A Népszava sportrovata a Magyar Nemzethez igazol

2004.11.29. 16:41
A baloldali lap teljes sportrovatát átveszi a konzervatív újság, miután a Magyar Nemzet menesztette összes addigi sportújságíróját, mivel állítólag nem voltak elég kritikusak Gyurcsány Ferenc egykori sportminiszterrel.
A Népszava sportrovatánál dolgozók veszik át január elsejétől a Magyar Nemzet menesztett sportújságíróinak helyét - mondta a Népszava sportrovatának vezetője hétfőn az MTI-nek.

Ballai Attila közölte: a Magyar Nemzet főszerkesztője, Liszkay Gábor kereste meg azzal, hogy "állítson elő" egy új sportrovatot az újság számára, a kollégák kiválasztásában pedig szabad kezet kap.

A Népszava teljes sportrovata, azaz Ballai Attilán kívül Deák Zsigmond, Fábik Tibor és Novák Miklós is átmegy a Magyar Nemzethez. A kollégák saját maguk határoztak a váltásról - tette hozzá a rovatvezető.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége előző nap közleményben tiltakozott amiatt, hogy a Magyar Nemzet 2005. január 1-jei hatállyal menesztette teljes sportrovatát. A szövetség tudomása szerint az alkotóműhely tagjait konzultáció és előzetes figyelmeztetés nélkül menesztik.

Ballai Attila ezzel kapcsolatban azt mondta: a konkrét tényeket nem ismeri, "de valószínű, hogy teljes bizalomvesztés miatt menesztik a Magyar Nemzet sportújságíróit".

Arra a kérdésre, hogy részéről mi az oka a lapváltásnak, azt mondta, "a 2002-es választások után döntöttem úgy, hogy nem ezt szeretném csinálni".

Szólt arról, hogy távozási szándékát hétfőn jelentette be a Népszava vezetőségének. Mint elmondta, a lap december elsejétől már nem tart igényt az ő és kollégái munkájára. A Népszava sportrovatát a továbbiakban Várnai Iván felügyeli.

A Népszava főszerkesztője, Németh Péter az MTI-nek azt mondta, hogy a rovat távozásával váratlan helyzet elé került az újság.

Az MTI megkereste Malonyai Pétert, a Magyar Nemzet sportrovatának vezetőjét is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az Index információi szerint a Magyar Nemzet sportrovatát azért menesztették, mert nem kritizálták elég vehemensen a magyar sportpolitikát, többek közt Gyurcsány Ferenc sportminiszteri tevékenységét.

Az Index értesülései szerint a Magyar Nemzet menesztett újságírói nem együtt keresnek munkát, többen tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Képes Sporthoz igazoljanak.