Az ORTT kifogásolja az erkölcsi hullák szagát

2006.06.08. 10:57
Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága szerint sokakban visszásságot kelthet, hogy a Magyar Rádió Reggeli Krónikája a költő születésnapján egy Nagy Gáspár-idézettel indított. A testület szerint kifogásolható, ha a szövegkörnyezetéből kiragadott idézetekkel a szerkesztő véleményezi a napi híranyagot. A Panaszbizottság szerint Győzike showja viszont nem sértett törvényt.

Állampolgári bejelentésre az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága megvizsgálta a Magyar Rádió Zrt. 2006. május 4-én sugárzott Reggeli Krónika című műsorszámát és annak ismétlését; a műsorvezető Nagy Gáspár költő születésnapjára hivatkozva a költő egy-egy idézetével kezdte a műsort, és ez a panaszos véleménye szerint etikailag kifogásolható.

Egy ország bűzlik

Mind a 2006. május 4-én 7 órakor, mind a 8 órakor sugárzott Reggeli Krónika egy-egy Nagy Gáspár-idézettel indult, melyet a szerkesztő Németh Miklós Attila olvasott fel, majd ismertette, hogy a születésnapját ünneplő Kossuth és József Attila-díjas költő mely versét idézte. A 7 órakor kezdődő Krónika az alábbi idézettel indult: "Amikor egy ország bűzlik az erkölcsi hullák szagától, ott és akkor óvatosan kell levegőt venni..."

A Panaszbizottság egyhangú véleménye, hogy a műsorszolgáltató eljárása a panasz tárgyát képező közléssel kapcsolatosan erősen kifogásolható, tekintettel arra, hogy a reggeli hírműsor előtt mottóként is felfogható idézetek, szövegkörnyezetükből kiragadva, olyan jelentéstartalommal telítődhetnek, melyek értelmezése sokakban kelthet visszásságot. A Panaszbizottság véleménye szerint erősen kifogásolható, ha a szerkesztői szabadságot kihasználva, egy elismert költő életműve mögé bújva, szövegkörnyezetéből kiragadott idézetek felhasználásával, kvázi véleményezi a műsorszerkesztő a napi híranyagot.

Győzike nem sértett törvényt

Az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület bejelentésére a Panaszbizottság megvizsgálta a M-RTL Televízió Zrt. 2006. május 8-án sugárzott Győzike show című műsorszámát is, amelyben olyan képek voltak láthatóak, amelyek a panaszos véleménye szerint kimerítik az állatkínzás bűncselekményét, és negatív példát sugároznak a nézők felé. A Panaszbizottság egyhangú véleménye, hogy a kifogásolt műsorrészlet nem sértette a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényből kiolvasható elveket.