Elsötétül az RTL Klub

2003.03.27. 15:24
Meg kell, hogy mosd a punimat! -mondta Sziszi, és ez már az ORTT-nek is sok volt. A Való Világ 2 miatt az RTL Klub-nak fel kell függesztenie adását.
2003. január 16.
Niki, a volt villalakó kérdése Ritához:
20:34:53. "Amióta kijöttem, nekem sokan a szememre vetették, hogy bent a villában nem voltam eléggé magamutogató. Te le tudod vetkőzni az első pillanattól kezdve a gátlásaidat?
-Arra gondolsz, hogy fogok-e meztelenül zuhanyozni?
-Például.
-Úgy gondolom, hogy meztelenül fogok zuhanyozni, mert otthon is így csinálom." (közönség éljenez)

2003. január 17.
Gyula bemutatkozása:
20:55:44 "Senkit nem érdekel, hogy mit csináltam ezelőtt. Az érdekli az embereket, ha én bejutok, mennyi idő alatt fűzöm be a Csöpkét" (közönség tombol)
Műsorvezető (Stohl András):
"Extrém szokásokhoz azt írod, hogy mindent bevállalsz."

A játékosok közé két olyan szereplők is bekerültek, akik nyíltan felvállalták homoszexualitásukat, aminek következtében kalkulálhatóvá vált a lakók melegséggel vagy leszbikussággal foglalkozó beszélgetéseinek aránya, ezzel is biztosítva a nézők számára a pikáns, érdekes és nem mindennapos témákat - hasonlóan a kereskedelmi tévék bulvármagazinjaihoz, illetve beszélgetős műsoraihoz. Az ilyen jellegű műsorok társadalmi szinten jelentkező veszélye, hogy az extrémitásokat emelik ki, mivel a szélsőséges jelenségek, események, csoportok keltik föl a figyelmet. (Különösen meglepő Kismocsok esete, akinek évekig csak heteroszexuális kapcsolatai voltak, majd alig két hónapja, egy váratlan találkozás nyomán döbbent rá homoszexualitására.) A műsorszolgáltató felelőssége ezen a téren fokozott, hiszen a szexuális beállítódottságok sokszínűségét tárja a nézők elé egy olyan műsorban, ahol a nemi vágyak kényszerű felszínre kerülése egyébként is fennállhat. Ezt csak fokozza az a mód, ahogyan ezek manifesztálódására a műsorkészítők rájátszanak. A nemi identitás különbözőségének - olykor oktrojált - prezentálása, annak formája gyakran egyoldalú vagy torz sztereotípiákat ébreszthet egy olyan kérdés kapcsán, ami az emberek intim, privát szférájába tartozik, az arról való diskurzus oldaláról pedig többnyire tabu téma.

Ugyancsak a szexualitás fokozottabb jelenlétét szolgálja a villa belső berendezésének átalakítása. A korábbiaktól eltérően, már nincsenek egyszemélyes ágyak, hanem a hálóban kizárólag franciaágyak találhatók, ily módon minden szereplőnek - ha akarja, ha nem - valakivel mindenképpen együtt kell aludnia. Az egyes feladatok (pl. páros játék január 17-i adás, aktfotózás január 20-i adás), amelyeket a készítők a lakók számára kijelöltek, illetve olyan kisebb provokációk - mint például a 2003. január 20-án sugárzott adásban Sziszi korábban készült aktképeinek bevitele a villába, és közszemlére tétele (19:58:44) - direkt vagy indirekt módon, de ugyancsak biztosítják a szexualitás fokozott jelenlétét a műsorszámban, továbbá közvetetten befolyásolják a szereplők szexuális vonzalmainak alakulását. Bizonyos hétköznapi élethelyzetek manipulációján keresztül a játékosok viselkedése és érzései olyan kizsákmányoló módon kerülnek bemutatásra, amelyek a szereplőket egyértelműen a néző szórakoztatásának eszközévé alacsonyítják, növelve ezzel a csatorna nézettségét és reklámbevételeit. A "lét a tét" - mint a műsor szlogenje - például Rita bemutatkozó filmje esetében már elveszti a játék jellegét, és tényleg valósággá válik. A pincérnő a január 16-án sugárzott adásban így vallott erről:

20:22 "Ha nem sikerül, bebizonyosodik az, hogy mégse vagyok másra jó."

