Ébredjen hülyén!

2006.02.14. 00:58
Álmos amatőr színjátszók, erotikusan vonagló gimnáziumi hastánc-szakkör, és emelt díjas jóreggel az RTL Klub reggeli műsorában. Miért nézné Lakat T. Károlyt vagy Havas Henriket, ha Csonka Picivel is ébredhet?

Megcsörren, de egyetlen, öntudatlan ingerré fejlesztett mozdulattal lecsapom. Aztán persze három perc múlva támad a demokratikus világot terrorizáló végső bosszúfegyver, amit minden bizonnyal náci tudósok szabadalmaztattak titokban negyvenöt telén: a szundi funkció, ami jó ütemben mindig pont akkor csörren meg, amikor már visszazuhannék a kellemes félálomba. Nem marad más megoldás: vagy sikerül becsukott szemmel kikapnom az ébresztőórából az elemet, amit egyébként egy ideig pont olyan kitartóan gyakoroltam, mint az idegenlégiósok a gépkarabély vakon összeszerelését, vagy muszáj felkelni: jöhet a kávé, a hideg padló, a fogkefe, meg a pirítós.

Lakat T. és a T. úr

És persze a tévé, mert nehogy már valami kellemes is legyen a reggelben: inkább a kókadozó fikuszok közt politikusokkal heherésző Lakat T. Károly, vagy Havas Henrik, aki egyre görnyedtebb háttal feleltet le bárkit, akit eléraknak, legyen az megszeppent államtitkár, vagy Tv2-közeli haknisztár. A vadkapitalizmusból itt maradt, lejárt szavatosságú képi világgal és mindenkihez lojális újságírókkal operáló Nap-kelte jól megy egy bögre tejes kávéhoz, kiflihez vagy müzlihez viszont már inkább a Mokkát ajánlanám, hiszen a pasztellszínű, high-tech kuplerájok várótermére hajazó díszlet legalább a gyomrot nem kavarja fel. Havas Henrik gondosan begyakorolt, "Pitymalló undor"-fantázianevű arckifejezéséről pedig most inkább ne beszéljünk.

#alt#
Ding-dong

Az RTL Klub reggeli műsorára viszont eddig soha nem kapcsoltam. Féltem, hogy VV Katka szerelmi életének apró részleteit hallva egész nap csak kóvályognék bambán, Balázsy Panna órákra hazavágna egy jól irányzott bakival, vagy esetleg kikapnék egy riportot a diabétesz új, homeopátiás gyógymódjáról, és akkor menthetetlenül visszaalszom még pár órára. És egyébként is, ki ébredne szívesen Csonka Pici hangjára?

Buci élénk pirosban

De most, hogy megújult a Reggeli, és már a Jetson-család piros-narancssárga nappalijában ücsörög hajnalonként Stohl Buci és Falusi Mariann, nagy levegőt vettem, és a kávés csészébe kapaszkodva átkapcsoltam az RTL Klubra.

Annyi rögtön kiderült, hogy a sztárok minden bizonnyal későn kelnek, vagy sokáig sminkelnek, hiszen a műsor első órájában a csatorna még nem veti be a nagyágyúkat, csak a Barátok köztből kikopott Farkasházy Réka, és a Kölyökklubból átigazolt Ördög Nóri tartja a frontot. Vendég annál több van, néptáncszakkörök, hagyományőrző egyesületek, karate-szakosztályok és színitanodák váltják egymást, meg persze táskás szemekkel, de nyilatkozik az orvos, a pszichológus vagy éppen a grafológus. Az első órában egyébként a kismamákat célozza meg a műsor, éppen ezért a hajnali szürkeségben pont úgy érezhetjük magunkat az RTL Klub előtt, mintha a Barátok közt szereplői felolvasást tartanának a Nők Lapja 1994-es évfolyamából, az "Asztrológus válaszol" rovatot ráadásul direkt háromszor is megismételnék.

#alt#
Szakkör

Persze biztos van, akit egy dupla eszpresszónál is jobban felráz, ha egy álmos pantomimoktatót nézhet, amint két kisiskolásnak arról magyaráz, hogyan lehet hitelesen felkenődni egy üvegfalra, amikor nincs is ott az üvegfal, de azért nem kéne ezekre a nézőkre alapozni az egész műsort. Ahogy a korán kelő pederasztákra sem, hiszen a gimnáziumi hastánc-szakkörök bemutatói csak őket érdekelhetik igazán, a lakosság nagy része ilyet csak akkor néz, ha valamelyik rokon elhívja a gyereke bemutatójára, és már minden kifogás hiába.

Ébredjen emelt díjon

Reggel héttől azután beindul a bulvárgépezet: Falusi Mariann Csonka Andrással, Balázsy Panna Stohl Andrással, vagy ha mázlink van, hát VV Leó Valkó Eszterrel. A témák pedig kibővülnek a kis magyar sztárok annál is kisebb pletykáival, az ezotériával, meg persze a teljesen ismeretlen, de "feltörekvő" címkével ellátott hazai popcsapatok és lakodalmas rock formációk bemutatásával, amiket természetesen egy rögtönzött playback-koncert tesz igazán felejthetetlenné. Mert nincs is annál szebb, mint amikor egy zselézett hajú ifjú reménység egyenesen a kamerába tátog, a háttérben pedig a csapat másik tagja egyetlen pergődobbal imitálja az eurotrance-alapokat.

Ennél is kiábrándítóbb, amikor a reggeli magazin hirtelen átváltozik telefonos játékká, Palotás Petra pedig öt percen keresztül azt sulykolja a kamerába, hogy akkor most telefonáljon, mert hát kétszázezer forint az akkora nyeremény, hogy megéri akár naponta többször is emelt díjas számokat hívogatni miatta, aztán, ha nyerünk, és a telefonszámlát is lerendeztük, hát elvihetjük az asszonyt egy hosszú hétvégére Galgamácsára. És akkor már ne is dühöngjünk azon, hogy a Reggeliből kimaradt, másodvonalbeli médiasztárok mostanában délelőttönként fantasztikus tévéshop-termékeket kínálgatnak a reggeli-délelőtti magazinműsor díszletei közt. A határok leomlottak.

#alt#
Nagy nyeremény

A legvisszataszítóbb tévés műfajokat keveri reggeli magazinműsorához az RTL Klub, ráadásul már nem zárják gettóba az emelt díjas vetélkedőt, vagy a tévéshopot: ugyanabban a műsorblokkban, ugyanazok az arcok kínálgatják az óriási nyereményt, meg a mindent aprító konyhai robotgépet, akik máskor az orvost faggatják a magas vérnyomás tüneteiről és megelőzéséről.

Mindezt csak a Reggeliben elszórt műsorok teszik úgy-ahogy elviselhetővé, az Ötletház ugyan Kasuba L. Szilárd és Palotás Petra miatt csak a bulvársötétséget jól viselőknek ajánlott, de a Menetred című utazási magazin például annak ellenére nézhető, hogy VV Szabolcs még a lelkéről is vall benne néha.

Ez azonban még mindig nagyon kevés ahhoz, hogy az RTL Klubra csaljon reggelente. A felkelés egy kész csoda, egy rövid hatótávolságú feltámadás, miért rontanánk el emelt díjas vetélkedőkkel teletűzdelt bulvárcsacsogással?