Az ORTT lesújtott a Monty Pythonra

2007.02.06. 23:44
Az Országos Rádió és Televízió Testület szerint a leszakadó végtagok még akkor is félelmet kelthetnek a gyerekekben, ha az egész csak vicc, ezért úgy döntött, hogy a Filmmúzeum a korhatárkarika nélkül sugárzott Monty Python-epizóddal megsértette a médiatörvényt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület szerint hibázott a Filmmúzeum, amikor a Monty Python Repülő Cirkusza harmincharmadik epizódját korhatárkarika nélkül, vagyis „korhatárra való tekintet nélkül” besorolással vetítette. Az ORTT honlapján található jegyzőkönyvből kiderül, hogy miután véletlenszerűen kiválasztva megvizsgálták a Filmmúzeum egy 2006. szeptember 4-ei adását, a műsorszolgáltatóval ellentétben a testület a műsorszámot a tizenkét év alattiaknak legfeljebb szülői felügyelettel ajánlaná.

Az ORTT értékelése szerint a csatorna szerkesztői nem vették figyelembe, hogy „a 12 év alattiak még nem rendelkezhetnek olyan fokú ismeretekkel a televíziós műfajok vonatkozásában, amely lehetővé teszi az olyan filmes eszközök felismerését, mint az abszurd humor vagy az irónia”.

„Így sajnálatos módon nem tudták ekként kezelni a homofóbiát nyilvánvalóan a végletekig karikírozó jelenetet sem” – áll az ORTT jegyzőkönyvében.

Irracionális

„A vizsgált epizódban az abszurd humor keretei között olyan jelenetek voltak láthatóak, amelyek a kiskorú nézőkben nagy valószínűséggel félelmet kelthettek, illetve koruknál fogva nem érthettek meg. Különösen a morbid, véres, erőszakra utaló ábrázolások (leeső testrészek, irracionális módon erősen vérző csonkolt végtagok, szétlőtt, hihetetlenül erősen vérző férfi) fejthettek ki kedvezőtlen hatást, továbbá két esetben is előfordult, hogy minden különösebb ok nélkül lőttek le embereket.” Ez pedig az ORTT értelmezésében nyilvánvalóan nem tizenkét éven aluliaknak való, illetve szülői magyarázat szükségeltetik hozzá.

19 óra 53 perc 07 másodperc

Az ORTT stoppere szerint 19 óra 53 perc 07 másodperctől 19:54:50-ig az adásban egy ’mozifilm-előzetes” volt látható.

”Egy réten korai huszadik századi ruházatot viselő emberek piknikeznek, egy férfi zongorázik. Megérkezik Lionel, teniszütővel a kezében. „Anyone for Tennis?” Egy férfi teniszlabdát dob neki, de Lionel nem kapja el, így a labda véletlenül fejen találja. Lionel fejéből irracionális módon, patakokban kezd ömleni a vér. Eldobja a teniszütőt, mely egy nő hasába fúródik, és ő is csupa vér lesz. A nő megmarkolja a mellette álló férfi karját, de az leszakad, a vállcsonk erősen vérzik. A letépett karú férfi a zongorához vergődik, és a hangszer fedelét a zongorista kezére csukja, akinek mindkét kézfeje leszakad. A zongorista csodálkozva mered a kézcsonkjaira, melyekből sugárban ömlik a vér. A csonkolt csuklóból kifröccsenő vért közelről, több másodpercig mutatják. Úgy ömlik, mintha szökőkút vize lenne, elárasztja a fehér zongorát. Eközben egy másik férfi hasfalát a zongora billentyűzete döfi át, ő is erősen vérzik, majd összeesik. Ezzel a mozdulattal a mellette ülő nő fejét veri le. A női fej a földre hull, a nő nyakából pedig sugárban spriccel a vér. A „stúdióba” való visszakapcsolás után a műsorvezetőt a felkonferálás közben sorozatlövés éri, mellkasából, hasából egyre nagyobb mennyiségű vér ömlik ki, közben ő dülöngél és ordít. Bár a jeleneten látszik, hogy nem realisztikus, a kifröccsenő, irreálisan sok vér közelről látható, a férfi sokáig dülöngél, mígnem lefordul a székről” – olvasható a jegyzőkönyvben.

Azért dicséretes

A műsorszolgáltató azzal próbált érvelni Pythonék korhatár nélküli besorolása mellett, hogy a szóban forgó sorozat igen nagy filmtörténeti jelentőséggel bír, és elsősorban felnőttek szórakoztatására készült. Ezért vetítették a műsort felirattal, szinkronizálás nélkül, mert „a Műsorszolgáltató véleménye szerint igen csekély annak az esélye, hogy egy 12 éven aluli gyermek angol nyelven beszélő, feliratos film nézésével töltse szabadidejét este fél 8 után”.

Az ORTT azért a törvénysértés megállapításánál enyhítő körülményeként vette figyelembe – egyebek mellett –, hogy „a Monty Python Repülő Cirkusza című sorozat jelentős filmművészeti állomásnak tekinthető, amelynek bemutatását célzó műsorszolgáltatói törekvés mindenképpen dicséretes”.