Ambrus
-7 °C
3 °C

Rózsa György: Best of Kapcsoltam

2002.06.13. 16:19
Ha a Kapcsoltam kérdéssorait könyvben kiadni normális dolog, akkor joggal várjuk Aigner Szilárd vaskos kötetét a szerző arcképével a borítón, benne a legjobban sikerült időjárásjelentésekkel. Márpedig Rózsa György könyvének bemutatóján senki sem röhögött, csak Gálvölgyi János, de ő sem a vállalkozás abszurditásán.
Hogyan is jön létre az ilyen könyv? Körülbelül úgy, ahogy a Harry Potteres homokozólapát. Van egy darab Rózsagyuri, a kvízsejk, a szövőnők álma, a Húsképű Lovag. Harminc év képernyős kellemkedés alatt vízrajzi alakzattá lényegült át, át- meg átszövi a nemzeti összagyat - egyszóval: közismert. Jó esély van tehát rá, hogy egy csomó ember megveszi a könyvet, amelyen ő vigyorog, megvennék akkor is, ha krumplihéjjal lenne töltve.

Ezért jelent meg, és ezért ilyen: vagy százötven oldalon keresztül sorjáznak a jobblétre szenderült telefonos játék kérdései. Ezenkívül az innovatív Tipp-Hopp feladataival is megismerkedhetünk kétezerkétszázér', vagyis hogy "ön szerint hány vaddisznót lőttek ki 1976-ban?". A történelem leghülyébb kvíze díjat a Zsákbamacskával elhódító Rózsa az írott műfajban is verhetetlen.

Az egykori Bűvös hatos című műsorajánló-vetélkedő ugye úgy működött, hogy bejátszottak egy fél percet valami filmből, majd meg kellett mondani, volt-e sapka nyuszikán. Könyvalakban ez úgy néz ki, hogy van egy kép a Skorpiókirályból, aztán tessék lapozni, és válaszolni: hány szemüveges férfi volt a képen? Nesztek. Mert megérdemlitek!

Rózsa egyébként ezt a könyvet arra szánja, hogy otthon játsszunk vele, úgyhogy előzékenyen bele is írta, melyik a negyven forintos kérdés. Mármost abban a családban, ahol estvéledvén evvel próbálnak hangulatot csinálni, ott alighanem a bugylibicska foglalja el a Playstation helyét; legalábbis kissé bágyadt lehet a hangulat játékfronton, mondhatni, állóháború, hogy lövészárkokról már szó ne essék. De ki tudja? Hátha enyhíthető az atomizáltcsaládság egy jókor elhelyezett tipphoppal: hánymillió légytől számít bármi édesnek? A helyes megfejtő bejöhet a tiszteletpéldányért, aztán játszhat kicsinyeivel naphosszat. Derűs estét!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.