Az RTL pénzét osztogatja az ORTT

2007.09.05. 13:23
Hirtelen több nagy adóssal is megegyezne az ORTT, hogy azután a tévék és rádiók büntetéséből származó pénzt pályázat nélkül osztogathassa szét. Az RTL Klub 110 milliós megállapodása vagy éppen a Sláger Rádió várható kedvezménye csak rámutat az egyedi támogatási kérelmek elbírálásának évek óta emlegetett visszáságaira. A büntetésekből ugyanis általában az ORTT tagok kedvencei szervezhetnek vagy forgathatnak.

Amikor már a testület egyes tagjai is az ORTT végét jövendölik, ráadásul az Alkotmánybíróság egy váratlan, de jól irányzott döntéssel megfosztotta hivatali jogkörétől az elektronikus média felügyeletére hívatott szervet, nos akkor több média mégis rászánta magát, hogy befizesse évek óta húzódó tartozásait. A váratlan peren kívüli egyezség fejében ráadásul az ORTT ötven százalékos árengedményt adott például az RTL Klubnak, amely így 220 milliós büntetést felezett le.

Mindez persze még teljesen jogszerű, sőt ésszerű, hiszen a hivatal tetemes perköltségtől kíméli meg magát, az viszont már különös, hogy az így befolyt plusz pénz jelentős részét a tagok önhatalmúlag használhatják fel, pályázat nélkül beadott, úgynevezett egyedi támogatási kérelmekben megfogalmazott kulturális rendezvények, filmgyártás vagy mondjuk könyvkiadás finanszírozására. Vagyis az RTL Klub pénze így vándorol vidéki operafesztiválok szervezőinek a zsebébe, vagy mondjuk kis példányszámban kiadott dokumentumfilmek, sőt dokumentumfilmes honlapok készítőihez. Aztán meg ki tudja, hova.

Elosztják, pályázat nélkül

"A Testület a Magyar RTL Televízió Zrt. 2007. június 8-án tett ajánlatára válaszolva ellenajánlatként 110 millió forint összegű egyezségi javaslatot tesz" - áll az ORTT 2007. július 4-ei ülésének jegyzőkönyvében, amiben a testületi tagok nagy egyetértésben elfogadták a 110 millió forint elosztásának módját is, amikor kimondták, hogy az ORTT "az egyezség eredményeként befolyt összeget egyedi támogatásokra fordítja oly módon, hogy testületi tagonként 12 millió forintos keretet, továbbá egy 38 millió forintos közös keretet teremt."

Az ellenajánlatot egyébként az RTL Klub július 12-én elfogadta, és az összeget öt nappal később át is utalta az ORTT számlájára, vagyis idén 110 millióval több került a haveroknak fenntartott alapba.

Vagyis hat tag egyenként 12 milliót költhet az általa kedvesnek tartott kezdeményezések támogatására, a fennmaradó 38 milliót pedig a testületi tagok nagy egyetértésben oszthatják majd szét.

Mindez azért igazán különös, mert Vékony Éva, az ORTT szóvivője szerint nem is nem oszthatnak szét pénzt az egyedi támogatási keretéből a testületi tagok, minden kérelem elfogadásához az ORTT-delegáltak többségi szavazata kell. De akkor mit is jelent a jegyzőkönyvben szereplő testületi tagonként szétosztható keret?

Az RTL Klub egyébként nem az egyetlen nagy adós, akivel leült tárgyalni az ORTT. A Boros-Bochkor duó ámokfutása miatt mostanában elég sok büntetést besöprő Sláger Rádió például haladékot kért a kötbér megfizetésére, a jegyzőkönyvek szerint ezt a Testület meg is adta, és egyezségi ajánlatot kért a rádiótól a több mint 50 milliós büntetés rendezésére. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a Sláger mennyit akarna ebből az összegből kifizetni, hiszen az ajánlat egyelőre titkos, az ORTT ezen a héten tárgyal csak majd csak az ügyről.

Revizionista dalok és a cég, ami az ORTT-ből él

De hogy miért is bánthatja joggal az adófizetőket, hogy az ORTT több száz millió forintot osztogat szét, csak úgy pofára, vagy legfeljebb pár oldalas szinopszisokra?

Hát, mert a korrupciót megelőzendő a legtöbb állami alap legalább pályázati kiírásokat tesz közzé, feltételeket szab és objektív vagy legalább annak látszó szempontrendszer alapján értékel. Az ORTT-nél azonban máshogy mennek a dolgok: ugyan minden évben több pályázatot is kiírnak, idén például ismeretterjesztő műsorok vagy éppen színházi közvetítések finanszírozására, de akkor is több százmilliót tapsolnak el csak úgy, mindenfajta indoklás nélkül. Ráadásul, ha a jegyzőkönyveket megnézzük, akkor nem nehéz észrevenni az egyedi támogatások odaítélésének forgatókönyvét: általában ugyanis egyszerre nyújt be ilyen kérelmet az MSZP-s delegált, Dr. Ladvánszky György, illetve a Fidesz színeiben a Testületbe került Szalai Annamária. Aztán persze majdnem mindig megszavazzák egymás jelöltjeit.

