Több tucat új tévécsatorna indulhat

2006.06.19. 16:32
Magyarország sikeresen tárgyalt a hétvégén Genfben, a nemzetközi frekvenciaértekezleten: 8 televíziós és 3 rádiós multiplexet kaptunk, ami akár 30-40 új tévé- és több új rádiócsatorna elindítását teszi lehetővé.

Magyarország számára akár 30-40 földfelszíni sugárzású digitális televízió- és több új rádiócsatorna működtetését teszi lehetővé az elmúlt hét végén Genfben, a nemzetközi frekvenciaértekezleten aláírt egyezmény, közölte Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A több éves előkészítést követően május 15. és június 16. között a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által szervezett regionális távközlési értekezleten véglegesítették azt a földfelszíni digitális frekvenciatervet, amely évtizedekre, 40-50 évre meghatározza, hogy Magyarország milyen tartományt használhat. A döntést két éves nemzetközi egyeztetés előzte meg: a megbeszéléseken 101 európai, afrikai és ázsiai ország vett részt. A terv 117 országra vonatkozik.

Pataki Dániel elmondta: nagy sikert ért el Magyarország, mivel 8 televíziós és 3 rádiós multiplexet (frekvenciatartományt) kapott. Hozzátette: a digitális adás sokkal jobb minőségű vételt hoz magával, és élénkíti a szolgáltatói versenyt is. A verseny a televíziózás területén várhatóan ugyanúgy megvalósul, mint például a távközlésben.

Kezdetben egy multiplex 4-5 televíziós csatorna közvetítését teszi lehetővé, később azonban a fejlesztések révén 8-9-ét is. A multiplexek révén a rádiók esetében plusz 20 országos adás indulhat.

Az analóg megszűnik

Az elnök közölte: jelenleg a magyar háztartások 16 százalékában van vezetékes internet és 98 százalékában televízió. Egy magyar ember hétköznap átlagosan 4 órát, hét végén pedig 5 órát nézi a műsort.

Kifejtette: a háztartások mintegy 52 százalékában kábeltévével rendelkezik, 13 százaléka műholdon keresztül veszi az adást, míg mintegy egyharmaduk földfelszíni, analóg műsort néz és tetőantennával fogja jeleket. Jelenleg az országban 3 analóg földfelszíni televíziós adás van, és 6 országos rádió működik.

Az Európai Unió irányelve szerint a tagországoknak 2012 elejéig kell áttérni a digitális műsorszórásra. Ekkor az analóg televíziós műsortovábbítás megszűnik, míg a most is működő rádióadások megmaradhatnak.

Liberalizáció, beruházások

Szakemberek szerint a digitális műsorszórás megvalósulása kulcsfontosságú az ország teljes modernizációja szempontjából, mivel a technológia jelentősen megnöveli a tartalomszolgáltatás lehetőségeit. Bővíti az audiovizuális választékot, liberalizálja a médiapiacot, s jelentős beruházásokat indukál a szolgáltatói oldalon.

Az eseményen elhangzott Magyarországnak már most is van 2,5 multiplexe: ebből az egyik az ország 70 százalékát, a másik 50 százalékát, míg a fél az egyharmadát, Budapestet és környékét fedi le.

Ezeken a multiplexeken azonban egyelőre nem lehet digitális adást indítani. Korábban Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter ezzel összefüggésben elmondta: Magyarországon a digitális műsorszórás elterjedését gátolja, hogy nem született róla törvény. Ennek hátterében részben az országgyűlési képviselők kétharmados szavazatával módosítható médiatörvény áll, mivel e hatályban lévő jogszabály szerint nem lehet lebonyolítani a frekvenciapályáztatást.

Vonzó terület

Az NHH most abban bízik, hogy őszre megváltozik a helyzet, és elhárulnak a szabályozási akadályok, akár akkor is, ha nem külön törvényben foglalkoznak digitális műsorszórással.

Kérdésekre válaszolva elhangzott: a különlegesen magas tévénézési adatok miatt Magyarország vonzó terület lesz a befektetők számára. A genfi értekezleten aláírt záró jegyzőkönyvet a magyar kormánynak egy éven belül kell elfogadnia.

Jelenleg már folyik egy digitális pilot projekt, ami az ország húsz százalékán teszi lehetővé a közszolgálati tv-műsorok nézését azok számára, akik megfelelő készülékkel rendelkeznek.