A Fidesz kevesli a Tv2 és az RTL koncessziós díját

2005.09.07. 20:00
A Fidesz szerint meg sem vizsgálta az ORTT, hogy a két kereskedelmi csatorna tudna-e többet fizetni a frekvenciákért.

Vizsgálóbizottságnak kellene tanulmányoznia a két országos kereskedelmi televízió koncesszió-hosszabbításának módját - javasolta Halász János fideszes képviselő az Országgyűlés kulturális és sajtó bizottságának szerdai ülésén.

"Ez az ügy vizsgálóbizottság után kiált" - mondta az ülésen, amelynek egyik napirendi pontja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének e témával kapcsolatos beszámolója volt.

A tanácskozás után Halász János a Magyar Távirati Irodának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy sokkal kedvezőbb feltételekkel lehetett volna szerződni a mostani jogosultság 2007-es lejártát követő öt esztendőre a műsorszolgáltatókkal, mint ahogy az történt.

"Nem az ügy kiált vizsgálóbizottságért, hanem a Fidesz" - mondta az ülésen a szocialista Újhelyi István, aki szerint az ellenzék csupán vihart akar kavarni a téma elővételével.

Elhamarkodták?

Az ORTT július végén két körzeti és három tucat helyi műsorszolgáltatóéval egy csomagban tárgyalva, öt évvel meghosszabbította az RTL Klub és a TV2 két év múlva lejáró koncesszióját, úgy, hogy mindössze egyetlen mondatban említette meg a kereskedelmi televíziókat.

Akkor a Fidesz által a testületbe delegált Szalai Annamária rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, mivel véleménye szerint az ORTT elhamarkodottan, hatástanulmányok ismerete nélkül döntött a két csatorna koncessziós szerződésének meghosszabbításáról, úgy, hogy tulajdonképpen az 1997-ben kialkudott koncessziós díjat csak az inflációnak megfelelő mértékben emelte, miközben a reklámpiac az elmúlt években dinamikusan nőtt.

"A testület nem tárgyalt semmilyen, a reklámpiacra vonatkozó szakértői tanulmányról a koncesszió-hosszabbítások kérdéskörében, így nem is vette figyelembe azokat" - mondta el kérdésünkre Szalai Annamária, aki szerint az utolsó tanulmány még 2004 őszén rendelte meg az ORTT, és az a reklámpiac növekedését jósolta az elkövetkező évekre is.

"Az ORTT-nél folyamatosan készülnek tanulmányok, most is voltak olyanok, melyek alapján meghoztuk a döntésünket" - nyilatkozta még a döntés után Szalai állításával ellentétesen Ladvánszky György, a testület szocialista delegáltja a Magyar Hírlapnak.

Egyes szakértők szerint a tematikus csatornák erősödése és a digitális televíziózásra való áttérés miatt az országos, földi sugárzású kereskedelmi csatornák értéke csökkeni fog az elkövetkező években, így nem lett volna értelme többet kérni. Más szakértők azonban gyakran emlegetik, hogy míg 1997-ben a csatornák indulásakor a televíziós reklámpiac forgalma alig haladta meg az éves kétmilliárd forintot, addig tavaly már több mint ötvenmilliárdot költöttek a hirdetők a Tv2-nél és az RTL Klubnál.

Jelképes díj vagy közérdek

A kereskedelmi televíziók pedig már így is sokallják a koncessziós díjat, ami Európában a harmadik legmagasabb, míg például nálunk évi 1,5 milliárd forintot kell fizetni egy földi frekvenciáért, addig Lengyelországban mindössze 128 millió forint az éves koncessziós díj, és van olyan ország ahol csak névleges, pár száz eurós díjat kérnek a sugárzási engedélyekért.

Szalai Annamária álláspontja szerint azonban az ORTT-nek a köz érdekét kellett volna néznie. A fideszes delegált szerint azonban az ORTT szinte automatikusan hosszabbította meg az RTL Klub és a Tv2 szerződését, erre utal az is, hogy az Antenna Hungária már két héttel a koncessziós szerződés meghosszabbítása előtt aláírta a tévékkel a szerződést, melynek értelmében 20012-ig sugározza műsorukat.