Az MTV hírigazgatója állásfoglalást kér Pálffy miatt

2006.08.23. 14:25
Kert Attila a MUOSZ elnökét és az ombudsmant kérdezi, hogy Pálffy István beszélhet-e az ország végromlásáról csak úgy a rádióban.

Állásfoglalást kért Kert Attila a Magyar Televízió (MTV) hírigazgatója az ombudsmantól és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökétől arról: korlátozható-e a hírműsorokban közreműködők szólás- illetve véleménynyilvánítása.

 Kert Attila levélben fordult Takács Alberthez, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyetteséhez és Eötvös Pálhoz, a MÚOSZ elnökéhez.

A Magyar Televízió hírigazgatója jogi, illetve szakmai állásfoglalást kért arról, hogy a közszolgálati televízió hírműsoraiban közreműködő személyiségek: újságírók, riporterek, szerkesztők, és így különösen a híreket közlő műsorvezetők szólás -, illetve véleménynyilvánítást érintő alkotmányos jogai milyen mértékben korlátozhatók a közszolgálatiság és függetlenség garantálása érdekében.

A hírigazgató arra is választ vár, korlátozható-e az említett műsorkészítők passzív megjelenése vagy aktív részvétele társadalmi vagy politikai rendezvényeken, továbbá alkotói tevékenysége művészeti, illetve oktatási területen.

Kert Attila feltette azt a kérdést is, hogy korlátozható-e a közszolgálati műsorkészítők véleménynyilvánítási szabadsága közügyeket érintő kérdésekben. Közölhetnek-e társadalmi ügyeket érintő, személyes érzéseket tükröző publicisztikai írásokat más médiumokban vagy sajtóorgánumokban, olyan publicisztikai írást, amely politikai szereplőkre vonatkozó, direkt vagy indirekt értékelést, véleményt tartalmaz, illetve olyanokat, amelyekben direkt vagy indirekt politikai állásfoglalás van.

Pálffy miatt kéri

"Az állásfoglalást Pálffy István rádiós jegyzete nyomán kialakult vita miatt kértem" - nyilatkozta lapunknak Kert Attila, utalva a múlt héten kipattant botrányra, amikor is a Népszabadság arról írt, hogy egy, a Magyar Rádióban július végén elhangzott jegyzetében Pálffy István, a közszolgálati televízió híradójának műsorvezetője az ország romlásáról, és végveszélyről beszélt. Kert szerint, ha ha Pálffy ellen vizsgálatot indít, ugyanazon az alapon és napon meg kell tennie ezt például Aczél Endrével is, aki rendszeresen ír jegyzeteket a Népszabadságban, és emellett műsort vezet a Nap-Keltében.

Pálffy István rádiós jegyzetében egyébként egyebek mellett azt mondta: "veszélyben van az én hazám. (...) Szerkezetének eresztékei recsegnek-ropognak, eltűnik az 1000 éves rendszer, tíz falu nem épít templomot, helyette bezárja az iskoláit, a kispostát, holnap már a hivatalt is, holnapután pedig a vonat meg a busz sem jön többé. (...) Aki még mozdulni tud, az meg menekülőre fogja. Elhagyja a földet, amelyből vétetett, a helyét génmanipulált nagyüzem foglalja el".

"Tatárt, törököt, Trianont még túléltük, de most, most veszélyben van a mi hazánk" - zárta szavait Pálffy, amelyek kapcsán az MTV szóvivője akkor azt nyilatkozta a Népszabadságnak: a szövegben nincs politikai állásfoglalás, így az nem sérti a közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatot.

A MUOSZ válaszolt

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke szerint e kör művészeti, oktatási tevékenysége nem korlátozható, ameddig annak nincsen politikai tartalma, ahogy politikai rendezvényeken még passzívan sem vehetnek álláspontja szerint részt.

"A vállalati kultúra egy ilyesmit eleve, szokásjogon keresztül kellene, hogy szabályozzon" - mondta Eötvös Pál, hozzátéve, a munkaszerződésbe "illik" egy önkorlátozási passzust beiktatni; példaként említette, "egy állatvédő szervezet lapjának főszerkesztője nyilván ne járjon bikaviadalra".

Megjegyezte: a médiatörvény egyik rendelkezése szabályozni rendeli a pártoktól, politikai mozgalmaktól való függetlenséget - kérdés, hogy ezt az MTV-nél megtették-e.

A jegyzet teljes szövege
Veszélyben van az én hazám. Ma már nem az a kérdés, hogy milyen, hogy hány tenger hullámai nyaldossák a partjait, vagy hogy miféle népek lakják. Mert bajban van az én hazám a határon belül és kívül is. Szerkezetének eresztékei recsegnek-ropognak, eltűnik az 1000 éves rendszer, tíz falu nem épít templomot, helyette bezárja az iskoláit, a kispostát, holnap már a hivatalt is, holnapután pedig a vonat meg a busz sem jön többé. A magára hagyott ember elfárad, megvénül, kevés lesz az SZTK-bot, hogy támassza. Aki még mozdulni tud, az meg menekülőre fogja. Elhagyja a földet, amelyből vétetett, a helyét génmanipulált nagyüzem foglalja el. Megtelnek a városok népekkel, a körzetes iskolákban egyre kevesebbet tanítanak majd a hazáról. Lesz megint kötelező nyelv, csak most nem a kolhozról, hanem a globalizált világ kórusában kell majd énekelni. Persze könnyedén tercelnek a rendszerváltás haszonlesői, a nemzeti vagyon áruba bocsátásából elvtelenül gazdagodók. De miként sodródtunk ilyen veszélybe? Tizenkét évvel az európai csatlakozási kérelem beadása után mintaországból a szégyenpadra kerültünk. Az ország üres, a kassza nemkülönben. De miként jutott idáig az én hazám? Hogy napról napra csökken az ereje, kevesebb a dolgozó embere, születő gyermeke, fogy a lakossága, miközben egyre több a felírt gyógyszere, abortusza, szaporodnak a betegségei és sokasodnak a halottai. Nem segít már ezen a többi magyar sem, a határokon túl. Valami végleg elromlott. Szeretet, szolidaritás, szinergia, egyik sem magyar kategória. Tatárt, törököt, Trianont még túléltük, de most, most veszélyben van a mi hazánk." Az MTV szóvivője, Holub Katalin a jegyzettel kapcsolatban azt nyilatkozta: a szövegben nincs politikai állásfoglalás, így az nem sérti a közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatot.