Index Vakbarát Hírportál

A Viasat3 nem adja fel az átverést

2004. augusztus 12., csütörtök 19:20

A Viasat3 Nyerő3 című reggeli telefonálós műsora csaláson alapul - írta a Mai Nap újságírója, aki "játékos statisztának látszó újságíróként" került élőadásba. A nyeremény fele helyett ötezer forintos statiszta-díjat kapott, amit, ahogy az Indexnek mesélte, csütörtök délután minden igazolás nélkül nyomtak kezébe a Bosnyák téren. Az ORTT és a Fogyasztóvédelmi Hivatal nem szankcionálhat az ügyben, a műsort a kereskedelmi csatorna pr-vezetője szerint ősztől ugyanígy folytatják, de utólag hozzátette, hogy erről döntést hoznak.

"Bejött a szerkesztőségünkbe egy informátor azzal, hogy csalást vélelmez a Nyerő3 című műsorban" - mondta Körmendi Gábor, a Mai Nap újságírója az Indexnek. "Elmentem múlt kedden a stúdióba, hogy a reggeli műsorban részt vegyek, és bár a nézőket azzal tévesztik meg, hogy két játékos együtt fejti meg a feladványokat, egy a stúdióban, egy pedig telefonon keresztül, valójában a stúdióban álló ember fizetett statiszta, aki nem a nyeremény felét kapja meg, hanem ötezer forint bért".

Körmendi hatvanezer forintos nyereményét a Netsize gyártó cég "egyszerűen lenyelte". Helyette csütörtök délután négykor kapta meg a statisztaszervezőtől az ötezrest.

Rényi Ádám, a Viasat3 pr-vezetője az Indexnek elmondta, hogy valóban statisztákat alkalmaztak. "Ez nem is meglepő - mondta. A legtöbb tévéműsorban az elején ez zajlik." Az Index kérdésére, hogy a Viasat3 előző, a TeleMédia gyártotta telefonálós műsoraiban is közreműködtek-e statiszták, azt válaszolta, hogy arra nem emlékszik.

Nincs csalás, mindenkit kifizettünk

A Viasat3 hivatalos reagálása
a cikkre:

A Nyerő3 című műsort gyártó Netsize cég a VIASAT3-nak kész műsort szállít, a műsor előállításának egyes folyamataiba a csatorna nem szól bele, így a játékosok toborzásának módjába sem. A Netsize közlése szerint a műsor minden résztvevője megkapta az őt illető pénzt, így senki nincs átverve. A VIASAT3-at üzemeltető VIASAT Hungária Rt. ahogy eddig is, a továbbiakban is a törvények tiszteletben tartása mellett folytatja tevékenységét.

A két játékos együttműködésén Rényi szerint nem változtatott, hogy az egyik fél beépített ember. "A statiszták nem tudták a választ, ugyanúgy viselkedtek, mintha játékosok lennének" - mondta, így szerinte nem befolyásolhatták tudatosan a telefonálók nyereményének összegét sem.

"Semmilyen csalásról nincs szó" - tette hozzá a pr-vezető. "Mindenki megkapta a pénzt, a játékosok és a statiszták is, ez utóbbiakkal korrekt szerződést kötöttünk". Körmendi Gábor viszont csütörtökön az ötezer forintot állítása szerint minden igazolás, szerződés vagy számla nélkül kapta meg a Bosnyák téren, a 7-es busz végállomásánál: "csak egy fehér papírra kellett ráírnom a nevemet" - mondta az Indexnek.

Hatáskör nélkül

Vékony Éva az Országos Rádió és Televízió Testület szóvivőjének elmondása szerint ilyen esetben nem szankcionálhatnak: "A médiatörvény nem tartalmaz olyan kitételt, hogy a műsorszolgáltató megtéveszti a nézőket" - mondta. Vékony szerint feljelentést tehetnek, de még nem ült össze emiatt a testület.

"Sokat nem tehetünk, nincs hatáskörünk eljárni az ügyben" - mondta Siklósi Máté, az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal helyettes szóvivője is. Hasonló eset miatt, a TeleMédia Kft-vel leveleznek május óta, mert az RTL Klubon, Magyar ATV-n és Viasat3-on folyó "pénznyerő" játékok részvevői "nem kapnak megfelelő tájékoztatást". "A Szerencsejáték Rt-hez kellett továbbítanunk az ügyet, esetleg egy közérdekű keresetet tudunk indítani ezzel kapcsolatban" - mondta Siklósi.

A Nyerő3 adás látszólag megszűnt, Körmendinek kedden már nem is kellett folytatnia a játékot. "Csak az uborkaszezon miatt szüneteltetjük a játékot, hiszen kevés a betelefonáló, de majd ősszel ugyanígy folytatjuk" - mondta Rényi Ádám, aki ezt a kijelentését utólag, mailben annyiban módosította, hogy "a műsor esetleges folytatásáról később születik döntés". Addig is helyette TV Shopot láthatnak a nézők a csatornán.

Rovatok