A konkrét adások vizsgálata alapján a következők voltak még megállapíthatók:

2003. január 16-án 19:14:24-től sugárzott összefoglaló

A játékosok feladata egy fitness-videó elkészítése volt, amely minden játékosról egy-egy egyéni, illetve egy közös bemutatót tartalmaz. A lakók a feladatot humoros formában kívánták megoldani, azonban az így készült paródia a megjelölt korosztály számára több szempontból is ártalmas elemeket tartalmazott. A videó rendezője Elvis, Endrú Vajda, a villa női lakóit a következőképpen mutatta be:

19:42:40-19:43:50 Sziszi bemutatása, mint unokahúg
"Most kaptam spanyolból. Hasizomra kezd minden reggel, fenékre gyúr. Minden férfinak ő a célpontja." (Sziszi feneke látható közeliben, rajta egy célkörrel, amit Elvis megpaskol. Majd, hogy az unokahúg tevékenységi köre nyilvánvalóbb legyen, Sziszi megmarkolja a melleit.)

19:48:38-19:45:48 Sziszit látjuk kihívó, erotikus öltözetben, amint a férfi lakók a mellét és combját tapogatják.

19:42:54-19:43:07 Csöpke, a feleség bemutatása
"A fitymás táncokat kedveli. Egész testét használja, főleg az altestét. Amúgy nagyon fain, mindenkivel lefekszik. Pénzt csak tőlem kér." Csöpke, aki Elvis lábánál a romákra jellemző öltözetben kuporog, közbeszól: "Mindig átvágom."

19:46:48-19:48:00 Elvis elküldi Csöpkét táncolni.
Először kérleli, majd azt mondja: "Na húzzál innét, mert kirúglak."Csöpke a romákra jellemző táncba kezd, majd alsóra és melltartóra vetkőzik. Tánc közben erotikusan odadörgölőzik Péterhez, aki megsimogatja a fenekét.

19:43:08-19:43:50 Kismocsok, a "kutya lány" bemutatása.
Kismocsok sört iszik, majd lapos kúszásban a WC-ig vonszolja magát, ahol hányást szimulál.

A fenti példák a női lakók egyoldalú ábrázolásán keresztül a nemi szerepeket illetően különösen negatív kliséket terjesztettek, s a partnerkapcsolatban nem az egyenrangúságot hirdették, továbbá a roma kisebbséget erősen sztereotipizált módon tüntették fel.

2003. január 17-én 19:35:22-től sugárzott összefoglaló

A kijelölt játékosoknak (Sziszi, Elvis, Péter, Csöpke sorrendben) párt kellett választaniuk. A játék arról szólt, hogy az egyik félnek kellett kiszolgálnia a másikat, úgy, hogy a másik egyáltalán nem használhatta a kezét. Így nemcsak etetni, öltöztetni kellett a másikat, hanem a tisztálkodást is a választott társnak kellett megoldania. Sziszi egy másik női játékost, Kismocskot választotta párnak, akinek homoszexualitása köztudott. Sziszi vonzalma sejthető Kismocsok iránt. (Sziszinek korábban voltak női partnerei.) Amint azt a műsorvezetőtől megtudtuk, Sziszi megkérte Kismocskot, hogy fürdesse meg őt, majd kenje be testápolóval. A fürdetésnek volt egy harmadik szereplője is, Laci, aki azt a feladatot kapta, hogy legyen jelen a fürdésnél. A három részletben bemutatott jelenetben három játékos állt meztelenül a zuhany alatt. Az intimebb testrészek közül többnyire a mell és a fenék volt látható. Amennyiben a nemi szervek a képen megjelentek, úgy azok ki voltak takarva. A műsorvezető biztosította a nézőket arról, hogy a következő képsorokat kicsit cenzúrázták, majd a következőképpen vezette fel a jelenetet:

19:41:16 "Máris kérem a kedves felnőtt nézőket, hogy kizárólag a saját felelősségükre engedjék a gyerekeket a tévékészülékek elé. Hiszen fürdőszobáról van szó. Tehát valószínűleg lesz egy kis meztelenség."

19:46:47-19:47:40 Fürdőjelenet 1. Kismocsok Lacit mosdatja, hátát, fenekét. Sziszi háttal áll, és vár a sorára. Laci arca is sorra kerül, a képen csak a felsőteste látszik.

