Díjcsökkentést kér az RTL Klub és a TV2

2009.01.27. 12:39
Bár a digitális átállásról szóló törvény 2007-es módosítása tiltja, az RTL Klub és a TV2 másodszorra is a műsorszolgáltatási díjak jelentős csökkentését kérte.

"Ismét kérte műsorszolgáltatási díjának jelentős csökkentését az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) mindkét országos kereskedelmi tévécsatorna" - erősítette meg Szalai Annamária, a médiahatóság tagja, részleteket azonban nem közölt. Az MTI keddi értesülése szerint az ORTT eheti ülésének napirendjén nem szerepel a kérdés.

Rövid időn belül ez volt a második ilyen eset: az ORTT tavaly december 3-án elutasította az RTL Klub és a TV2 kérését is, akkori információk szerint érdemi vizsgálat nélkül.

A digitális átállásról szóló törvény módosítása tiltja

"A jelenlegi jogszabályi környezetben nem teljesíthető a kérés" - indokolták akkor médiahatósági források a döntést, arra hivatkozva, hogy a digitális átállásról szóló törvény 2007 végi módosítása díjcsökkentési stopot és frekvenciamoratóriumot rendelt el.

A KDNP támogatásának hiányában négypártiként benyújtott akkori módosítás szerint az ORTT "azzal a feltétellel írhat ki és bírálhat el rádiós vagy televíziós műsorszolgáltatási jogosultságra vonatkozó pályázatot, illetve újíthatja meg bármely rádió vagy televízió műsorszolgáltató jogosultságát, hogy a jogosultság időtartama az audiovizuális médiaszabályozásra vonatkozó új alaptörvény hatályba lépését követő 120. napon, de legkésőbb 2008. december 31-én lejár. A testület egyetlen műsorszolgáltató esetében sem csökkentheti a műsorszolgáltatási díjat."