Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Rombolja a tévék hitelét a reality show?

2002.08.29. 09:22
Egyre cinikusabban tekintenek a nézők a valóságshow-kra. Mind nyilvánvalóbbá válik, hogy a játékosok szerepet játszanak, és a közönség csak azt várja, mikor árulják el magukat - írja a BBC egy tanulmányra hivatkozva. A trend azonban nemcsak a reality show, hanem az egész televíziós műfaj hitelét veszélyezteti.
A Westminster Egyetemen tanító Anette Hill szerint a tévécsatornáknak vissza kell szerezniük a nézők bizalmát. A legutóbbi felmérések szerint a britek 70 százaléka néz rendszeresen a Big Brotherhez és a Popsztárokhoz hasonló show-kat. E műsorok a hatalmas nézettség mellett számos különféle vitát is szítottak, különösen etikai és a magánszférával kapcsolatos témákban.

reality show
A legújabb probléma azonban az elvont erkölcsi eszmefuttatásokkal szemben közvetlenül visszahat a tévés üzletágra: ahogy egyre többször derül ki, hogy a játékosokat, és rajtuk keresztül a nézőket is manipulálják a rendezők, a "reality show" elveszti hitelét. Mi több, a tényként, valós történésként beállított jelenetekkel szembeni kétkedés előbb-utóbb a hírműsorokra és az elektronikus hírforrások szavahihetőségét is csökkenti - mondja Hill.

Magyarországon először a Viasat 3 jelentkezett Bár című show-jával, majd a tv2-n a Bázis és a Popsztárok kísérletezett a műfajjal. Szeptember elsején 18.30-kor mutatkozik be a világ legsikeresebb valóságshow-ja, a Big Brother magyar változata a tv2 képernyőjén, majd némi késéssel, szeptember végén követi az RTL Klub Való világ című műsora. A Viasat 3 szintén ősszel indítja el A Farm című vetélkedőt; az itt szereplő 12 játékos egy tanyán, állatok között, elektromos áram nélkül küzd majd a túlélésért.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.