Elsötétül az RTL Klub

2003.03.27. 15:24
Meg kell, hogy mosd a punimat! -mondta Sziszi, és ez már az ORTT-nek is sok volt. A Való Világ 2 miatt az RTL Klub-nak fel kell függesztenie adását.
Az Országos Rádió és Televízió Testület határozata értelmében az RTL Klubnak a Való Világ 2 című műsorban tapasztalható szabálytalanságok miatt, főműsoridőben, azaz este nyolc órától húsz percre fel kell függesztenie adását. A Való Világ egyes jelenetei miatt a testület már tavaly is szabott ki bűntetést a csatornára, de a második széria nyílt szexualitása, és a valóságshow főműsoridőben sugárzott homoszexuális jelenetei további szankciókra sarkalták az ORTT-t.

A médiahatóság álláspontja szerint A Való Világ 2 súlyosan károsítja a kiskorúak jellemfejlődését. A ORTT emellett indoklásában kifejti, hogy a szigorú büntetés kiszabásakor figyelembe vette, hogy a televíziós társaság sorozatosan, a figyelmeztetések ellenére megszegte az idevonatkozó szabályokat, és üzleti érdekeit szem előtt tartva úgy alakította a műsort, hogy az kizárólag a szexualitásra koncentráljon.

Az RTL Klub már több hasonló büntetést kapott az utóbbi időben, de az ORTT tájékoztatása szerint eddig csak egy ítéletet hajtottak végre, azaz csak egy esetben függesztették fel az adásukat, a többi határozatot bíróság előtt fellebbezték meg.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója kérdésünkre nem kívánta kommentálni az ORTT döntését, mivel még nem kapta kézhez a testület határozatát, de elmondta, hogy a ValóVilág jelenlegi műsorkészítési elvei, véleménye szerint, nem szorulnak felülvizsgálatra.

AZ ORTT határozatát és annak indoklását teljes terjedelmében közöljük, egyrészt, mert roppant érdekes olvasmány, másrészt, hogy az index olvasói tisztában legyenek: hol is húzódik manapság az a bizonyos határvonal. Figyelem, az alábbi szövegben durva, esetenként obszcén szavak fordulnak elő, amelyek megtekintése 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Sajtóközlemény

Az Országos Rádió és Televízió Testület mai napon hozott határozatában megállapította, hogy a Magyar RTL Televízió Rt. műsorszolgáltató 2003. január 16., 17., 18., és 20.-i műsorszolgáltatásában megsértette az Rttv. 5/B. § (3) és az 5/C. § (2) bekezdéseiben foglaltakat, emiatt a Testület az Rttv. 112.§ (1) bekezdés c) pontja alapján a határozat kézhezvételétől számított két napon belül, 20 óra 00 perc és 20 óra 20 perc között 20 perces időtartamra felfüggeszti az M-RTL Televízió Rt. műsorszolgáltató műsorszolgáltatási jogának gyakorlását.

A fentieken túl a Testület a további jogsértések elkerülése érdekében az Rttv. 112. § (1) bekezdésének a) pontja alapján felhívta a műsorszolgáltatót a sérelmezett magatartás megszűntetésére.A Testület az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény 72. § (3) bekezdése alapján elrendelte jelen határozat azonnali végrehajtását.

Indokolás: Az RTL Klub "Való Világ" c. reality show-ja a csatorna saját - nem vásárolt licenc alapján működő - produkciója. A műsor alapötlete, illetve annak dramaturgiája azonban a külföldön és itthon eddig vetített valóság-show műsorokkal azonos elveken nyugszik. A produkció lényege, hogy egy kifejezetten erre a célra kialakított, a külvilágtól elzárt, és minden helyiségében bekamerázott villába költöztetik a játékosokat, akiknek így minden mozdulatát, megnyilvánulását nyomon követhetik a nézők. A szereplők kiválasztásakor messzemenően figyelembe vették az egyes emberek személyiségi jegyeit, így viselkedésük és reakcióik előre kalkulálhatóvá váltak. Az egyes feladatok és élethelyzetek kialakításán keresztül a műsor szerkesztői közvetetten szintén befolyásolhatják a műsor menetét. Ettől függetlenül azonban mindig a műsorszolgáltató felelőssége, hogy a történtekből mit és hogyan szerkeszt adásába.

A "Való Világ 2." című műsorszámmal kapcsolatban a Testület az alábbi problémákat tapasztalta:

1. A "Való Világ 2." műsorszám 2003. januárjában vizsgált adásait a szexualitás eddigieknél is fokozottabb megjelenítése jellemezte. Az első produkció folytatásaként értékelhető az is, hogy az exhibicionizmus, a "bevállalósság", is fokozottan pozitív és kívánatos tulajdonságként jelent meg.