hogy az ügy túlságosan bonyolult, és a kellő időpontban majd talán mindenki megismerheti a fotó hitelességét igazoló bizonyítékokat, addig viszont nem kíván többet mondani az ügyről.

Kármán Balázs, a Magyar Természetfotósok Szövetségének alelnöke egy korábbi beszélgetés során az Index kérdésére megjegyezte, hogy a bizonyítékokra talán azért nem válaszol Szentpéteri és a National Geographic, mert minden módszerrel gátat akarnak szabni a botránynak, és megpróbálják agyonhallgatni az ügyet.

A természetfotós szövetség honlapját, ahol szakértői véleményekkel támasztják alá, hogy a kép hamisítvány, eddig több mint hatvan országból töltötték le, de ennek ellenére külföldi újság, az Index tudomása szerint, még nem írt az esetről, és a Google News hírkeresője sem talál a témába vágó külföldi cikket vagy hírt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!