19:48:14-19:49:35 Fürdőjelenet 2. Az első 8 másodperben Sziszi mellét látjuk közeli képen. Sziszi a mellét kezével takarja. Kismocsok megmossa Sziszi haját, majd a hátát, miközben a következő beszélgetés zajlik:
"A fenekem is megtörlöd?
Megmosom. De csak a fenekedet.
Na aztán, az jó lesz.
Hát most nyúljak be?
Nyúljál!
De nem akarok!
Hu, baszd meg.
Ne már Sziszi! Miért csinálod ezt velem?
Ne nyúljál, akkor büdös leszek."

19:49:55-19:51:32 Fürdőjelenet 3. A jelenetben Sziszi arra kéri, hogy a nemi szervét is mossa meg, amit Kismocsok vonakodik megtenni. Laci buzdítja arra, hogy tegye meg. Kismocsok végül megcsinálja, amit kérnek tőle. Sziszi nemi szervének megmosását ábrázoló részlet kb. 3-4 másodperc, a kép homályos, a mozdulat sejthető, de nem látható. A jelenet alatt az alábbi párbeszéd folyik:
"Bírod, bírod!
Nem bírom!
Gyerünk, gyerünk, kemény vagy!
Orsi! Ez a rész csak 18 éven felülieknek ajánlott! Menjél!
Mission impossible! Menjél! Akarjad!
Ezt megfogod (a tusfürdő)! Mostantól tiéd a pálya!
Orsi! Ezt a részt jobb, ha nem nézed!
Gyerekek, ha egy kicsit is szolidárisak vagytok velem!
Akkor most gongattok egyet!
Akkor ennek itt vége a játéknak!
Figyelitek? Gyerünk! Gyerünk!
Mocsi, meg tudod csinálni! Kemény vagy! Ez az!
Ébredj fel! De igen ! Muszáj! Gyerünk, Mocsi!
Meg kell, hogy mosd a punimat!
De most, komolyan akarod?
Hívjuk be a Pétert, vagy meg tudod csinálni?
Csak így simán!
Akkor rakd szét a lábad!
Mossad gyorsan!
Tessék! Jó voltál!
Jó vagy apu! Megcsináltad! Hú apám! Nagy voltál! Büszkék vagyunk rád!
Te is büszke vagy rá?
Igen.
Ki ne mondd a szádon, hogy jó volt!
Jó volt!"

Bár a szereplők meztelensége nem direkt nemi kontextusban ábrázolódott, Sziszi magatartása egyértelműen szexuálisan provokatív volt. Annak ismeretében, hogy Kismocsok vonzódik a női nemhez, a szexuális izgalom a jelenetben látens módon folyamatosan jelen volt, és a további feladatok során egyre inkább fokozódott, egyfajta erotikus játékként ábrázolódott. A részleteiben ábrázolt feladatsor során a két szereplő között egyfajta erotikus játék bontakozott ki, ahol az egyik fél egyértelműen csábító és szexuálisan provokáló viselkedést tanúsított, míg a másik partner magatartásában egyféle "akarom is nem is" kényszeresség manifesztálódott. Bár a szexualitás közvetlenül, naturális módon nem jutott a jelenetben kifejezésre, a két szereplő szexuális orientációjának ismeretében a szerkesztők által egyszerű hétköznapi tevékenységként csomagolt feladat közvetett módon utalt a nemiségre, s ennek következtében a műsorszolgáltató a műsorszámnál nem a megfelelő korhatár-kategóriát alkalmazta.

19:51:16-19:56:05 A következő feladat Sziszi mellének, fenekének és karjának krémezése volt. Kismocsok igyekszik ezt gyorsan és elnagyoltan elintézni, erősen próbálva ellenállni a csábításnak, amelyet egyértelműen kifejezésre is juttat: "Finomabban! De nem akarom finomabban és kész" "80 éves vagy, csúnya vagy".

19:53:16-19:56:05 A jelenet nyitó képsorában Sziszi köntösben ül, miközben Kismocsok felhúzza rá a fehérneműjét. Az elnyújtott képi ábrázolásmód - Sziszi tangájának hosszas igazgatása, majd a melltartó feladása, illetve Sziszi melleinek a melltartóba való elhelyezése azonban már jelentősen túllépi azt az indokolt mértéket, amely a feladat teljesítésének bemutatásához elengedhetetlenül szükséges.

20:16:45-20:17:04 és 20:17:16-20:17:33 Rita, az új lakó zuhanyozik. A kamera oldalról, comb középig mutatja.