Fröccsöntött fabábu

2003.01.03. 10:35
Az amerikai sajtó merészebb fele szerint ezúttal érzelgős, értéktelen giccset készített az Élet szép című Oscar-díjas film olasz rendezője.
Olaszországban kasszasiker, de az amerikai kritika agyonhallgatja Roberto Benigni új filmjét, a Pinocchiot. A New York Times publicistája viszont kimerte mondani az igazságot, hogy a Carlo Collodi regénye alapján készült film márpedig rossz- áll a Magyar Hírlap római tudósítójának cikkében. Néhány egyéb amerikai sajtóorgánum is lehúzta az olasz rendező új alkotását, a kritikákban Beningnit többen azzal vádolják, hogy egyszerűen kihúzta a varázslatot a klasszikus meséből, illetve hogy lemészárolta a történetet, de a nagy lapok filmszakértői egyelőre nem nyilatkoznak.

Feleségem, a kék tündér

A közönség egy újabb gúnyos és meglepő történetet várt volna az Élet szép című filmért Oscar-díjjal is jutalmazott komikus-rendezőtől, de csak egy érzelgős, szirupos alkotást kaptak, olyan mély igazságokkal, minthogy "az élet értelme a boldogság", vagy hogy "a legjobb dolog a világon a mandarinos nyalóka".

A Magyar Hírlap kritikusa emellett azt is a rendező szemére veti, hogy a Kék Tündér szerepét feleségére, Nicoletta Braschi-re osztotta, aki azonban nem képes felvenni a versenyt a mű korábbi feldolgozásában emlékezetes alakítást nyújtó Gina Lollobrigida-val. Az alkotáson még az sem segít, hogy a rendező Fellini ihletésére készítette el a filmet, többek között még a főszereplő virágmintás ruháját is az olasz mester rajzolta meg Benigni számára.

Csak azért is Benigni

Ne hazudj, ez a film rossz lett!
Benigni új filmjét 45 millió dolláros költségvetésből készítették tizenegy hónapon át teljes titokban egy dél-olaszországi stúdióban. A forgatásról nem sok információ szivárgott ki, de a rendező nyilatkozataiban többször hangsúlyozta, hogy számos párhuzamot talált a Biblia és Pinocchio meséje között. Az elkészült, kereken 100 perces filmet október 12-én mutattak be Olaszországban, majd az Egyesült Államokban, és míg a tengerentúlon nem túl nagy lelkesedéssel fogatták, addig Olaszországban a karácsonyi szezon sikerprodukciója lett. Éppen ezért, az amerikai sajtó bírálatai ellenére Olaszország a Pinocchio-t nevezte a legjobb külföldi alkotás Oscar-díjáért folyó versengésbe.