Az RTL Klub vezet a tévék versenyében

2001.12.19. 15:44
Az év utolsó hónapjaiban változás következett be a televíziók közti versenyben. A közszolgálati tévé továbbra is gyenge eredményeket mutat fel, de az RTL Klub több területen is átvette a vezetést az eddig piacvezető tv2-től.
Megfordult az eddigi trend a televíziók versenyében: az RTL Klub jelentősen erősítette pozícióit a tv2 rovására. A hirdetők által favorizált, így a reklámokból élő tévék számára kiemelkedően fontos 18-49 éves nézők körében átvette a vezetést az RTL. Novemberben az eddig második számú csatornát az "értékes korcsoport" 36,2 százaléka nézte, három százalékkal több, mint a tv2-t. Az m1 továbbra sem szól bele a két országos kereskedelmi csatorna versenyébe, mindössze nyolc százalékos közönségarányával.

Különösen feltűnő a különbség a főműsoridőt összevetve. Az RTL Klub 47 százalékával szemben a tv2 harminc százalékot tud felmutatni. A tv2 ugyanakkor még őrzi előnyét a gyermek- és idős nézőket is magában foglaló statisztikában, bár a jelentős különbség néhány tizedszázalékra olvadt.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint a változás elsősorban a csatorna saját műsorainak köszönhető, amelyekkel legyőzte az általa "romantikacsatornának" nevezett tv2 telenovelláit. Az RTL ugyanis úgy döntött, hogy hagyja kifutni saját dél-amerikai szappanoperáit és beindítja saját műsorfolyamát, amely a 'Mónika-show'-val kezdődik, majd a 'Találkozások' magazinnal folytatódik. Ezt követi a 'Híradó', a 'Fókusz', a 'Barátok közt' és a 'Legyen Ön is milliomos'.

Pintér Dezső, a tv2 elnöke szerint a legkisebb okuk sincs aggodalomra, hiszen az egész évet nézve rendkívül kedvező adatokat értek el. 2001-ben a napi átlagos nézettséget tekintve a teljes népesség körében 36,6 százalékos eredményük több mint hét százalékkal jobb, mint az RTL-é. A csatornánál a gyengébb eredmények miatt piaci szereplők személycseréket jósoltak, amelyeket erősített, hogy a programigazgató időközben távozott posztjáról. A külföldi tulajdonos SBS képviselői azonban a hétfői igazgatótanácsi ülésen elismerésüket fejezték ki az idei teljesítményért és megerősítették a vezetőket.

(Forrás: Hullámvadász)