Plágiumvád: az EU-rajzfilm főfiguráinak többsége gyanús

2003.09.08. 13:32
Az MTV elhalasztotta a vetítését a Szerencsi, fel! című sorozatnak, miután kiderült, hogy az Oscar-díjas Rófusz Ferencet "lopással" vádolta meg egykori kollégája, egy Amerikában élő magyar származású rajzoló. Steve Fellner, a Klasky Csupo Inc. dizájnere egy műsorújságban látta meg a bemutatás előtt álló EU-rajzfilm öt figuráját, amelyek közül szerinte négy az ő portfoliójából került a Gát György producerkedésével elkészült sorozatba. Az Indexnek nyilatkozó Gát szerint "az ügy, úgy humbug, ahogy van".
Az EU-rajzfilm műsorújságban megjelent öt figurája közül négy az én munkám alapján készült - állítja Steve Fellner, az Egyesült Államokban élő magyar származású rajzfilmes, aki hazalátogatva lett figyelmes a premier előtt álló Szerencsi, fel! című sorozatból közölt rajzokra. Fellner, aki 15 éve a Simpson családot is jegyző Gabor Csupo cégénél, a Klasky Csupo Inc.-nél dolgozik, azt állítja, hogy a figurák egy 80 epizódos felnőtt sorozat, a Duckman többszáz szereplője közül kerültek ki kisebb változtatásokkal.

3-400 rajzot küldött

Tekintse meg Fellner & Rófusz figuráit
Fellner a 70-es években hosszabb ideig dolgozott együtt Németországban Rófusszal, ő azonban később az Egyesült Államokban folytatta, Rófusz pedig Kanadában próbálkozott. Fellner azt állítja, hogy egykori munkatársa néhány éve egy közös munkához kért rajzokat, hogy a "lehetséges megbízók is lássák", mivel foglalkozik. Fellner ekkor küldött Kanadába 3-400 figurát. Mint mondja, eddigi pályafutása során legalább 40 ezer rajzfilmszereplőt vetett papírra, ám "egytől-egyig mindre emlékszik" ma is. A plágium gyanújának felmerülésekor Magyarországról kerestette az ellopott figurák eredetijét, az elmúlt napokban azonban egyelőre csak egyet találtak meg Los Angeles-i archivumában.

Merev elutasítás

Merev elutasítás volt a válasz - ismertette a jelenleg is Kanadában tartózkodó Rófusz Ferenc reakcióját Gát György producer. A Giromedia vezetője szerint egyébként "az ügy, úgy humbug, ahogy van", mert szerinte, ha valóban megalapozott vádakról lenne szó, akkor őt keresték volna meg azért, hogy megegyezzenek, nem pedig médiabotrány kirobbantása lenne a cél. Gát emlékeztetett arra, hogy több magyarországi rajzfilmes megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságon az EU-rajzfilm pályázatról szóló döntést. Több ismert cég azt is kifogásolta, hogy a BM és Külügyminisztérium pályázatán olyan rövid határidőket írtak ki, amelyek csak előzetes információk birtokában voltak teljesíthetők.