Megverte Asterixet a csonka Forma-1

2005.06.20. 13:35
Több mint másfélmillióan nézték vasárnap este a Forma-1-közvetítést, annak ellenére, hogy a nézők csupán hat autó körözését és Michael Schumacher ki tudja hányadik győzelmét tekinthették meg.

Miután a Michelin gumigyártó Ralf Schumacher és Ricardo Zonta pénteki, defekt okozta balesetei miatt megtiltotta csapatainak az indulást az amerikai futamon, hat autó körözött csak vasárnap este az indianapolisi Forma-1-es pályán, az RTL Klub közvetítését mégis több mint másfélmillióan, egész pontosan 1 590 355-en nézték Magyarországon. A főműsoridőben, azaz körülbelül nyolctól tízig éppen tévéző lakosság 34,2 százaléka volt kíváncsi Michael Schumacher újabb sima győzelmére, illetve a fütyülő és mutogató, valamint sörösdobozokat dobáló közönségre.

Hogyan mérik a nézettséget?
Hogyan működik a rejtélyes nézettségmérő rendszer? Mit jelent a nézettség pontosan? Hány néző véleményéből és hogyan számítják ki a hirdetési piacot meghatározó mutatókat? Az AGB Hungary működésének bemutatása

Bár joggal lehetne azt feltételezni, hogy a "hat hülye" körözéséről a legtöbben hamar elkapcsoltak, ez nem így történt, a reklámszünetektől eltekintve nagyjából ugyanannyian nézték a közvetítést, mondta Fazekas László, az RTL Klub sajtófőnöke. A végére ráadásul még egy kicsit nőtt is a nézettség, tette hozzá.

A Tv2-n a közvetítéssel párhuzamosan az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés ment, a gallok versbe szedett kalandjai azonban csak 1 351 222 nézőt ültettek a képernyők elé, ami az éppen tévét nézők 29 százaléka volt.

A hirdetők számára legfontosabb, 18-49 éves korosztályból az adott időszakban a tévét nézők 37,4 százaléka, 753 206 néző ült a a Forma-1 előtt, Asterixék egyiptomi kirándulására a célcsoport 690 337 tagja, azaz 33,6 százalék volt kíváncsi.