Az ORTT szó szerint vette a rendelkezéseket

2003.04.27. 14:52
A médiahatóság szerint alaki okokból zártak ki civil szervezeteket a kuratóriumból. A Fidesz baloldali médiaterror-merényletet emleget.
"A médiahatóság az előző évvel ellentétben az idén igyekezett szó szerint venni a kuratóriumi regisztrációra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket" - közölte az utóbbi napokban elhangzott kritikákra reagálva Hajdu István, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke az MTI érdeklődésére vasárnap. Emlékeztetett arra, hogy tavaly 15-20, korábban elutasított regisztrációs kérelmet fogadott el "egy későbbi alkalommal" az ORTT.

Tiltakozás

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, tizenöt civil szervezet közleményben tiltakozott az Országos Rádió és Televízió Testület döntése ellen, amely kizárt számos társadalmi szervezetet a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Duna Televízió kuratóriumába jelentkezők közül.

A szervezetek közleménye szerint "ez a jogellenes diszkrimináció olyan civil szervezeteket is érint, amelyek a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (médiatörvény) hatályba lépését követően már több alkalommal vettek részt a közszolgálati médiumok tulajdonosi jogait gyakorló kuratóriumok munkájában".

Hajdu István ORTT-elnök elmondta: "Volt szervezet, amelyet azért nem vettünk nyilvántartásba, mert jelentkezése nem tett eleget az alaki követelményeknek, vagy az országos, illetve szakmai szervezetekre vonatkozó kritériumoknak." Hozzátette, hogy ez utóbbiakat a benyújtott alapszabály alapján bírálták el, néhány szervezet azért nem kerülhetett a lajstromra, mert nem felelt meg azon kategória követelményeinek, amelyben indulni kívánt, noha más csoportba esetleg eredménnyel jelentkezhetett volna.

Szalai Annamária felszólít

A közszolgálati médiumok kuratóriumába delegálni kívánó civil szervezetek nyilvántartásának módosítására szólítja fel az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT) maga és pártja nevében Szalai Annamária fideszes országgyűlési képviselő, médiapolitikus, aki szerint ha ez nem történik meg, "választási csalást követ el a médiahatóság". Vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Szalai kijelentette, hogy a nyilvántartásba vétel során "komoly merénylet történt a civil közösségek ellen" a "baloldali többségű médiahatóság" részéről; "a baloldali többség ismét egy médiaterror-merényletet hajtat végre".

Szalai szerint azt szeretnék elérni, hogy a kuratóriumokba kizárólag baloldali szervezetek jussanak be, az ORTT ezért utasította el tömegesen a keresztény szellemiségű, nemzeti meggyőződésű tömörülések nyilvántartásba vételét, "önkényes mérlegeléssel szelektálva"; több, korábban országos szervezetként regisztrált tömörülést nem vettek nyilvántartásba e kategóriában, míg más esetekben szakmai szervezeti létük megkérdőjelezésével nem fogadták el több olyan szervezet jelentkezését, amelyek "feltehetőleg nem a baloldal szája íze szerint hajtanák végre a Köztársaság téren megfogalmazott pártutasításokat".

Brutális médiadiktatúra

A képviselő azt is kifogásolta, hogy miután "a baloldali kormány, a baloldali parlamenti többség lemondásra kényszerítette az ORTT korábbi elnökét", a házelnök húzta-halasztotta az új személyi javaslat beterjesztését", így a médiatörvényben meghatározott határidőnél később tarthatják csak meg a sorsolást. "Az ORTT, túllépve hatáskörét, jogalkalmazás, szakmai döntés helyett politikai diszkriminációt hajtott végre; az ORTT-nek nincs joga, hogy felülvizsgálja a médiatörvényt" - fogalmazott a politikus, aki szerint "brutális médiadiktatúra megvalósítása a cél".

Szalai Annamária kifejtette, feltehetőleg zavarta a jelenlegi kabinetet és a kormánypártokat, hogy a civil kurázsi olyankor is megmutatkozott, amikor ők azt nem szerették volna, például egyértelműen baloldali tévéelnök megválasztásának vagy a Magyar Televízió jogtalanul kinevezett vezetője regnálásának megakadályozásakor. "Zavarja őket az, hogy a Magyar Rádiót teljes egészében nem tudták megszállni, hogy ott még a kiegyensúlyozottság valamennyire megvalósulhat" - fogalmazott Szalai.