Most már tényleg lesz híradó a Spektrumon

2007.04.11. 19:42
Döntött az ORTT: országos adóvá vált a Spektrum, a Viasat3, a Filmmúzeum és a Sport1. A döntés értelmében ezentúl napi hírműsort kell sugározniuk, és emellett a műsorszolgáltatási díjat is felemelte a médiahatóság. A Viváról és az HBO-ról még csak ezután fognak dönteni.

Országos tévécsatornává minősítette a Filmmúzeumot, a Spektrumot, a Viasat 3-at, valamint a Sport1-et a médiahatóság - derül ki a szerdán, egyhangú döntéssel meghozott határozatból.

Emellett döntött az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) arról is, hogy hivatalból megindítja a közigazgatási eljárást a Viva+, valamint az HBO országossá történő minősítésével kapcsolatban.

A közműsor-szolgáltatóként működő Filmmúzeum kivételével az ORTT megállapította az adók műsorszolgáltatási díját is: ez a Spektrumnak évente közel 23 milliót, a Viasat 3-nak több mint 36 milliót, a Sport1-nek pedig 13 és fél millió forintot kell ezentúl fizetnie.

Tematikus hírek?

Az ORTT tavaly decemberben indított vizsgálatot hat adó ügyében, közülük a Hír Televíziót már február végén országos vételkörzetűvé minősítette a testület a tájékoztatás szerint; ezek után várt még döntésre a Filmmúzeum, az HBO, a Spektrum, a Sport1, a Viasat és a VIVA ügye.

Mivel a médiatörvény szerint így a nem tematikus országos adóknak hírműsort is kell sugározniuk, a médiahatóság egy másik döntésében ennek fogalmát is meghatározta.

Eszerint az ORTT "önálló hírműsornak tekinti azokat a közérdeklődésre számot tartó időszerű országos és helyi, illetve külföldi eseményekről (politika, kultúra, sport stb.) beszámoló, rövid közlésekből álló műsorszámokat, amelyek alkalmasak arra, hogy az állampolgárok számára folyamatosan biztosítsák a társadalmi, politikai, gazdasági életben és a nemzetközi eseményekben való eligazodásához szükséges közéleti információkat, azaz bemutassák, hozzáférhetővé, megismerhetővé, ezáltal megítélhetővé tegyék a társadalom egészére, de legalábbis széles rétegeire kiható problémákat".

Az ORTT álláspontja szerint a hírműsornak nem kell feltétlenül beszámolnia minden területről, egy-egy témára szakosodott adó esetében az ORTT jogértelmezése lehetőséget ad arra is, hogy csak az adó témájának híreit dolgozzák fel a napi műsorokban. Vagyis a Filmmúzeum elvileg sugározhat napi kulturális híradót, ami a filmgyártás magyar és külföldi híreiről tájékoztat, a Sport1-nek pedig elég csak a sporteseményekről beszámolnia.

Még nem tudják, mi lesz

Kerestük az ügyben az érintett csatornákat, de az adók az ORTT hivatalos értesítése előtt nem akartak nyilatkozni az ügyben.

"A csatorna még nem kapta kézhez az ORTT jelen határozatát. A határozat kézhezvétele és áttanulmányozása után tudunk csak érdemben nyilatkozni" - nyilatkozta az Indexnek Varró Balázs, a Viasat3 pr-menedzsere. A Viasat3 az Index információi szerint nem úszhatja meg tematikus hírekkel, bulvárpletykákkal vagy a sorozatsztárok életét bemutató hírműsorral, úgy tudjuk, hogy az ORTT a csatornát teljes körű, politikai, gazdasági és kulturális információkat is nyújtó napi hírműsorra akarja kötelezni.