Az ORTT-t vádolják a szappanopera-függők

2004.07.22. 16:08
Több mint kétszázezren nézték a tegnap esti adásszünetet az RTL Klubon. Sokan panaszkodtak, hogy elmaradt az Édes dundi Valentina, egy hőzöngőt ki kellett vezettetni a csatorna székházából.
Több mint kétszázhúszezren nézték tegnap este nyolc órakor az RTL Klubot, pedig a csatorna húsz percen keresztül csak egy rövid szöveges üzenetet sugárzott, amelyben közölték a nézőkkel, hogy végrehajtják az ORTT által kiszabott büntetést, amely az adás időleges szüneteltetésére kötelezi a társaságot. Ebben az idősávban a csatorna a Barátok köztöt sugározza, amit szerdán az adásszünet miatt később, tíz óra előtt vetítettek.

Az RTL Klub egyetlen nap alatt hat ORTT határozatot hajtott végre, így négy óra után két alkalommal húsz percre, három esetben fél órára és egyszer egy órára elsötétült a csatorna. A háromnegyed öt és negyed hat közötti adásszünetet nézték a legkevesebben, ekkor 122 ezren olvasták el az RTL Klubon megjelenő rövid határozatot, de az adásszünetek átlagos nézettsége meghaladta a 175 ezret. Volt olyan időszak, amikor a nézők 8,3 százaléka nézte a fekete háttér előtt sorakozó apró fehér betűket.

Az AGB Hungary adatai alapján a rövid felhívást átlagosan négy percig olvasták a nézők, mielőtt elkapcsoltak volna.

Hőzöngtek

Az Index információi szerint két-háromszáz felháborodott telefonhívást fogadtak az RTL Klub munkatársai az adásszünetek alatt, hat ember pedig személyesen tiltakozott a tévétársaság székházában. Volt olyan panaszos, akit ki kellett vezettetni az épületből, mert kedvenc műsora elmaradása miatt érzett fájdalmában megfenyegette a székház recepciósát.

"A legtöbb telefonáló nem értette, hogy miért őket büntetik az adásszünettel, " - számolt be a történtekről Fazekas László, az RTL Klub sajtófőnöke.

Az Index információi szerint nem csak az RTL Klubnál, de az Országos Rádió és Televízió Testületnél is reklamáltak haragos nézők.

"Számos telefonhívás érkezett, volt aki neheztelt a testület korábbi döntéseire, de volt olyan, aki támogatásáról biztosította az ORTT-t" - mondta el kérdésünkre Vékony Éva, az ORTT sajtószóvivője.

"A televíziós csatorna az ORTT ajánlata ellenére nem módosította a testülettel kötött szerződést, így nincs lehetőség kötbér szankció alkalmazására a nem megfelelő korhatár-besorolás esetén, az ORTT csak a törvény adta lehetőségekkel, azaz a sugárzási engedély felfüggesztésével szankcionálhat. Ha az RTL Klub módosítaná a szerződést, akkor kötbér kivetésére is lenne mód, vagyis a büntetésekből a nézők semmit sem érzékelnének" - tette hozzá Vékony Éva.