Botrány a tv2 roma műsora körül

2003.03.31. 17:15
A romajogi szervezetek tiltakoznak a tv2 tegnap esti műsora miatt, szerintük az adás rossz színben tűntette fel a romákat. Az ORTT és a kisebbségi ombudsman mellett már a kormányzat is vizsgálja az ügyet. A tv2 a békülés jeleként adásidőt adna az Országos Cigány Önkormányzatnak.
Több romajogi szervezet tiltakozott a tv2 tegnap esti, Bazi nagy roma lagzi című műsora ellen. Véleményük szerint az adás rossz színben tűntette fel a romákat. Az Irigy Hónaljmirigy szórakoztató műsora a mozikban nagy sikerrel futó Bazi nagy görög lagzi című vígjáték hazai változataként egy cigány esküvő előkészületeit mesélte el. A tévében látható jelenetekben a cigányok többek közt autót loptak, verekedtek és marihuánát fogyasztottak.

Tiltakoznak a roma szervezetek

Horváth Aladár az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke az Index kérdéseire elmondta, hogy tegnap este maga is figyelemmel kísérte a tv2 műsorát, és rendkívül elszomorították a látottak. Levelet írt Pintér Dezsőnek, a tv2 elnökének, amelyben reményét fejezte ki, hogy a csatorna valamilyen módon kárpótolja a magyarországi romákat az őket ért sérelemért. Horváth személyes találkozót is kért az elnöktől.

Horváth szerint az ügy egy esetleges törvénymódosítás lehetőségét is felveti, hiszen ilyen esetekben egyelőre nem indítható kártérítési per, az Alkotmánybíróság Polgári Kollégiumának jelenlegi ajánlása szerint ugyanis egy kisebbség vagy népcsoport nem tekinthető jogi alanynak.

A Roma Sajtóközpont vezetője, Kadét Ernő az Index megkeresésére elmondta, hogy információik alapján már többen tiltakoztak az Országos Rádió és Televízió Testületnél, illetve a kisebbségi ombudsmannál. Úgy tudják, hogy a Romaversitas elnevezésű ifjúsági romaszervezet a tiltakozás egyéb, hathatósabb eszközeit is fontolgatja.

A Romaversitas délután nyílt levélben szólította fel Gáspár Győző roma előadóművészt: mérlegelje saját felelősségét abban, hogy az EU-csatlakozási kampány egyetlen cigány származású szereplőjeként és a legnagyobb nyilvánosságot kapó romaként az arcát adta a tv2 műsorához. A szervezet szerint a műsor megerősítette a cigányellenes előítéleteket, és sértette a roma közösség önérzetét.

Kerényi György, a Rádió C munkatársa is úgy gondolja, hogy a hazai cigány kisebbség jelentős részét sértette az Irigy Hónaljmirigy show-ja, a rádióadó hétfő délutáni beszélgetős műsorába több tucat felháborodott telefonhívás érkezett.

Panaszbizottság előtt az ügy

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombdusman kérdésünkre elmondta, hogy több panaszt kaptak a műsorral miatt, de még vizsgálják az ügyet. Egyelőre az adás videofelvételeit próbálják megszerezni, és ha indokoltnak tartják, a napokban bejelentést tesznek az ORTT-nél.

Az ORTT-hez érkező panaszok elbírálásánál azonban elvileg nincs jelentősége, hogy hivatalos személy vagy magánember nyújtotta be őket, így valószínűleg az ombudsman bejelentése már nem változtat az ügymeneten. Az Index által megkérdezett szakértők álláspontja szerint a tv2 - hacsak politikai ügy nem kerekedik az esetből- nem számíthat nagy büntetésre. A panaszbizottság legfeljebb a törvénysértés tényét állapíthatja meg, bírságot vagy adásfelfüggesztést csak a testület szabhat ki.

Hajdu István, az ORTT új elnöke is problémásnak ítélte a műsort. Hétfő délben az Index törzsasztalában adott online interjújában felidézte, hogy rádióelnöksége idején kollégáival közösen megszűntették az egyébként nagysikerű Csáti Falugyűlés című műsorszámot. Hajdu úgy véli, semelyik népcsoport önérzetét, szokásait, értékrendjét nem célszerű megsérteni.

Az üggyel már a kormányzat is foglalkozik, holnap délután Magyar Bálint oktatási miniszter sajtótájékoztatót tart.

Az Irigy Hónaljmirigy nem érti, a tv2 felajánl

Az Irigy Hónaljmirigy frontembere, Sipos Tamás a tegnap esti műsort egyszerű paródiának nevezte, amely görbe tükröt állít egy magyarországi kisebbség elé. Hangsúlyozta, hogy nem akartak senkit megbántani, és nincsenek előítéleteik a romákkal szemben, hiszen számos roma származású előadóművésszel ápolnak jó kapcsolatokat. A bejelentésekre reagálva Sipos megjegyezte, hogy akár elnézést is hajlandóak kérni az érintettektől, bár szerinte erre nem lesz szükség, hiszen az adás semmilyen tekintteben sem volt rasszista. Egyszerűen azért esett a választásuk a romákra, mert egy híresen bulizós népcsoport.

Sipos a felelősségüket firtató kérdésekre megjegyezte, hogy a tv2 több munkatársa látta a műsor forgatókönyvét és az elkészült anyagot is.

Poich Lóránd, a tv2 programigazgatója kiállt a műsor készítői mellett. "Az Irígy Hónaljmirígy Magyarország legnépszerűbb paródia csapata - mondta. - Tegnap esti műsoruk is, mind eddig valamennyi, a szórakoztatás jegyében készült. Semmiféle tudatos szándék nem vezérelte sem őket, sem pedig minket, akkor, amikor az adás sugárzása mellett döntöttünk. Őszintén sajnáljuk, ha ezzel bárkit is megbántottunk és ezúton kérjük elnézésüket. Ugyanakkor fontosnak tarom megjegyezni, hogy a tv2 mindig is egyenrangú társadalmi csoportnak tekintette és tekinti ma is a romákat, sokat tett integrációjukért, mint ahogyan ezt Horváth Aladár is elismerte hozzánk intézett levelében" - áll Poich Indexnek adott nyilatkozatában.

"Tévedés és félremagyarázás a tegnapi műsort a romák egészére érteni, hisz az egy fiktív roma család esküvői készülődését mutatta be, amelyben a köztudottan roma származású Gáspár Győző is szerepet kapott, aki megjelenésével és egy ugyancsak fiktív karakter megformálásával is bizonyítja a produkció paródiajellegét, hisz ki gondolná komolyan, hogy az általa megformált személy valós" - mutatott rá a programigazgató, majd hozzátette, hogy mivel úgy érzi, hogy a műsor egyeseket ennek ellenére megbánthatott, felajánlja, hogy a tv2 költségén azonos terjedelmű műsort készíthet az Országos Cigányönkormányzat, amelyben már ugyan nem paródia műfajban, de lehetőséget kap, hogy bemutassa a roma társadalmat és annak valós életét.