Beperli a Tv2-t a Viasat3 a Helyszínelők miatt

2005.10.17. 16:44
A kábelcsatorna szerint a Tv2 ellopta az egyik legsikeresebb műsorának a címét. A Helyszínelők elnevezést már levédette a Viasat3, de a hivatalos papír még nincs a kezükben, ezért a Tv2 is támadásba lendült.

A Viasat3 védjegybitorlásért be akarja perelni a Tv2-t, mivel az országos, földi sugárzású kereskedelmi csatornán hétfőn este debütáló Tengerészeti helyszínelők című sorozat elnevezésre véleményük szerint túlságosan hasonlít a Viasat3-on nagy sikerrel futó Helyszínelők, Miami helyszínelők, illtetve New York-i helyszínelők védjegybejegyzés alatt álló címéhez.

Ki védette le?

"Már másfél éve bejelentettük védjegyigényünket a Helyszínelők elnevezésre, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb szóösszetételekre, és mivel az ilyen kérelmek átfutási ideje egy-két év is lehet, úgy gondoljuk, hogy nemsokára a kezünkben lehetnek a védjegyoltalomról szóló hivatalos papírok is" - mondta el Kocsis Attila, a Viasat3 vezérigazgatója, aki szerint a végleges bejegyzésig is védi őket a jog, és erről hivatalos levélben tájékoztatták is a Tv2-t, ahonnan azonban eddig a pillanatig nem érkezett válasz.

"Tudomásunk szerint a Viasat3 védjegye még nincs bejegyezve,és egyúttal úgy gondoljuk, hogy jogszerűen sugározzuk ezen a címen a sorozatunkat, mivel a két cím nem összekeverhető" - nyilatkozta Lóránt Gergely, a Tv2 marketing- és pr-vezetője, aki hangsúlyozta, hogy az ő sorozatuk teljes címe NCIS - Tengerészeti helyszínelők lesz.

Az Index információi szerint egyébként a Tv2 ugyancsak benyújtott egy védjegykérelmet a Tengerészeti helyszínelők elnevezésre, de ennek a kérelemnek a hosszú átfutási idő miatt még nincs hivatalosan nyoma, és a Tv2 hivatalosan nem erősítette meg az értesüléseinket.

A Helyszínelők egyébként angolul CSI néven fut, míg a JAG spin-off sorozatának számító Tengerészeti helyszínelők eredeti címe NCIS. A két betűszó hasonlósága ellenére teljesen más rövidítést takar, míg a CSI annyit tesz, hogy Crime Scene Investigation, vagyis helyszínelők, addig az NCIS feloldása Navy Crime Investigation Service, vagyis Tengerészeti Bűnügyi Nyomozati Szolgálat.

Az Egyesült Államokban egyébként azért sem lett per az ügyből, mivel a két sorozatot két különböző producer jegyzi (A CSI executive producere a Pearl Harbort, a Bad boyst vagy a Karib tenger kalózait is jegyző Jerry Bruckheimer, míg az NCIS-é a JAG-ről ismert Donald P. Bellisario), de mindkét sorozat a CBS országos terjesztésű csatornán fut a mai napig is.

Helyszínelők, csaták

A Helyszínelők a Viasat3 legsikeresebb sorozata, a most már három egymással párhuzamosan futó szériára bomló krimi hétről hétre megdönti a kábelen fogható csatorna nézettségi rekordjait.

A két héttel ezelőtt például a Viasat3 legnézettebb műsora a New York-i helyszínelők voltak, amelyre 318 326-an voltak kíváncsiak, míg a másodikok a Miami helyszínelők lettek 274 523 nézővel.

A két csatorna között egyébként pár hete már dúlt egy kisebb polémia a Helyszínelőkkel kapcsolatban, amikor a Viasat3 egy bulvárlapban azt állította, hogy krimisorozatai a kábeltelevízióval rendelkező háztartásokban rendre verik a Tv2 párhuzamosan futó műsorait.

A Viasat3 akkor a szeptemberi AGB Nielsen adatok alapján megállapította, hogy a kábeles háztartásokban a 18 és 49 év közötti lakosság körében, csütörtök esténként 21:00 és 22:59 között rendre jobb eredményeket ér el a Tv2-nél. A Tv2 azonban a lapban megjelent nyilatkozat tanúsága szerint megkérdőjelezte az adatok valódiságát.