Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Bocsánatot kér a tv2 a Roma lagzi miatt

2003.04.01. 15:10
Hivatalos közleményben kér elnézést a tv2 vezetése a Bazi nagy roma lagzi című, a cigányságot egyes vélemények szerint sértően ábrázoló szórakoztató műsora miatt.
A tv2 vezetése - Pintér Dezső elnök, Kereszty Gábor vezérigazgató és David Stogel ügyvezető igazgató hivatalos közleményben kér elnézést a vasárnap este 8 órakor sugárzott, Bazi nagy roma lagzi című műsor miatt. Az Irigy Hónaljmirigy paródiacsapat főszereplésével készült produkció általános felháborodást keltett a roma szervezetek körében, és tiltakozott a kisebbségi ombudsman is.

A közleményben az adó vezetői kijelentik: a tv2 senkit nem kívánt megsérteni önérzetében, és ellenséges érzületeket sem akart kelteni. A csatorna vezetői őszintén sajnálják, ha "szándékaikkal ellentétben megbántottak volna valakit", és elnézést kérnek a történtekért. Leszögezik: a tv2 a továbbiakban is mindent megtesz "az előítéletek felszámolásáért, a romák jogainak érvényesüléséért, társadalmi integrációjukért."

Hétfőn, a botrány kirobbanása után Poich Lóránt, a tv2 műsorigazgatója a paródia időtartamával azonos műsoridőt ajámnlott fel az Országos Cigány Önkormányzatnak, amelyet a cigányság bemutatására használhatnának fel. Horváth Aladár, az OCÖ elnöke úgy nyilatkozott, nem kívánnak élni a lehetőséggel. A tv2 ajánlata továbbra is érvényben van.

Az oktatási miniszter is foglalkozott a problémával
Magyar Bálint oktatási miniszter is hangot adott nem tetszésének a tv2 Bazi nagy roma lagzi című szórakoztató műsorával kapcsolatban. A kedden rendezett sajtótájékoztatón kifejtette: "Egy politikus ne minősítsen tévéműsorokat, de az effajta rasszista műsor mégis tiltakozásra késztet. Sajnos ebből az adásból is kiderül; Magyarországon nem számít normasértésnek a romák bántása."

A műsor 45 percen keresztül sértegette a romákat, és megalázó helyzetbe hozta őket - vélte a miniszter. A tévécsatornák a nagyobb nézettség érdekében még jobban rájátszanak a társadalmi és kulturális különbségekre. Ez a fajta szerkesztői gyakorlat szöges ellentétben áll az európaiságra és az esélyegyenlőségre való törekvéssel. Ezeknek a műsoroknak köszönhetően a társadalmi megbékélés lehetősége megszűnik - mondta az oktatási tárca vezetője.

Magyar Bálint hozzátette: az adás tönkreteszi azoknak az erőfeszítéseit is (szülők, tanárok, gyerekek), akik a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok előbbre jutásáért küzdenek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!