Egyházak a valóságshow-k lélekrombolásáról

2003.01.22. 18:29
A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői megdöbbenéssel értesültek egyes kereskedelmi televíziók "lélekromboló és az emberi személyiséget erkölcsi értékeiben pusztító" műsorainak népszerűségéről és magas nézettségéről.
Az erről szóló - az MTI-hez szerdán eljuttatott - nyilatkozatot Seregély István érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke írta alá.

Hit vs. valóság
A magyarországi egyházak képviselői gyakorlatilag a reality-televíziózás magyarországi kezdete óta ostorozzák a műfajt. Először Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök szólalt meg; levelében a Big Brotherrel kapcsolatos véleményét és intéseit fogalmazta meg. Az ORTT által rendezett szakmai találkozón Juhász Judit, a Magyar Katolikus Püspöki Kar sajtófőnöke képviselte "civil" szférát. Ő arra intette a valóságshow-k készítőit, hogy egyszer nekik is el kell számolniuk az Úr előtt.
Az állásfoglalás szerint a televíziós műsorok szerkesztőinek rendkívüli felelőssége, hogy a nézők lelki-szellemi igényeit jó irányba tereljék és erkölcsi ítéletalkotásukat fejlesszék. A történelmi egyházak vezetői szerint nem lehet egyedüli alapelv a nézettség kizárólagos növelése a bevételi források emelkedése érdekében, és ezt az általuk önzőnek tekintett szempontot a hívő emberek nevében kifogásolják.

Az egyházi személyiségek úgy értékelik, hogy a szóban forgó műsorok - a Big Brother, a ValóVilág, illetve más, beszélgetős show-műsorok - "az erkölcsi jóérzés levetkőzése és a bűntudat teljes megszüntetése mellett a jó értelemben vett szeméremérzet kiiktatására törekszenek mesterséges élethelyzetek teremtésével és bemutatásával".

Úgy ítélik meg, hogy ezáltal sérülnek az egészséges személyiség erkölcsi ismertetőjegyei, és rendkívül ártalmas hatások érik a jövő nemzedék értékrendjének kialakulását; különösen veszélyeztetett helyzetben vannak azok a kiskorúak, akik szülői felügyelet nélkül a délutáni órákban nézik ezeket a műsorokat - szögezik le.

Bojkottfelhívás

- Kérjük a szülőket és a velünk egyetértő pedagógusokat, kerüljék e műsorok nézését, és tartsák távol ezektől gyermekeiket, diákjaikat is, és ajánlják inkább a szellemi-lelki épülést szolgáló programok megtekintését, ugyanakkor gondoskodjanak értékesebb családi és közösségi programokról - olvasható a három egyházi vezető nyilatkozatában.

Seregély István, Bölcskei Gusztáv és Szebik Imre arra kéri az említett műsorok szerkesztőit, valamint az érintett televíziós csatornák vezetőit, hogy vagy teljesen szüntessék meg ezeket az adásokat, vagy legalább a káros hatásokat kiváltó műsorkészítői eszközöket szorítsák vissza.

A néző dönt

realitynaplo.index.hu
Realitynapló 7. - Szerencseherék

Realitynapló 24. - Game over

Realitynapló 25. - Cenzus

Realitynapló 26. - Szabadság miatt zárva

Realitynapló összes - tartalomjegyzék

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója - aki nem kívánta kommentálni az állásfoglalást - úgy vélekedett, az RTL Klub etikai kódexében olyan irányelvek foglaltatnak, amelyek senki vallási vagy más meggyőződését nem sértik.

- Úgy gondolom, az emberek tudják: az RTL Klub magától vonja le a szükséges következtetéseket, ha nem teljesül a kódex minden pontja - tette hozzá.

Kereszty Gábor, a tv2 vezérigazgatója - elhatárolódva attól, hogy összemossák a konkurens csatorna valóságshow-jával az általuk sugárzottat - úgy nyilatkozott: "mindenki úgy foglal állást, ahogy a lelkiismerete, a szíve diktálja". Megjegyezte, a néző az, aki - kezében a távkapcsolóval - dönt.