Mik voltak a hírek 1988 március 3-án?

2006.04.11. 14:13
Közpénzekből lehet ezentúl digitálisan újranézni az MTV, az RTL Klub és a Tv2 műsorát.

Lemaradt a tegnap esti Barátok köztről? Tudni akarja, hogy mik voltak a hírek 1988 március 3-án? Vagy csak szakdolgozatot írna a romák médiareprezentációjából? Ezentúl nem kell sorozatfüggő haverjától elkunyerálnia a kazettákat, nem kell felkutatnia, hogy ki gyűjti a régi hírműsorokat, sőt a tévécsatornák archívumához sem kell tiszteletteljes levelet írnia a szakdolgozat tudományos értékeit ecsetelve.

Az állam megbízásából ugyanis a Nemzeti Audiovizuális Archívum 2006. január elsejétől közpénzből archiválja a három közszolgálati adó (M1, M2, Duna Televízió) és a két országos földi sugárzású kereskedelmi csatorna (Tv2, RTL Klub), valamit a közszolgálati rádiók műsorát. Ugyanúgy gyűjtik a tévéműsorokat, mint a Széchényi könyvtár a könyvek köteles példányait.

Vagy néz, vagy keres

Ráadásul mindez már meg is nézhető, hiszen ma megnyílt az első budapesti úgynevezett NAVA-pont a Jövő Házában, ahol nem csak keresni lehet az archívumban, de akár meg is nézhetjük a műsorokat, ha már digitalizálták és archiválták azokat. A Nemzeti Audiovizuális Archívum állománya ugyanis, állítólag szerzői jogi megfontolásból, nem érhető el az interneten, ugyan kereshetünk a honlapon, de a kiválasztott műsort már csak egy különleges eléréssel rendelkező NAVA-ponton tudjuk megnézni. (A Jövő házában például megnézhető bármi, viszont itt meg a keresőrendszer használhatatlan, de állítólag a rendszert nemsokára újraprogramozzák).

Ezekből a pontokból egyelőre 28 van vidéken és egy Budapesten, de nemsokára egyre több lesz, könyvtárak és művelődési házak kapnak majd hozzáférési jogot az elkövetkező hónapokban. A tervek szerint a NAVA-pontok száma az év végére eléri a százat. A NAVA ráadásul nem csak a 2006. január elseje utáni műsorokat tárolja, de különgyűjteményeiben megtalálható száz magyar játékfilm és ötszázkilencven régi híradófilm is, ez utóbbiakat akár az interneten is meg lehet nézni.

Emellett a NAVA rendszerében folyamatosan elérhetővé válik az MTV teljes archívuma. Ebben az évben 13 ezer órányi hírműsort, híradót és parlamenti közvetítést digitalizálnak, az elkövetkező években folyamatosan a NAVA szervereire kerül a közszolgálati csatorna teljes archívuma 1957-től 2005-ig.

Parlamenti közvetítések ötmilliárdért

Az első 13 ezer órát az MTV ötmilliárd forintért adta át a NAVA-nak, információink szerint a teljes archívumért több mint húszmilliárd forintot kap majd a Magyar Televízió. Ez az Index által megkérdezett szakértők szerint jóval a piaci ár felett van, bár piaci árról ebben az esetben nehezen lehet beszélni, hiszen egy állami közgyűjteményen kívül senki nem akarna megvásárolni 13 ezer órányi régi hírműsort.