Ingyenes programkalauz-kalauz

2005.03.27. 23:36
Már több hónapja három ingyenes programmagazin osztozik a piacon, így itt az ideje, hogy összevessük őket, melyikben mi van és mennyi, illetve hogyan. Rangsort természetesen nem fogunk hirdetni, de Önök azért szavazhatnak, mert miért ne. Ingyen van.

Minimális erőfeszítéssel (házhoz hozzák) beszereztük a három nagy ingyenes programmagazin legfrissebb számát, és egymás mellé helyeztük őket, hogy ezzel is, mintegy programkalauz-kalauzként, segítsünk a szórakozni vágyó, reklámozók szempontjából fontos korosztálynak eldönteni, melyiket gyűrje a zsebébe, ha véletlenül olyan helyen jár, ahol mind a három ki van téve (persze nem nagyon fog ilyen helyet találni, de a gondolat azért szárnyalhat). Rangsort nem hirdetünk, ugyanis nehéz lenne igazságos szempontrendszert találni, a lapok eltérő tartalmáért a némileg különböző célcsoport, és egyéb piaci szempontok is felelősek, ezekről bővebben egy korábbi cikkünkben írtunk. A cikk végén azért egyéni szimpátiájáról biztosíthatja kedvencét.

Nagy öreg és a konkurensek

Az ingyenes programmagazinok nagy öregje a Pesti Est, ami már tizennegyedik évfolyamát tapossa, ifjabb konkurensei a Flyerz és az Exit, mindkettő tavaly indult, utóbbit Magyarország egyik vezető médiavállalata, a Sanoma adja ki. A Pesti Est, címlapja szerint "hetente 130 000 példányban megjelenő ingyenes kulturális programmagazin", a Flyerz, ami címlapja szerint "ingyenes trend- és programmagazin", juszt is 140 000 példányban jelenik meg, az Exit viszont címlapján (sőt az impresszumban is) szemérmesen titkolja a példányszámot. Kiadója, a Sanoma honlapjáról azonban kideríthető, hogy 120 000-ret nyomnak ki belőle hetente, szóval jelentős eltérések nincsenek példányszám tekintetében a három lap között. A Pesti Est és a Flyerz csütörtökön jelenik meg, az Exit szerdán.

Mindhárom lap az adekvát moziműsorral indít, ami érthető, annak idején, a Pesti Est összehajtott A4-es-korszakában is a négy oldalból három a moziműsor volt. A filmbemutatókról szóló írások a ajánló-kritika tengely mentén remekül elhelyezhetők, legajánlósabbra a Flyerz, legkritikaszerűbbre az Exit írásai sikerültek, a Pesti Est meg valahol a kettő között foglal helyet. Rövid, betűrendbe szedett filmismertetőkkel azonban csak a Pesti Est szolgál, a Flyerzt vagy az Exitet hiába lapozgatjuk, ha kíváncsaik vagyunk, miről szól például A legtöbb ember Kínában él című norvég filmszatíra. Betűrendes filmmutató viszont már van az Exitben, de a Flyerz ilyesmivel sem szolgál. Hasznos a Pesti Est időrendes mutatója, illetve hogy külön kigyűjtik az idegen nyelven játszott filmeket. Ilyen a másik két magazinban nincsen, bár Flyerzben a multiplexek fizetett műsortáblázataiból kibogarászhatók kezdési idő szerint is a filmek, persze csak azok, amiket ezek a mozik játszanak.

