Emánuel
3 °C
12 °C

Mik voltak a hírek 1988 március 3-án?

2006.04.11. 14:13
Közpénzekből lehet ezentúl digitálisan újranézni az MTV, az RTL Klub és a Tv2 műsorát.

Lemaradt a tegnap esti Barátok köztről? Tudni akarja, hogy mik voltak a hírek 1988 március 3-án? Vagy csak szakdolgozatot írna a romák médiareprezentációjából? Ezentúl nem kell sorozatfüggő haverjától elkunyerálnia a kazettákat, nem kell felkutatnia, hogy ki gyűjti a régi hírműsorokat, sőt a tévécsatornák archívumához sem kell tiszteletteljes levelet írnia a szakdolgozat tudományos értékeit ecsetelve.

Az állam megbízásából ugyanis a Nemzeti Audiovizuális Archívum 2006. január elsejétől közpénzből archiválja a három közszolgálati adó (M1, M2, Duna Televízió) és a két országos földi sugárzású kereskedelmi csatorna (Tv2, RTL Klub), valamit a közszolgálati rádiók műsorát. Ugyanúgy gyűjtik a tévéműsorokat, mint a Széchényi könyvtár a könyvek köteles példányait.

Vagy néz, vagy keres

Ráadásul mindez már meg is nézhető, hiszen ma megnyílt az első budapesti úgynevezett NAVA-pont a Jövő Házában, ahol nem csak keresni lehet az archívumban, de akár meg is nézhetjük a műsorokat, ha már digitalizálták és archiválták azokat. A Nemzeti Audiovizuális Archívum állománya ugyanis, állítólag szerzői jogi megfontolásból, nem érhető el az interneten, ugyan kereshetünk a honlapon, de a kiválasztott műsort már csak egy különleges eléréssel rendelkező NAVA-ponton tudjuk megnézni. (A Jövő házában például megnézhető bármi, viszont itt meg a keresőrendszer használhatatlan, de állítólag a rendszert nemsokára újraprogramozzák).

Ezekből a pontokból egyelőre 28 van vidéken és egy Budapesten, de nemsokára egyre több lesz, könyvtárak és művelődési házak kapnak majd hozzáférési jogot az elkövetkező hónapokban. A tervek szerint a NAVA-pontok száma az év végére eléri a százat. A NAVA ráadásul nem csak a 2006. január elseje utáni műsorokat tárolja, de különgyűjteményeiben megtalálható száz magyar játékfilm és ötszázkilencven régi híradófilm is, ez utóbbiakat akár az interneten is meg lehet nézni.

Emellett a NAVA rendszerében folyamatosan elérhetővé válik az MTV teljes archívuma. Ebben az évben 13 ezer órányi hírműsort, híradót és parlamenti közvetítést digitalizálnak, az elkövetkező években folyamatosan a NAVA szervereire kerül a közszolgálati csatorna teljes archívuma 1957-től 2005-ig.

Parlamenti közvetítések ötmilliárdért

Az első 13 ezer órát az MTV ötmilliárd forintért adta át a NAVA-nak, információink szerint a teljes archívumért több mint húszmilliárd forintot kap majd a Magyar Televízió. Ez az Index által megkérdezett szakértők szerint jóval a piaci ár felett van, bár piaci árról ebben az esetben nehezen lehet beszélni, hiszen egy állami közgyűjteményen kívül senki nem akarna megvásárolni 13 ezer órányi régi hírműsort.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.