Kevesebb panasz érkezett az ORTT-hez

2003.03.20. 16:33
Még mindig sokan panaszkodnak a valóságshowkra, és a Nap-kelte is levélírásra ragadtatta a nézőket.
Az év első negyedében 117 beadvány érkezett az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához, az esetek száma - az elmúlt év utolsó három hónapjával összehasonlítva - 110-zel csökkent

Erről Balaskó Jenő, a grémium soros, leköszönő elnöke beszélt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte a kevesebb ügyszámot az is magyarázhatja, hogy január 1-jétől e hónap közepéig az ORTT - mivel létszáma a médiatörvényben előírt minimum alá csökkent - működésképtelen volt, amely nyomán "alapos anarchia lett úrrá" a médiában. Emlékeztetett azonban arra is: a téli időszakban évek óta kevesebb beadvány érkezik a panaszbizottsághoz.

A soros elnök megemlítette, továbbra is számos beadványt kapnak a valóság-showkkal és a Nap-keltével kapcsolatban, noha a Big Brother és a ValóVilág esetében többször is azt kifogásolták, hogy a meghirdetetthez képest jelentős késéssel kezdődnek az adások.

Balaskó Jenő szólt arról is: a korábbiakhoz hasonlóan a leggyakrabban magánszemélyek fordulnak a panaszbizottsághoz, s igen szerény a társadalmi szervezetek, pártok által jegyzett beadványok száma.

A soros elnök végül jelezte: a tisztséget a második negyedévben Molnár Péter tölti be. Kérdésünkre a panaszbizottság új elnöke elmondta, hogy tisztségében javasolni fogja, hogy az ORTT döntései ezentúl váljanak hozzáférhetővé a testület hivatalos honlapján. Emellett tervei közt szerepel, hogy a pár évvel ezelőtti kezdeményezéshez hasonlóan nyílt konferencián vitassák meg a panaszbizottság működését.