A tévé nem figyel az idősekre

2002.03.23. 14:39
A brit Független Televíziós Bizottság nevű szervezet, valamint egy időseket segítő egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy a tévébemondók kiválasztásánál az idősebbeket akkor is hátrányos megkülönböztetés éri, ha szakmailag jobbak az ifjabb jelölteknél. Ennél is szélesebb tömegeket érint, hogy az idősek tévés ábrázolása sem reális, valamint nem veszik figyelembe a gondolkodásmódjukat. Úgy tűnik, a tévék egyszerűen nem figyelnek az öregekre - mutat rá a BBC összeállítása.
A két szervezet keddi konferenciáján arra keresi a választ, mit lehet tenni az idős emberek és a tévé viszonyának javításáért. A jelenlegi televíziós trend ugyanis a fiatal, csinos bemondókat és riportereket részesíti előnyben. Az idősebb tévések számára - akár nők, akár férfiak - egyre nehezebb képernyőre kerülni. Ez a jelenség a szakma elbutulásával is együtt jár; ahogy Katie Adie, a BBC tudósítója fogalmazott a Daily Mailnek: "csinos arcú és csinos fenekű nőket akarnak, és a kettő között semmit". Adie is - aki saját magát vén szatyornak nevezte - arra panaszkodott, hogy a televíziós vezetők manapság többet foglalkoznak a jelöltek lábával, mint a szakmai alkalmasságával.

Az öregekhez nem szól senki

Nemcsak a szakmabeliek előtt zárul be a képernyő: a nézők is úgy érzik, hiányoznak az idősekkel készített interjúk és a nekik szóló műsorok. A BBC felmérése szerint a nézők 70 százaléka aon a véleményen van, hogy a 65 év felettiek ízlése és nézetei nem jelennek meg a műsorokban. A 75 év felettieknél az eredmény még magasabb.

Figyelemreméltó viszont, hogy minden korcsoport szívesen látna időseket a tévében. A legnépszerűbb tévébemondók Angliában - is - a nagytudású, tapasztalt veteránok, nem pedig a csinos fiatalok.