Emánuel
4 °C
12 °C

Megkezdődött a Pongó-per

2003.09.23. 14:59
Hétmillió forintot követel a Big Brothert készítő Interaktív Kft. Pongótól, amiért az átigazolt a konkurens csatornához, és nyilatkozataival csorbította a produkció jó hírnevét.
A Fővárosi Bíróságon megkezdődött annak a polgári pernek a tárgyalása, amelyet a Big Brothert (BB) gyártó Interaktív Kft. indított az RTL Klub ellen tisztességtelen piaci magatartás, a sorozat Pongó néven ismertté vált szereplője - polgári nevén Lassan Zoltán - ellen pedig szerződésszegés miatt.

A felperes jogi képviselője arra hivatkozva kérte a kereskedelmi csatorna elmarasztalását, hogy az Pongó szerződéses vállalásai ismeretében "csábította át" őt magához. Kifejtette azon álláspontját is, hogy Pongó vállalásai - szemben az alperesek által elődadottakkal - nem a BB első sorozatának végéig, hanem a második szériát is magában foglaló "BB-projekt" befejeződéséig tartottak.

Alkotmányellenes szerződés?

A perbe hívott felek jogi képviselője úgy érvelt: a BB-szereplők szerződéseinek egyes pontjai ellentétesek az Alkotmánnyal, a jó erkölccsel, valamint az arányosság elvével, ezért a megállapodás szerintük érvénytelen. Ráadásul, mondta Pongó, aláírás előtt alig két percük volt a dokumentum tanulmányozására, noha ehhez szerinte legalább 2-3 órára lett volna szükség.

Megemlítette azt is, hogy a megállapodásból ő csak hónapokkal az aláírás után, saját kérésére kapott példányt.

A bíróság 15 napot adott az alpereseknek a köztük ez év elején létrejött szerződés becsatolására, ugyanakkor elutasította a BB-játékosok szerződésének aláírásával kapcsolatos tanúmeghallgatásokra tett javaslatokat; a következő tárgyalási napot december 9-ére tűzte ki.

A Big Brother jó hírneve

A BB-gyártó Interaktív Kft. jogi képviselője május közepén beszélt arról az MTI-nek, hogy szerződésének megszegése és a tv2 jó hírnevének csorbítása miatt kártérítési pert indított a cég a valóságshow Pongó néven ismertté vált szereplője, illetve tisztességtelen piaci magatartás miatt a Magyar RTL Televízió Rt. ellen.

Beleznay Zsolt akkor az MTI-nek elmondta: az egykori szereplőt hétmillió forintra perelik a szerződésében foglaltak megsértése miatt; ötmilliót azért követelnek Pongótól, mert megszegte azon vállalását, hogy a BB-projekt alatt máshol nem szerepel, kétszer egymilliót pedig azért, mert - a szerződésében foglaltak ellenére - nem az Interaktív Kft.-n keresztül vállalt fellépést.

Közölte, a kárösszeg növekedhet, amennyiben Pongó újabb nyilvános szerepléseket vállal, s hozzátette: álláspontjuk szerint a jó hírnév sérelmét a sajtóban a tv2-ről és a BB-ről tett nyilatkozataiban valósította meg Pongó. A jogi képviselő elmondta, a konkurens országos kereskedelmi csatornát működtető társaságot azért hívták perbe, mert álláspontjuk szerint annak tudnia kellett a Pongó szerződésében foglaltakról.

Szerintük ezt bizonyítja, hogy többször is úgy nyilatkoztak, amennyiben a BB egykori szereplőjének helyt kell állnia átszerződéséért, átvállalják ennek terheit. A BB volt szereplője február elején jelent meg az RTL Klubban; Kereszty Gábor, a tv2 vezérigazgatója akkor úgy nyilatkozott, valamilyen formában jogi elégtételt kívánnak szerezni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.