Szexuális aktus benyomását keltette a tv2

2003.05.14. 15:16
AZ ORTT panaszbizottsága vizsgálódott, megállapított, határozott, majd közölte: törvényt sértett a tv2, amikor "szexuális aktus benyomását keltő" jelenetet adott le rögtön este nyolc után, ráadásul mindezt még szöveggel is kiemelte. A műsorrészlet veszélyezeteti a fiatalok fejlődését.
Az MTM-SBS Televízió Rt. a 2003. március 22-én közvetlenül este nyolc után sugárzott Big Brother valóságshow-ban bemutatott szexuális aktus benyomását keltő jelenettel és a közben hallható párbeszéd szöveges kiemelésével megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 5/B-C. paragrafusában megfogalmazott, a kiskorúak védelmére vonatkozó alapelveket - közölte az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága.

realitynaplo.index.hu
Realitynapló 19. - A kő marad

Realitynapló 20. - Mese egy szalmaszőke jányról

Realitynapló 21. - Szavazatszámlálás

Realitynapló 22. - Caligula és Augustus

Realitynapló 23. - Üzemlátogatás

Realitynapló 24. - Game over

Realitynapló 25. - Cenzus

Realitynapló 26. - Szabadság miatt zárva

Realitynapló összes - tartalomjegyzék

A testület szerint műsorszolgáltató jogszabályt sértett, amikor az adást 12 éven aluliak számára nagykorúak felügyelete mellett megtekinthetőnek minősítette, hiszen a jogszabály már a 16 éven aluliak erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására alkalmas, a szexualitásra csupán közvetett módon utaló műsorszámokat is a 16 éven aluliak számára nem ajánlottnak minősíti.

Az eljáró tanács véleménye szerint a Big Brother valóságshow említett jelenete a műsorszolgáltató által is elismert közvetett utalásokon túl közvetlen módon is megvalósította a szexualitás ábrázolását, mint ilyen alkalmas volt a 16 éven aluliak erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására. Így az az 5/B. paragrafus (3) bekezdése szerint 16 éven aluliak számára nem ajánlott, és az 5/C. paragrafus (2) bekezdése szerint csak 21 óra után sugározható.

A bizottság szerint a műsorszolgáltató az 5/A paragrafus (1) bekezdésében a műsorszámok vonatkozásában megfogalmazott besorolási felelőssége nem kerülhető meg arra hivatkozva, hogy a sugárzott műsortartalom az általa teremtett mesterséges körülmények között keletkezik.