Nem érdekli többet az RTL-t a magyar foci

2006.07.07. 16:12
Az RTL Klub ősztől nem közvetíti az NB I mérkőzéseit. A Magyar Labdarugó Liga egyelőre nem foglalkozik az üggyel, a vezetés a helyszínen nézi a vb-döntőt.

Az RTL Klub ma levélben tájékoztatta a Magyar Labdarúgó Ligát, hogy nem él opciós jogával és a 2006-07-es szezonban nem közvetíti az NB I. eseményeit" - áll a csatorna péntek délután kiadott sajtóközleményében.

Keveseket érdekel

"Az elmúlt két és fél szezonban az RTL Klub állandó megjelenést, ezzel televíziós otthont biztosított az NB I-nek. A mérkőzések nézettségi eredményei ugyan a délelőtti műsorsávhoz fűződő elvárásainknak megfelelően alakultak, az NB I. eseményeinek ennél későbbi időpontban való sugárzását azonban továbbra sem látjuk lehetségesnek. Ilyen körülmények között az NB I. közvetítése üzleti szempontból nem válhat sikeressé" - magyarázza a döntést a sajtóközlemény, utalva arra, hogy az NB I-es mérkőzések a statisztikai adatok szerint mindössze 8-900 ezer nézőt érdekelnek, így csak délután lehet műsorra tűzni a közvetítéseket, mert a főműsoridőben ennél jóval magasabb az országos kereskedelmi csatornák átlagnézettsége, vagyis a nézők jelentős része elkapcsolna, a számára érdektelen műsorról.

"Döntésünk meghozatalában az is szerepet játszott, hogy néhány komoly nézettséget hozó csapat részvétele a következő NB I-es bajnoki idényben kérdésessé vált, és megnyugtatóan a mai napig nem rendeződött" - magyarázza a döntést az RTL Klub utalva arra, hogy a Ferencváros és az Újpest kizárásával a bajnokság egyik legnagyobb szurkolótáborát is elvesztheti az NB I.

Nem nézték

"Az az összeg, amelyet a magyar labdarúgásra szán az RTL Klub, nagyságrendekkel nagyobb, mint amennyi bevételt hoz. Hogy mást ne mondjak: az előző évad utolsó fordulójában a két, mindent eldöntő mérkőzést hiába sugároztuk mindkét helyszínről, a konkurens televízió nézettségben simán megverte a közvetítésünket a Rex felügyelő sorozat aktuális epizódjával" - nyilatkozta még hétfőn a Nemzeti Sportnak az üggyel kapcsolatban Héder Barna, az RTL Klub sportfőszerkesztője.

A június 3-i, a bajnokságot is eldöntő Fehérvár-Újpest meccset mindössze 709 567-en nézték délután négytől az AGB Nielsen statisztikai adatai szerint, ráadásul a hirdetők szempontjából fontos 18-49 év közötti korosztályban csak 281 820 embert érdekelt a meccs. Eközben a meccsel egy időben kezdődő Csillagkapu című sci-fi sorozatot 741 083-an látták a Tv2-n, a második félidő alatt kezdődő Rex felügyelőre pedig már 1 191 253-an voltak kíváncsiak.

Korábbi sajtóértesülések szerint az RTL Klub évente mintegy 300 millió forintos összeget fizet az NB I közvetítési jogaiért. A tévétársaság 2004-től sugározza az első osztályban szereplő klubok találkozóit.

A döntővel foglalkoznak

Az üggyel kapcsolatban egyébként megkerestük a Magyar Labdarúgó Ligát is, ahol Serényi Péter sajtófőnök csupán annyit közölt velünk, hogy a liga és az MLSZ elnöke Kisteleki István a németországi labdarúgó világbajnokságon van, a döntővel foglalkozik, és majd csak hétfőn tud foglalkozni az NB I. ügyeivel.