Henryval és Piresszel sértett médiatörvényt az RTL Klub

2005.06.27. 11:36
Az ORTT panaszbizottsága elmarasztalta az RTL Klubot, mivel az a francia-magyar focimeccs előzetesében megsértette a médiatörvénynek a tárgyilagosságra vonatkozó alapelvét. A csatorna ugyanis olyan sztárfocistákat ígért a francia-magyar meccs előzetesében, akikről nem is lehetett biztosan tudni, hogy játszanak-e.

"Az eljáró tanács - figyelemmel a műsorszolgáltató írásban eljuttatott véleményére is - egyhangúlag arra a megállapításra jutott, hogy az M-RTL Televízió Rt. az általa sugározni tervezett Franciaország-Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzés műsorelőzetesében megsértette a médiatörvénynek a tárgyilagosságra vonatkozó alapelvét" - áll az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságának közleményében. A panaszbizottság állampolgári bejelentésére vizsgálta az RTL Klubon 2005. május 31-én sugárzott sportközvetítés ajánlóiban elhangzottakat.

A közlemény szerint a műsorszolgáltató a műsorelőzetesben tévesen és félrevezető módon úgy tájékoztatott, mintha az élő adásba kerülő labdarúgó-mérkőzés megtekintésével a néző találkozhatna olyan klasszis játékosokkal, mint Henry és Pires. Ezzel a kijelentéssel a műsorszolgáltató - feltehetően a nézettség növelése érdekében - olyan vállalást tett, amelynek teljesítésére nem rendelkezett garanciával, hiszen egy labdarúgó-válogatott játékoskerete az utolsó pillanatig változhat, részletezi a közlemény a panaszbizottság álláspontját.

Az eljáró tanács egyúttal felhívta a műsorszolgáltató figyelmét, hogy a jövőben nagyobb körültekintéssel járjon el a műsorelőzeteseinek elkészítésekor, "annak során ne csak a szenzációk kihangsúlyozására, hanem a tárgyilagos, tényszerű és időszerű tájékoztatásra is törekedjen" - áll a közleményben.