Egyedi támogatás évente

2003 258 706 978 Ft
2004 362 461 375 Ft
2005 192 999 900 Ft
2006 304 831 708 Ft
Összesen: 1 118, 999 961 Ft

A szocialista delegált egyik nagy kedvence a PCN Kommunikációs Kft, illetve ennek "testvérvállalata", az Eurofilm.co.hu (a két céget Sipos József producer személye köti össze). Ez a két cég a médiahatóság támogatásával készítette az elmúlt két évben valamennyi filmjét. Nézzük, időrendi, egyúttal emelkedő sorrendben: Határtalan szellem-sorozat (15 millió), egy Leonardo da Vinciről készülő dokumentumfilm (25 millió), ugyanennyi jutott Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének tévéfilmváltozatára, 38 milliót kapott az Andersen, a mesék meséje, a szintén Márai feldolgozás Eszter hagyatéka pedig 110 milliót. És a idei nyári szünet előtt még 61 milliót kaptak két másik produkcióra.

És akkor ami mindehhez még hozzájött az egyedi támogatásokból, kivétel nélkül Ladvánszky György javaslataira. Hosszú a lista, ezért csak szemezgetünk: A gyertyák csonkig égnek honlapjának elkészítésére és a DVD terjesztésre 14,4 millió, de kaptak ugyanerre két másik filmnél is egyenként 5,5 milliót. Az Eszter hagyatéka című Márai-regény jogainak megvásárlására kért és persze kapott 10 millió forintot a PCN (ezt a tranzakciót teljes egészében az ORTT állta, ki tudja, miért), de a Testület kinyitott a pénztárcáját (pénztárcánkat) a Leonardo című dokumentumfilm film-nyersanyagra átírására is (1,5 millió), bár igaz, hogy ebben az esetben 300 ezer forintot a PCN is szánt saját zsebből erre a nemes célra. (Egyébként ha jól megnézzük a PCN honlapját, kiderül, hogy a cég minden egyes munkáját ORTT-pénzből végezte az utóbbi években).

Ugyanakkor vannak a PCN-nek olyan vállalkozásai is, amelyik nem kapcsoldónak a médiához vagy a filmgyártáshoz, de az ORTT támogatja. Ilyen a Kübekházi Operettfalu, évről évre, vagy az a koncert 19 millióért, amit Nagyváradon rendeztek, hogy tompítsák a kettős népszavazás miatt a határon túliak fájdalmát (a sztárfellépő Richard Claydermann volt, akinek magyarországi impresszáriója a PCN-tulajdonos Sipos József.)

De a Fidesznek is megvannak a kedvencei: a jegyzőkönyvekből úgy tűnik, hogy a média, konferencia és keresztény szavak együttes használata szinte biztosan ér pár milliót, de a Szabad Tér Kft. rockelőadásai is mindig nyernek. A Megfeszített, illetve a Hetedik te magad légy című oratóriumok is egyenként 6-6 milliót kaptak még 2005-ben.

De az amúgy sikeres könnyűzenei előadók sem ússzák meg állami támogatás nélkül: az Illés csíkszeredai koncertjét 37 millióval támogatta az ORTT, az Omega koncertturnéját több mint 18 millióval, míg Demjén Ferenc egyetlen koncertje kapott 10 milliót tavaly.

A legérdekesebb talán még is az, hogy az ORTT egymillióval támogatta Szalai Annamária fideszes delegált javaslatára tavaly az Igazságot Magyarországnak! című film DVD-re írását. Az alkotásban a szélsőjobboldali zenekar a Trianon-palotában énekel harcias revizionista dalokat.

És ez csak pár példa az utóbbi évekből.

Gyorsan költik

De nézzük meg az ORTT honlapjára felrakott utolsó testületi ülés jegyzőkönyvét. 2007. július 18-án például Meszleny László KDNP által delegált ORTT-tag „saját keretéből támogatja” (most akkor mégis van saját keret?) a Porta című magazin médiával foglalkozó különszámát. Ja, a Porta a megyei és budapesti kereszténydemokraták havilapja, mi más. A fideszes delegált pedig az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsért Alapítványt ajánlotta az ORTT figyelmébe, nem is eredménytelenül, hiszen a határon túli magyarok és a média szókapcsolat majdnem hárommillió forintot kapott. Ebben az esetben sem volt túl bőkezű a jutalmazott alapítvány saját programjához: a kissé ködös esemény finanszírozására ők mindössze 200 ezer forintot szántak. A többit az ORTT állja.

A szocialisták is gyorsan belekezdtek az RTL büntetéséből elkülönített keretük szétosztogatásába. Ladvánszky György csak úgy ötmilliót kért a médiához egyáltalán nem kapcsolódó Kübekházi Operettfesztivál részére, de ezúttal nem a PCN-nek, hanem a falu önkormányzatának. Természetesen a pénzt a kübekháziak megkapták, sőt a szocialista delegált indítványára hatmilliót egy bizonyos Kunst Konzult Kft. is hazavihetett Balázs Imre Barna festőművész kiállításának előkészítése és lebonyolítása okán. A kiállítás egyébként pont hatmillióba került a jegyzőkönyv szerint, vagyis a szervezők még a megnyitó pogácsáit is az ORTT-vel fizettették ki.

Igény van rá

Hogy mivel indokolja az ORTT, hogy az utóbbi években rendre az előre meghatározott keretösszegen felül támogatott egyedi támogatási kérelmeket? (Tavaly például több mint 304 milliót szántak ilyen célra, amit többek közt azért tehettek meg, mert az irodák felújítására szánt 188 millió forintból is átcsoportosítottak jó pár milliót).

"A Testülethez érkező egyedi támogatási kérelmek nagy száma indokolta, hogy ilyen támogatásra fordítsuk például a műsorszolgáltatási szerződés megszegéséből eredő kötbérekből származó bevételt" - indokolja Vékony Éva, az ORTT szóvivője, hogy miért így, pályázat nélkül osztják szét a befolyt összeget. Vagyis, mert igény, az van rá.