Két engedélye hiányzik a kilövéshez Merlininek

2005.08.24. 21:46
"Jobb ha belehúz" - nyilatkozta az engedélyezésről a Tűzoltóság szóvivője, miután kiderült, David Merlini nemhogy a tűzoltóktól, de a Budapesti Rendőrfőkapitányságtól sem kért engedélyt szeptember elsejére tervezett Árpád hídi kilövéséhez. A szabadulóművész ugyanakkor állítja, lesz kilövés.

Szeptember elsején új produkcióval áll elő az ország egyetlen szabadulóművésze, David Merlini. Az illuzionista egy tizenöt méter magas rámpa tetején lévő föld-föld ballisztikus rakétából próbál meg kiszabadulni, mielőtt az a levegőbe emelkedik. David Merlini az Indexnek korábban úgy nyilatkozott, a produkcióhoz minden szükséges engedélyt beszerzett. Információink szerint azonban a BRFK-tól még nem kapott engedélyt "A visszaszámlálás megkezdődött" című produkció lebonyolításához, és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságtól sem kért szakhatósági véleményt.

Még nem állt össze

"David Merlini megkereste a BRFK-t a produkcióval kapcsolatban, ahol felvilágosítást kapott arról, hogy milyen papírokat kell benyújtania. A rendezvény lebonyolításával kapcsolatos kérvény azonban azóta sem érkezett meg a rendőrséghez. Még nem folynak egyeztető tárgyalások a BRFK-val" - mondta el kérdésünkre a BRFK szóvivője, Szabó Illés, aki hozzátette, a papírokat legkésőbb három nappal az esemény előtt kell megkapniuk.

Kiderült, Merlini a fővárosi tűzoltóságot sem kereste meg hivatalosan a kilövése miatt. "Az előzetes egyeztetéseken abban állapodtunk meg, hogy ha összeáll a dolog, akkor megkeres minket, de ez azóta sem történt meg. Mivel pirotechnikai eszközről van szó, tűzveszélyes tevékenységről, a rendőrségnek elvileg szakhatósági véleményt kell kérnie tőlünk, de eddig ez sem történt meg. Ezek a dolgok pedig nem mennek egyik napról a másikra. Ha David Merlini szeptember elsején akarja fellövetni magát egy rakétával, akkor jobb, ha belehúz" - nyilatkozta az Indexnek a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője, Molnár Péter.

David Merlini szerint eddig azért nem állapodott meg a BRFK-val, mert még nem sikerült véglegesíteni a műsort. "Szinte napi kapcsolatban vagyok velük, egész egyszerűen azért nem kötöttünk még megállapodást, mert a tömegrendezvény része még nem tisztázódott. Nincs kész a végleges kalkuláció, még nem állt össze teljesen a dolog, de a produkció mindenképpen létrejön" - jelentette ki a szabadulóművész.

Mehet a kütyü

Merlini föld-föld rakétája nagy port kavart. Az RTL Klub által megkérdezett szakértő "egy egyszerű vásári kütyünek" nevezte a szerkezetet, de a szabadulóművész állítja, a rakéta valódi, egy amatőr angol rakétaépítő, Ben Jarvis tervezte, a hajtómű pedig a Cesaroni, a NASA egyik beszállítójától származik. Mivel Merlini kitart amellett, hogy a rakéta egy valódi ballisztikus rakéta, megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, mert úgy gondoltuk, egy ilyen szerkezet fellövéséről a honvédségnek is tudnia kell. "Ebben a kérdésben nem rendelkezünk hatósági jogkörrel, David Merlininek nem kellett engedélyt kérnie tőlünk. A szakhatóságok döntik el, hogy a szerkezetet fel lehet-e lőni" - nyilatkozta a minisztérium szóvivője, Bocskai István.

A produkciót engedélyező szakhatóságok közül többek között megkerestük a Polgári Légiközlekedési Hatóságot, ahol kérdésünkre elmondták, jogszabály írja elő, hogy a légtér bizonyos célú igénybevételéhez milyen engedélyeket kell beszerezni, amit a szabadulóművész meg is tett, és csak ezután adták meg neki az engedélyt. "David Merlini a produkció minden részletéről tájékoztatott minket, benyújtotta a szükséges papírokat, ezért engedélyeztük. A részletekről azonban nem beszélhetünk, mert az nem lenne etikus vele szemben. Nem árulhatjuk el a trükköt" - mondta Bajkó Erika, a Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője.

Kicsi nagy helyett

Mint azt már megírtuk, az RTL Klub helyett David Merlini kilövését a Viasat3 fogja élőben közvetíteni. Az RTL Klub a múlt héten szakított a szabadulóművésszel, a csatorna hivatalos álláspontja szerint azért, mert Merlini 6300 kilogrammos Föld-Föld rakétája valójában papírból és deszkákból készült, fúvókája pedig egy virágcserépből, emellett az illuzionistának engedélye sem volt a balesetveszélyes rakéta fellövésére. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az Indexnek akkor elmondta, a csatorna vezetése komoly pénzügyi kockázatnak ítélte Merlini mutatványának sugárzását, és attól is tartottak, hogy az esetleg hiteltelen produkció szégyene a csatornára is rossz fényt vetne, ezért inkább elálltak a műsor közvetítésétől.

David Merlini szerint azonban az RTL Klub azért lépett vissza, mert a szabadulóművész nem volt hajlandó aláírni egy előnytelen szerződést. "Nem szabad készpénznek venni azt, amit Kolosi Péter programigazgató állított. Nem azért faroltak ki két héttel a produkció előtt, mert nem voltak meg a szükséges engedélyek, hanem azért, mert nem voltam hajlandó aláírni az életfogytig szóló, enyhén szólva is zsaroló, általuk megszerkesztett szerződést, amit ráadásul szinte az utolsó pillanatban küldtek el nekem" - nyilatkozta kedden az Indexnek Merlini.