Norbi, késő ösztöndíjak, jógatanfolyam

Flyerz, 2005.03.24.
Flyerz, 2005.03.24.
A Flyerzben a moziműsoron túl tulajdonképpen nincs rendszerezett program, a Night&day szekcióban ugyan sok vendéglátóhely címét és telefonszámát felsorolják, viszont a helyek kínálatát csak elvétve. Néhány partihirdetést leszámítva nincs is több program a lapban, de nem véletlenül szerepel a címlapon, hogy itt trendmagazinról is szó van, a lap nagy részét ugyanis a pr- és a klasszikus magazincikkek határán egyensúlyozó, bár sokszor inkább az előbbi felé billenő anyagok, és témában passzoló, nem ritkán cikkformátumú hirdetések töltenek meg. Szépség- és divatszekció, fitnesz-, és sportrovat (ezúttal Norbival és Rubint Rékával), műszaki cikkek és autósrovat szerepelnek a lapban, illetve olvashatunk interjút Collins és Behnam lemezlovasokkal (ők nevük ellenére egyébként magyarok), DJ Novusszal (ő nem magyar) és Majkával (ő igen). A Gasztro rovatban ezúttal húsvéti csokifigurákat tesztelnek, ami mindig hasznos és hálás téma. Plusz: horoszkóp, keresztrejtvény.

Exit, 2005.03.23.
Exit, 2005.03.23.
Az Exit magazin sem tett le arról az elképzelésről, hogy egy programmagazinnak a programok felsorolásán túl is kell tartalmat nyújtania, ennek megfelelően vannak a lapban úgynevezett sztárpletykák, zenei hírek, egy cikk a késő ösztöndíjakról, az Egyetemi Színpadról, illetve az egyetemisták állásbörzéiről, interjú három freestyle mountain bike-ossal, és terjedelmes, informatív könyvkritikák. Kritikában különben erős az Exit: a színházműsor mellé is kimerítő beszámolókat mellékelnek. A zenerovatban koncert- és partiajánló, a klubok adatai, illetve - a három lap közül egyedül ebben - napi programbontás is szerepel. Felsorolnak még a teljesség igénye nélkül kiállításokat, és Mix néven egyéb programokat, beleértve komolyzenei koncerteket is. Az Exitben már vannak apróhirdetések is. Plusz: sport, képregény, horoszkóp. A lapban sajátos módon van tévéműsor-ajánló is, a Spektrumtól az Europa, Europán keresztül a Music Televisionig, bár az HBO programja szerepel a Flyerzben is. Az Exit célcsoportja deklaráltan fiatalabb, mint a Pesti Esté, ez a lap dizájnján és tartalmán is érezhető.

Pesti Est, 2005.03.24.
Pesti Est, 2005.03.24.
A fenti két laphoz képest a talán mindenki által ismert Pesti Est a hardcore programmagazin: a negyed- maximum féloldalas könyv-, koncert-, utazás- stb. ajánlókra összesen nem szánnak három-négy oldalnál többet, annak ellenére, hogy ez a kiadvány a legvastagabb a maga 136 oldalával. A színházműsor, a kiállításlista és az egyéb rendezvényeket lefegyverző aprólékossággal felsoroló "Mindenmás" mellé részletes sportprogrammal is szolgálnak, van külön ifjúsági és terjedelmes apróhirdetési rovat is. Részletes könnyűzenei program is található a lapban, helyek és fellépők szerint rendszerezve.

Összefoglalva: a Pesti Estben szerepel a legtöbb program, de - talán ezt kompenzálandó - az Exit erősebbnek tűnik ajánlókban, kritikákban. A Flyerz programkínálata meglehetősen foghíjas, viszont a piaci stratégiája is némileg eltér a másik kettőétől, inkább akar trend- ésvagy életmódmagazin lenni, mint programmagazin.

Ha csak moziműsorra van szükségünk, teljesen mindegy, melyik A5-ös füzet kerül a kezünkbe, ha viszont inkább koncertek, vagy a Lengyel Intézet aktuális rendezvényei érdekelnek, ízlésünk szerint válasszunk az Exit vagy a Pesti Est közül. Ha arra is kíváncsiak vagyunk, milyen jógatanfolyamokat tartanak a városban, vagy hogy mikor kezdődik a nyugdíjas táncklub a Kondor Béla Közösségi házban, a Pesti Est a mi lapunk. Kedvencére itt jobbra szavazhat, ne feledje, ingyen van!