Leszerepelt a Hal a tortán

2008.12.10. 11:12 Módosítva: 2009.02.24. 11:39
Megállt az RTL Klub korábbi csökkenése és a Barátok közttel sem szerzett nagy lendületet a csatorna. A Hal a tortán nem pótolja a Tv2 műsorstruktúrájából eltűnt afrikai sztárparádét. A tartós második helyről a vasárnap esti Megasztár sem tudja kimozdítani a Tv2-őt.

Az AGB Nielsen adatai szerint a kereskedelmi csatornák nézettségi görbéje lassú csökkenésbe fordult. Mind a Tv2 korábbi nézettség-növekedése, mind az RTL Klub gyengülése megállni látszik. Mindez nem változtatott a csatornák sorrendjén: az előző hét az RTL Klub (33,2 százalék) győzelmét hozta, a második a Tv2 (25,1 százalék) a nézettségi versenyben. A két kisebb csatorna is a szokásos hierarchiába rendeződik: a Viasat3 a maga 6,3 százalékos nézettségével jobban szerepelt, mint a közszolgálati m1 (5 százalék).

49. hét - átlagos nézettség, 18-49 évesek, főműsoridő
48. hét - átlagos nézettség, 18-49 évesek, főműsoridő

A Sztárok a fejükre estek eltűnt a Tv2 műsorstruktúrájából. Nem tettek a helyére új műsort, csak a Hal a tortán kezdődik közel fél órával később és az esti film szintén ennyivel korábban. A Tv2 csak a Megasztárral tudott szépíteni (1 millió 782 ezer), de nézettsége visszaesett a 48. hét szép eredményéhez képest ( 2 millió 135 ezer néző). Így nyomában egyre jobban ott liheg az RTL-es Szombat esti láz (1 millió 723 ezer néző).

49. hét - televíziózó összes korosztály
48. hét - televíziózó összes korosztály

A Hal a tortán nem pótolhatja az afrikai sztár reality-t, mert újabban a Tv2 leggyengébb főműsoridős napi műsora. A korábban ezt a helyet betöltő Jóban rosszbannál is gyengébben szerepel. A főzős show időpontváltozása viszont jót tett a műsor nézettségének: átlagosan közel 50 ezer nézővel többet ültek le a csatorna elé, mint a múlt héten

Az RTL Klub rivális szappanoperája viszont nagy nézettséget hoz a csatornának. A Barátok közt ismét jól szerepelt (1 millió 800 ezeres nézőszám), de ez nem lendített nagyot a csatorna nézettségén. Az RTL Klub kvíz műsora, a Széf viszont kis mértékben visszaesett.

49. hét - televíziózó összes korosztály, átlagos heti nézettség
48. hét - televíziózó összes korosztály, átlagos heti nézettség

Délutáni suttogás a Tv2-n

Berényiék nemcsak a teljes korosztályban szerepeltek jól, hanem a reklámszféra számára lényeges 18-49 éves korosztályban is. Az ugyanekkor jelentkező Hal a tortán így szinte labdába sem tudott rúgni a Tv2-n. Hétfőn a Mátyás király tér lakóinak élete a kereskedelmi korcsoport 38,3 százalékát érdekelte, emellett elbújhat a Hal a tortán a 24,3 százalékával. Viszont az este folytatásában fordult a kocka, hiszen a Győzike show (29 százalék) nem tudta megtartani ezt az érdeklődést az RTL Klubnak. A tévék előtt ülő kereskedelmi korcsoport inkább az NCIS -re kapcsolt (33,4 százalék). A folytatásban továbbra is a Tv2 nyert: a Gyilkos számok (30,5 százalék) és a Különleges ügyosztály (30,3 százalék) lenyomta az RTL-es Showder Klubot is (27,3 százalék). Az Ostromállapot (22,6 százalék, RTL Klub) pedig végleg a Tv2 –nek engedte át a kereskedelmi korcsoport többségét hétfőn este.

Másnap már erősödött az RTL Klub, bár a délutánt a Tv2 nyerte. A Joshi Bharat (27,8 százalék) jóval több nézőt vonzott, mint az RTL Klub-ra a Fogd a pénzt és fuss! (18,5 százalék). Ez a hét minden napján így alakult. Sőt, az eddig sikeres Mónika show-t rendre lenyomta a Szellemekkel suttogó. Ez a kereskedelmi korcsoport keddi eredményei szerint 28,3 kontra 25,4 százalékot jelentett Jennifer Love Hewitt javára.

Már karácsonyi a hangulat

A Vészhelyzet (33,2 százalék) és a Grace klinika (30,9 százalék) megnyerte a kedd estét az RTL Klubnak. Erre Walker, a texasi kopó nem volt képes. A kórházi sorozatok sikere végül a Tv2-nek is bevált: a Doktor House (33 százalék, Tv2) szerda este megnyerte a tévénézők figyelmét, a Gyilkos nappal szemben (31,4 százalék).

A Milliomos Mikulással a karácsonyi hangulat is bekúszott a múlt hétvégébe (26,3 százalék), ami valóban több nézőt ragadott meg, mint a sci-fi Wing Commander. Az esti Megasztár (31,4 százalék, és 42, 6 százalék, Tv2) és a Szombat esti láz (29,7 százalék, RTL Klub) után pedig akcióban sem volt hiány: a Delta kommandó 2. (23,5 százalék, Tv2) és Öld, ahogy éred! (21 százalék, RTL Klub).

A teljes tévénéző korosztályból 1 millió 677 ezer nézőt érdekelt vasárnap este Sandra Bullock Beépített szépségként (39 százalék). A Heti hetes már jóval kevesebb nézőt vonzott (30,3 százalék, RTL Klub), csakúgy, mint a 10! Sztár nem marad szárazon című remekbe szabott műsor (22,4 százalék, Tv2). Majd a Tv2 újra meglódult a héten már a második George Clooney-filmmel, a Kegyetlen bánásmóddal (31,2 százalék).